Τους λόγους που τον ώθησαν να υποβάλλει την παραίτησή του από την ΕΡΤ εξηγεί στο Στίγμα της ΜέΡΑς ο δημοσιογράφος Θωμάς Σίδερης, μετά την ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχτηκε όταν παρουσίασε από την εκπομπή του στο Α΄ Πρόγραμμα ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τη δράση του Τάγματος Αζόφ στην Ουκρανία:
Η εκπομπή «Αφύλακτη Διάβαση» ήταν το αποτέλεσμα σκληρής και επίπονης εργασίας, στην οποία αφιέρωσα μεγάλο μέρος της ζωής και της καθημερινότητάς μου. Ατέλειωτες ώρες δουλειάς για ένα μεγάλο ταξίδι έρευνας, βασισμένο πάντα στην τεκμηρίωση. Με τον τρόπο μου, συνεισέφερα στο ήδη πολύτιμο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό αρχείο της ΕΡΤ με υλικό από πρωτογενείς έρευνες για μια σειρά από θέματα, πολλές φορές σκοτεινά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό έκανα και το ντοκιμαντέρ για το Τάγμα Αζόφ, με τη μεθοδολογία που ακολουθούμε πάντα στην «Αφύλακτη Διάβαση». Δηλαδή, προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα γεγονότα γυρνώντας στο παρελθόν και προσπαθούμε να δούμε τι συμβαίνει πίσω από τα γεγονότα αυτά καθαυτά. Σύμφωνα με την έρευνα που κάναμε, το Τάγμα Αζόφ δρούσε για χρόνια στην Ουκρανία και είχε δολοφονήσει ακόμη και Ουκρανούς πολίτες. Τα στοιχεία προέκυπταν από εκθέσεις του ΟΗΕ και αποκλειστικά από δυτικά μέσα ενημέρωσης, από το δίκτυο NBC, ένα φιλοδυτικό ουκρανικό περιοδικό, το EuroMaidan Press, κλπ. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να με κατηγορήσει ότι έκανα μια εκπομπή εχθρική προς τη Δύση και σίγουρα δεν γίνεται να προσπαθώ να πείσω ότι δεν είμαι ελέφαντας, ότι δηλαδή αυτονόητα είμαι κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης και των αμάχων.
Όμως σίγουρα είμαι κατά του ναζισμού, που για μένα αποτελεί κόκκινη γραμμή. Και τόσο το Τάγμα Αζόφ και άλλα αντίστοιχα τάγματα που δρουν στην περιοχή, έχουν νεοναζιστική δράση.
Για το ντοκιμαντέρ δέχθηκα αήθεις επιθέσεις, που στη συνέχει πυροδότησαν ένα κύμα ύβρεων και απειλών. Είναι ό,τι πιο παράλογο και διχαστικό έχω ζήσει, γιατί προσπαθούσα να πω ότι, όχι, δεν είμαι με τους Ρώσους, αλλά με τους αμάχους και την ειρήνη.
Δυστυχώς, απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις η ΕΡΤ δεν με στήριξε επίσημα. Ένας εργαζόμενος μέσω της δουλειάς του εκπροσωπεί κατά κάποιο τρόπο το φορέα όπου εργάζεται και υπό αυτό το πρίσμα η ΕΡΤ δεν μπορεί να μένει αμέτοχη όταν ένας εργαζόμενός της δέχεται τέτοιες επιθέσεις για τη δουλειά του. Παρότι υπήρξε μαζική στήριξη από ακροατές, από την ΕΣΗΕΑ, από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, αδυνατώ εντούτοις να κατανοήσω όλο αυτό που στήθηκε γύρω από το πρόσωπό μου. Και μάλιστα, μερικές μόλις ημέρες μετά, ένας από τους υβριστές μου βρίσκεται καλεσμένος σε εκπομπή της δημόσιας ραδιοφωνίας. Σε κάθε περίπτωση βέβαια είμαι υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου, όμως είναι πρόκληση να γίνεται αυτό όταν υπάρχει ανοικτή ποινική διαδικασία. Πρόκληση όχι μόνο απέναντι σε μένα, αλλά απέναντι στη δημοκρατία.
Έτσι, για λόγους ηθικής, επειδή δεν μπορώ να συνυπάρχω με τέτοια χυδαιότητα και επειδή δεν μου εξηγήθηκε ποτέ πώς υποκινήθηκε όλη αυτή η κατάσταση ή οι πιθανές σχέσεις που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στους υβριστές και σε άτομα που έχουν πιο στενή σχέση με την ΕΡΤ, υπέβαλλα την παραίτησή μου, γιατί για μένα αποτελεί κόκκινη γραμμή.
Ακούστε αναλυτικά τη συνέντευξη εδώ:
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.