Μ. Παναγιωτάκης στο Ράδιο ΜέΡΑ: Έντονα γεωπολιτικοί οι λόγοι για άρση στις πατέντες των εμβολίων που προτείνουν οι ΗΠΑ

Συνεντεύξεις - videos
08 Μάι, 2021

Τους λόγους για τους οποίους ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, πρότεινε την άρση των πατεντών των εμβολίων εξηγεί σε συνέντευξή του στο «Στίγμα της ΜέΡΑς», ο δημοσιογράφος, Μιχάλης Παναγιωτάκης:

Υπάρχουν εσωτερικοί και εξωτερικοί λόγοι που ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρότασή του για άρση των περιορισμών που επιβάλλουν οι πατέντες των εμβολίων κατά του covid-19. Στο κόμμα των Δημοκρατικών υπήρχαν αρκετοί ισχυροί παράγοντες που πίεζαν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παράλληλα όμως υπήρχε και μια σημαντική γεωπολιτική πίεση. Το τελευταίο διάστημα, οι ΗΠΑ φαίνονταν -και ήταν- ο “κακός” της υπόθεσης των εμβολίων, γιατί η Ρωσία και η Κίνα είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα εμβολιαστικής “διπλωματίας”, ο οποίος όμως είχε σημαντικά αποτελέσματα, αφού με αυτόν τον τρόπο έφτασαν εμβόλια σε χώρες και μέρη που με άλλον τρόπο δεν θα έφταναν.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο κ. Μπάιντεν έκανε τις δηλώσεις που έκανε, οι οποίες δεν παύουν να έχουν ισχυρή συμβολική σημασία, αν αναλογιστούμε μάλιστα και άλλες πρόσφατες εξαγγελίες του για την εργασία και τη φορολόγηση των πλουσίων.

Αυτή τη στιγμή, την πιο σκληρή στάση φαίνεται να κρατά η ΕΕ, όπου ήδη η κ. Μέρκελ έχει απορρίψει την αμερικανική πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η άρση της πατέντας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο πρόβλημα που υπάρχει για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και του πρακτικού αποτελέσματος στην κοινότητα. Διότι υπάρχει ένα ιδιαίτερα περίπλοκο σύστημα διαχείρισης των δεδομένων και των εμπορικών μυστικών που ουσιαστικά καθιστά αδύνατη κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Και η πανδημία έχει κάνει προφανές ότι αυτό το σύστημα χρειάζεται αναθεώρηση.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο