Τα αρνητικά επιτόκια για τα οποία πανηγυρίζει η Μητσοτάκης Α.Ε. απλώς προοιωνίζουν τη συνέχιση της ύφεσης και νέα λιτότητα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
15 Ιούν, 2021

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τα αρνητικά επιτόκια του πενταετούς ομολόγου που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο, είναι -ας του πούμε ευθέως-εντελώς παραπλανητικοί.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο οι «αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη» στο ελληνικό 5ετές ομόλογο όπως διατείνεται η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι επειδή τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ομόλογα και ιδίως το Γερμανικό, έχουν πολύ πιο αρνητικό επιτόκιο, προβλέποντας την μείωση των τιμών λόγω της ύφεσης. Και ως γνωστόν, όταν τη Γερμανική οικονομία την πιάνει συνάχι, τη δική μας οικονομία την πιάνει πνευμονία.

Άλλωστε, συγκεκριμένος επιπλέον δανεισμός επιπλέον μέσω την έκδοση του 5ετούς ομολόγου από την Κυβέρνηση, αφορά μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του ελληνικού χρέους. Το 90% του χρέους αντίθετα, που είναι στα χέρια της τρόϊκας, μια χαρά επιτόκιο έχει, της τάξης του +2% μεσοσταθμικά.

Τα αρνητικά επιτόκια λοιπόν για τα οποία πανηγυρίζει σήμερα η Κυβέρνηση, απλώς αντικατοπτρίζουν τη στασιμότητα της Ευρωζώνης και προοιωνίζουν την συνέχιση της ύφεσης και τα μέτρα λιτότητας που διαρκώς πλησιάζουν και θα χτυπήσουν καίρια την κοινωνία και την οικονομία τη στιγμή που υποτίθεται πως θα “βγαίνουν” από την πανδημία του κορωνοϊού.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο