Η ληστεία σε βάρος του ελληνικού λαού μέσω του ΤΧΣ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
15 Ιούν, 2022

Με την ομιλία του εχθές στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο διαπράττεται ένα διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των πολιτών και υπέρ των τραπεζιτών, με όχημα το ΤΧΣ. Πρόκειται για ένα έγκλημα που ξεκίνησε το 2008 και διαρκεί ως σήμερα. Ας δούμε αναλυτικά τι πλήρωσε, πληρώνει και θα εξακολουθήσει να πληρώνει ο πολίτης, προκειμένου να διασωθούν όχι οι τράπεζες, αλλά οι τραπεζίτες:

Με το πρώτο μνημόνιο (2010), δόθηκαν στους τραπεζίτες αρχικά 80 δις (σε μετοχές κλπ) και στη συνέχεια ακόμα 60 δις σε IOUs, υποσχετικές με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, χρήματα που φυσικά φορτώθηκε ο Έλληνας πολίτης. Σύνολο: 140 δις

Με το δεύτερο μνημόνιο (2012) κουρεύτηκαν τα ομόλογα των μικρο-ομολογιούχων, των ασφαλιστικών ταμείων κ.ο.κ., καταστρέφοντας τους κόπους μιας ζωής χιλιάδων ανθρώπων και εξαφανίζοντας τα αποθεματικά ταμείων κ.λπ.. Από την άλλη, τα ομόλογα των τραπεζών διασώθηκαν από το ΤΧΣ, μεταφέροντας δηλαδή τις ζημίες από τους τραπεζίτες στους πολίτες. Τότε δόθηκαν ακόμα 50 δις για το ΤΧΣ, εκ των οποίων τα 39 στις τράπεζες, την ώρα όμως που η «δεξαμενή» ήταν τρύπια από κάτω, λόγω των κόκκινων δανείων, αλλά διατηρώντας στην εξουσία των ΔΣ των τραπεζών τους δικούς τραπεζίτες, τους ανθρώπους της τρόικας, αφού η δήθεν «διάσωση» γινόταν για να διασωθεί αποκλειστικά το ολιγαρχικό σύστημα. Τα 11 δις που έμειναν στο ΤΧΣ, ήταν μια πιστωτική κάρτα και ο μόνος συμβατικά λόγος που επιτρεπόταν να χρησιμοποιηθούν θα ήταν για να τα πάρουν και πάλι οι τραπεζίτες!

Υποτίθεται ότι το ΤΧΣ έπρεπε να δημιουργηθεί για να σώσει τις τράπεζες και άρα τις καταθέσεις των πολιτών, όπως μας έλεγαν τότε οι τροϊκανοί. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι τράπεζες πήραν 179 δις στήριξη για να σωθούν οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων που ήταν 133 δις! Ακόμα κι αν σε αυτές προσθέσουμε τις καταθέσεις των νομικών προσώπων, το σύνολο ήταν λιγότερο από 160 δις!

Επιπλέον, αν συνυπολογίσουμε τα 23 δις των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου του «Σχεδίου Ηρακλής», τα οποία η Eurostat – δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – απαιτεί να προστεθούν στο κρατικό χρέος, μιλάμε για συνολική στήριξη των τραπεζών με 202 δις, όταν το ΑΕΠ της χώρας είναι αρκετά μικρότερο από 200 δις. Με άλλες λέξεις, ο ελληνικός λαός προσέφερε περισσότερο από ένα ετήσιο ΑΕΠ στους τραπεζίτες, για να γδύνουν τον κόσμο! Για να βγάζουν τα σπίτια των πολιτών και τα καταστήματα των μικρομεσαίων στο σφυρί και να πουλάνε τα κόκκινα δάνεια στα αρπακτικά ταμεία.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο