Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 1867, στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων εμφανίζεται ως όργανο Διοίκησης, Διοικητής και μάλιστα με εξουσίες πάνω και από αυτές του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο αν και γίνεται εννεαμελές μπορεί να λειτουργεί και ως εξαμελές και διορίζεται πλέον από τον Υπουργό το μεγαλύτερο πλήθος των μελών του ή και όλα, αν δεν απαντήσουν εγκαίρως οι αρμόδιες συλλογικότητες (ΑΔΕΔΥ, σύλλογος εργαζομένων ΜΤΠΥ, συνταξιούχοι).
Ο Διοικητής θα έχει λιγότερα αντικειμενικά προσόντα από τους περισσότερους υφισταμένους του (απαιτείται πτυχίο ΑΕΙ μόνο) και με λιγότερα κωλύματα από κάθε δημόσιο υπάλληλο (πειθαρχικό κώλυμα κανένα και από ποινικά μόνο κακουργήματα). Ανεξαρτήτως ικανοτήτων διοίκησης, θα διορίζεται από το δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, με διαδικασία που υπολείπεται της επιλογής εμπειροτεχνών, αφού πέρα από το μόνο αντικειμενικό προσόν, το πτυχίο ΑΕΙ, απαιτείται και εμπειρία “συναφής”, ακαθόριστης όμως διάρκειας και είδους. Οι διατάξεις αυτές υπολείπονται σε δημοκρατικότητα εκείνων της χούντας που όριζε ότι ο Πρόεδρος ενεργεί βάσει εντολών του Διοικητικού Συμβουλίου και όχι αυθαίρετα.
Ο Διοικητής αυτός θα κάνει τα πάντα. Δε θα ασκεί μόνο τη διοίκηση του ΜΤΠΥ χωρίς περιορισμούς και κανόνες, αλλά εκπροσωπεί παντού το ΜΤΠΥ, αναθέτει εργασίες σε δικηγόρους αυθαιρέτως και δίνει εντολές εκπροσώπησης σε αυτούς. Ο ίδιος αποφασίζει για όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων, χωρίς αντικειμενικές διαδικασίες, ακόμη και για την κατανομή θέσεων εντός του ΜΤΠΥ, αρμοδιότητα που προηγουμένως απαιτούσε ορισμό με νόμο και ενώ προΐσταται πειθαρχικά όλων ο ίδιος ελέγχεται μόνο από τον διορίσαντα αυτόν υπουργό! Δεν θα ορίζει μόνο τις αρμοδιότητες κάθε υπαλλήλου αλλά θα είναι και ο διανομέας των πιστώσεων κάθε είδους (!). Εξίσου αόριστη η διαδικασία πρόσληψης των συνεργατών του που ρητά δεν προβλέπεται να έχουν κανένα αντικειμενικό προσόν.
Σαν να μην έφτανε αυτό το πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που άλλοτε αποτελούνταν από ανώτατο δικαστικό, δύο υψηλόβαθμα στελέχη Υπουργείων και εκπροσώπους εν ενεργεία και συνταξιούχων μερισματούχων αλλάζει προς το χειρότερο. Οι τρεις πρώτοι γίνονται απλά κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ που επιλέγει ο Υπουργός αυθαίρετα, εισέρχεται ο Διοικητής ως πρόεδρος, αλλά και εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας. Δηλαδή πέντε από τους εννέα επιλέγονται από τον Υπουργό Εργασίας και πλήρης σύνθεση ορίζεται ότι υπάρχει δια νόμου και με έξι μέλη, επί των οποίων μετά υπολογίζεται η απαρτία. Επίσης αντί για τέσσερις φορές το μήνα συνεδριάζουν τρεις πλέον και από δύο απαιτείται τρία μέλη να το ζητήσουν.
Πρέπει να τονιστεί δε, ότι το κράτος δεν συνεισφέρει καθόλου στο ΜΤΠΥ καθώς οι κρατήσεις επιβαρύνουν μόνο τους Μετόχους του.
Φαίνεται λοιπόν, πως ο κύριος Χατζηδάκης αναζητούσε συνενόχους τους οποίους προσπαθεί να βρει, με τις ανωτέρω ρυθμίσεις που παραβιάζουν κάθε λογική και κάθε αρχή χρηστής διοίκησης και δημοκρατικότητας, γιατί δεν μπορούσε άμεσα να χαρίσει στα αρπακτικά που καραδοκούν την περιουσία του ΜΤΠΥ. Είχε ήδη έτοιμο το παράδειγμα της εκποίησης της περιουσίας του ΕΦΚΑ μέσω της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ e-ΕΦΚΑ και τώρα το εκμεταλλεύεται δεόντως. Υποβαθμίζοντας το ΔΣ και τη λειτουργία του, του οποίου ο ίδιος διορίζει την πλειοψηφία, μπορεί πλέον να δώσει εύκολα και με συνοπτικές διαδικασίες (μέσω του άρθρου 35) τη διαχείριση της περιουσίας που το ΜΤΠΥ απέκτησε με το αίμα των δημοσίων υπαλλήλων μέσα σε διάρκεια 155 χρόνων, στην ΕΔΕΚΤ Α.Ε.Π.Ε.Υ. και στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ e-ΕΦΚΑ για να την ξεπουλήσουν ανεμπόδιστα.
Το ΜΤΠΥ λοιπόν, αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, θα μετατραπεί σε πεδίον δόξης λαμπρό, αυθαιρεσίας, αυταρχισμού, διαφθοράς, και κατάχρησης χρήματος.
Το ΜέΡΑ25 θα σταθεί δίπλα στους Μετόχους και Μερισματούχους του ΜΤΠΥ με κάθε τρόπο ώστε να σταματήσει επιτέλους η κατρακύλα της υφαρπαγής της Δημόσιας Περιουσίας και η εκμετάλλευσής της από ΑΕ που δεν ελέγχονται αλλά και απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη!!!
Αυτά δεν γίνονται ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες με δικτατορικά καθεστώτα.
Οφείλουμε να εμποδίσουμε τα σχέδια της Κυβέρνησης με κάθε τρόπο.
Ανακοίνωση ΘΟΒ Συνδικαλιστικού ΜέΡΑ25
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.