Συνέντευξη του Μιχάλη Κριθαρίδη στην εφημερίδα «POLITICAL»: «Δεν συνθηκολογήσαμε όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ»

Αναδημοσιεύσεις
08 Μάι, 2021

Γιατί η Κυβέρνηση ανοίγει τώρα θέμα αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις; 

Η Κυβέρνηση προσπαθεί εν μέσω πανδημίας να επιτεθεί σε κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα αιώνων, νομίζοντας πως θα πιάσει τους εργαζόμενους στον «ύπνο». Πρόκειται για συνέχεια των μνημονιακών πολιτικών που διαχρονικά όλες οι μνημονιακές Κυβερνήσεις -και η υποτιθέμενη Αριστερή του ΣΥΡΙΖΑ- υπηρέτησαν πιστά, εκπορευόμενη τόσο από την τρόικα και από την ολιγαρχία. Μια πολιτική που θέλει τους εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς επιθεώρηση εργασίας και χωρίς εν τέλει στοιχειώδη δικαιώματα.

Το Μέρα 25 ασκεί εντονότατη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την πανδημία. Μετά και το σταδιακό  άνοιγμα των δραστηριοτήτων ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την επόμενη μέρα;

Δυστυχώς οι εκτιμήσεις μας είναι εξαιρετικά ζοφερές για την επόμενη μέρα, διότι η «προηγούμενη» βρήκε την Κυβέρνηση να μην έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό τόσο για την δημόσια υγεία, όσο και για την οικονομία. Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τις 10.000, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κάνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη γιατρού και νοσηλευτή στο ΕΣΥ. Δεν έχει επιτάξει ακόμα τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ενώ η όποια ισχνή ενίσχυση ενός διαλυμένου από τα μνημόνια ΕΣΥ, βασίστηκε σε δωρεές της ντόπιας παρασιτικής ολιγαρχίας. Ίδια, αν όχι και χειρότερη η κατάσταση και στην οικονομία, όπου ακόμα και σήμερα η Κυβέρνηση αρνείται να κουρέψει τις οφειλές προς το δημόσιο, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία των μικρομεσαίων, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να μην ανοίγουν καν, ή να εξαναγκάζονται σύντομα σε οριστικό κλείσιμο.

Ποια είναι τα στοιχεία που απουσιάζουν από το κυβερνητικό σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, προκειμένου να ανταποκριθεί με ρεαλισμό και άμεση αποτελεσματικότητα;

Το Κυβερνητικό σχέδιο ανάκαμψης βασίζεται στο τεράστιο ψέμα του Ταμείο δήθεν Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκίνησε με 72 δις για να φτάσει τελικά το πολύ σε 10 δις και αυτά μάλιστα σε βάθος χρόνου και υπό τη μορφή ενός διευρυμένου ΕΣΠΑ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στη χώρα μας ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, ένα δυσθεώρητο δημοσιονομικό έλλειμμα και ένα εξίσου μεγάλο ιδιωτικό χρέος. Πώς ακριβώς θα βοηθήσει ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ που θα κινηθεί κιόλας προς συγκεκριμένες εταιρείες της ολιγαρχίας δίχως σύνορα, στην ανάκαμψη μιας χρεοκοπημένης χώρας που ουσιαστικά δεν βγήκε ποτέ από τον φαύλο μνημονιακό κύκλο, όταν μάλιστα αυτά τα χρήματα δεν θα εισρεύσουν καν στα δημόσια ταμεία; Πώς θα πετύχει ο κ. Σταϊκούρας τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα μόλις αρθεί η προσωρινή δημοσιονομική χαλάρωση; Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα κυβερνητικό σχέδιο ανάκαμψης, υπάρχει το 5ο μνημόνιο που έρχεται για τους πολλούς και ένα ταμείο της ΕΕ που θα μοιράσει πολλά λεφτά σε πολύ λίγους.

Πιστεύετε ότι ο κυβερνητικός μηχανισμός προετοιμάζεται για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; 

Πιστεύουμε ότι η κατάσταση για την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη και είναι δεδομένο, πως με την πρώτη ευκαιρία θα προσπαθήσει να ξεγελάσει εκ νέου τους πολίτες, που ήδη αρχίζουν να τον καταλαβαίνουν για τα καλά, ιδανικά κιόλας πριν αρχίσει το νέο μεγάλο κύμα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις του 5ου μνημονίου.

Ορισμένες φορές η σχέση του κόμματος σας με τον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να έχει την μορφή προσωπικής «βεντέτας». Γιατί ένας ψηφοφόρος να εμπιστευθεί εσάς και όχι το ΣΥΡΙΖΑ; 

Γιατί εμείς δεν συνθηκολογήσαμε το ιστορικό βράδυ της 5ης Ιουλίου του 2015 και δεν εφαρμόσαμε μνημονιακές πολιτικές. Για μας αν δεν υπάρξει ρήξη με το καθεστώς των Βρυξελλών, η όποια διακοσμητική αλλαγή διαχειριστή των πολιτικών της λιτότητας στη χώρα δεν μπορεί να δημιουργήσει πραγματικές προοπτικές για τον χειμαζόμενο λαό μας.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «POLITICAL» το Σάββατο 8 Μαϊου

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο