Τηλεδιάσκεψη Τομέα Αθλητισμού και Βουλευτών με οργανώσεις αθλητών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
15 Ιούν, 2021

Την Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Τομέα Αθλητισμού του ΜέΡΑ25 , με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμοιβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) κ. Γιώργο Μπαντή, με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Πετοσφαιριστών (ΠΑΣΑΠ) κ. Παναγιώτη Πελεκούδα, με τον Γενικό Γραμματέα του (ΠΑΣΑΠ) κ. Γιάννη Αχιλλεόπουλο,με τον νομικό σύμβουλο του (ΠΑΣΑΠ) κ. Δημήτριο Πρεβενιό, με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων (ΠΣΥΑΣ) κ. Άγγελο Κουλουριώτη, με την Γ.Γραμματέα του (ΠΣΥΑΣ) κα. Ευαγγελία Τρίκα

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν: η κα. Μπακαδήμα Φωτεινή Βουλευτής Β΄Πειραιώς του ΜέΡΑ25, ο κ. Λογιάδης Γεώργιος Βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης του ΜέΡΑ25 , ο κ. Κων/νος Χουλιάρας, συντονιστής του Τομέα Αθλητισμού του ΜέΡΑ25 και μέλη του Τομέα Αθλητισμού του ΜέΡΑ25.

Ο συντονιστής του τομέα μας κ. Κώστας Χουλιάρας καλωσόρισε του προσκεκλημένους στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που έχει να κάνει για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή και έδωσε τον λόγο στους παρευρισκόμενους για να ακούσουμε και να συζητήσουμε τα προβλήματα που θα φέρει και αυτό το νομοσχέδιο.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ ζεστό και εποικοδομητικό κλίμα και τέθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Φορείς και τα μέλη τους τα σημαντικότερα των οποίων είναι:

⮚ Από τον ΠΣΑΠ:

● Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε δυστυχώς για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αγνοεί τον βασικό πρωταγωνιστή που είναι ο ποδοσφαιριστής – αθλητής.

● Ουσιαστική και θεσμική συμμετοχή του ΠΣΑΠ στα θεσμικά όργανα, όπως στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ, στην επιτροπή επαγγελματικού ποδοσφαίρου και στην επιτροπή αδειοδότησης.

● Υπάρχουν οφειλές σε περίπου 1500 ποδοσφαιριστές από το 2012 μέχρι σήμερα ανώτερες των 26 εκατομμυρίων ευρώ και καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει κάτι για αυτό.

● Ενίσχυση της εθνικής κατοχύρωσης της διαμόρφωσης και θέσης σε ισχύ του συνόλου των κανονισμών που αφορούν την σχέση των ΠΑΕ και των ποδοσφαιριστών. Η ΕΠΟ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μονομερώς για τα εργασιακά δικαιώματα των ποδοσφαιριστών.

● Ενίσχυση της θεσμικής κατοχύρωσης της διαμόρφωσης του πλαισίου της ασφαλιστικής κάλυψης των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και των προστατευόμενων μελών τους.

● Βασική και διαχρονική θέση αποτελεί η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διασφάλισης και ικανοποίησης των εκκαθαρισμένων απαιτήσεων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών έναντι ΠΑΕ που υποβιβάζονται, αλλάζουν όνομα και ΑΦΜ και στην συνέχεια επανακτούν την νομική φύση μιας ΠΑΕ.

● Υπάρχει διάκριση μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών ποδοσφαιριστώνσε ότι αφορά τα δικαιώματά τους, όπου η UEFA δικαιώνει αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές ενώ το Διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ δεν δικαιώνει αντίστοιχες περιπτώσεις Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

● Πάγια θέση αποτελεί η θεσμική επανακαταχώρηση του δικαιώματος του ΠΣΑΠ από τα έσοδα από τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα και από τα έσοδα των στοιχηματικών εταιριών, με σκοπό την αποζημίωση των αθλητών που έχουν χάσει χρήματα από τις ομάδες τους.

● Καταπολέμηση του ντόπινγκ, γρήγορη έκδοση των αποφάσεων έτσι ώστε να μη διασύρονται αθλητές που τελικά δικαιώνονται.

⮚ Από τον ΠΣΥΑΣ:

● Δεν έχει προβλεφθεί στην μετακίνηση από ομοσπονδία σε άλλη ομοσπονδία η μετακίνηση προσωποπαγών θέσεων.

● Σε κάποιες ομοσπονδίες δεν υπάρχει μηνιαία καταβολή μισθοδοσίας, με τα όποια προβλήματα συνεπάγεται αυτό για τους εργαζομένους. Κατοχύρωση στην τακτική μηνιαία μισθοδοσία με κάποιο τρόπο νομοθετημένα.

● Να υπάρχει διαχωρισμός στην μισθοδοσία των υπαλλήλων των Ενώσεων που αποσπώνται στις Ομοσπονδίες για κάποιο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μη καθυστερεί η μισθοδοσία τους.

● Κανονισμοί εσωτερικών λειτουργιών των ομοσπονδιών. Μόνο 14 ομοσπονδίες έχουν κανονισμό οι υπόλοιπες όχι, ενλω ορισμένες έχουν καταθέσει κανονισμό και για περίπου δύο χρόνια δεν έχει εγκριθεί χωρίς καμία απάντηση. Το γεγονός αυτό προκαλεί λειτουργικά προβλήματα στις Ομοσπονδίες.

● Το ποσό της επιχορήγησης προς μία Ομοσπονδία δεν είναι δυνατόν να είναι μικρότερο από τα έξοδα μισθοδοσίας της. Αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλές Ομοσπονδίες.

⮚ Απο τον ΠΑΣΑΠ :

● Να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕΑ έτσι ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

● Έχει δημιουργηθεί μια κλειστή λίγκα 8 ομάδων τα τελευταία δύο χρόνια με το ποσό της επιχορήγησης να είναι αρκετά μεγάλο και πρέπει να αυξηθούν οι ομάδες του πρωταθλήματος έτσι ώστε να συμμετέχουν περισσότεροι αθλητές προς όφελος των εθνικών ομάδων και του ανταγωνισμού του πρωταθλήματος. Η Πολιτεία να πιέσει την διοργανώτρια αρχή να αυξηθούν οι ομάδες στην λίγκα από 8 σε 12.

● Να υπάρχει ένα κατώτερο συμβόλαιο για κάθε αθλητή, καθώς υπάρχουν επαγγελματίες αθλητές με πολύ μικρά συμβόλαια.

Στην συνέχεια ακολούθησε διάλογος όλων των συμμετεχόντων με τους παρευρισκόμενους Βουλευτές του ΜέΡΑ25, με διευκρινήσεις , ερωτήσεις και απαντήσεις από όλους .

Το ΜέΡΑ25, οι βουλευτές του και ο Τομέας Αθλητισμού, δεσμεύθηκαν ότι θα είναι αρωγοί σε κάθε προσπάθεια τους και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε για ένα καλύτερο και διαφορετικό μέλλον για τον ελληνικό αθλητισμό, με δικαιοσύνη για τους λειτουργούς του και πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο-αθλητή.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο