Γ. Βαρουφάκης από τα Λιπάσματα Δραπετσώνας: Στην οικονομική κατάρρευση, την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την αποικιοποίηση, η τοπική κοινωνία αντιδρά

Δραστηριότητα
08 Μάι, 2021

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, η Βουλεύτρια Β’ Πειραιά Φωτεινή Μπακαδήμα, ο εκπρόσωπος Τύπου Μιχάλης Κριθαρίδης και μέλη του κόμματος συναντήθηκαν, το Σάββατο 8 Μαΐου, με τον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο. Τα Λιπάσματα, ο ΟΛΠ – η COSCO, η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, η κρίση με στις οικοδομικές δραστηριότητες, το κέντρο υγείας της περιοχής και το πρόβλημα των σκουπιδιών ήταν στην ατζέντα της συζήτησης.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Βρεττάκος δήλωσε: «Συζητήσαμε όλα τα θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους της πόλης μας, τα γενικότερα προβλήματα που προέκυψαν μετά τον κορωνοϊό, τις δυσκολίες των ανθρώπων, την ανεργία, για το πως θα ανοίξουν τα μαγαζιά μας και πως θα επιβιώσουν, αλλά και για τα τοπικά προβλήματα. Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη κατανόηση, μας το έχει αποδείξει το ΜέΡΑ25, το πως στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τα αιτήματα των ανθρώπων την πόλης που παλεύουν για το αυτονόητο το 2021 να ζούνε σε μια ανθρώπινη πόλη].

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι είναι μια μικρογραφία της Ελλάδα. Από τη μια έχεις την κατάρρευση του μεταπρατικού τομέα, των μικρών ναυπηγείων, της οικοδομής. Αυτό δημιούργησε το πρεκαριάτο, δημιούργησε την αδήλωτη εργασία, έρχεται και η πανδημία από πάνω και το αποτέλεσμα είναι μια πλήρης ασφυξία, που μόνο οι τοπικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι για να ανακουφιστεί ο κόσμος. Στη Δραπετσώνα-υπάρχει ζωή, στο Κερατσίνι υπάρχει ζωή, αλλά αν το δούμε από περιβαλλοντικής πλευράς ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτή η κοινωνία ως αποικία μιας ξένης εταιρείας, η οποία να έρθει να κάνει τις επενδύσεις, αλλά έρχεται ως μια νέα αυτοκρατορία, στην οποία επιτρέπει η κεντρική διοίκηση η οποία δεν διαπραγματεύεται εκ μέρους της Ελλάδας, εκ μέρους της Ευρώπης. Αυτό τι υποδηλώνει; Υποδηλώνει ότι έχει έρθει η ώρα να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας και οι δήμοι είναι βασικός μοχλός για να γίνει αυτό!».

Ακολούθησε συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο της περιοχής και συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων, την επιστρεπτέα προκαταβολή, την επέλαση των πολυεθνικών, το κεφάλαιο επανεκκίνησης και την ανάγκη κουρεμάτων των χρεών.

Η επίσκεψη στην περιοχή ολοκληρώθηκε με αυτοψία στην τοποθεσία του παλιού εργοστασίου Λιπασμάτων όπου ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο πρόβλημα των καζανιών της Oil One και της έκτασης που «σαπίζει» στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το δήμο για τους δημότες.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε από τα Λιπάσματα: «Η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι είναι μια μικρογραφία της κρίσης της Ελλάδας, το πώς αυτό μετατράπηκε στην ασυδοσία της εργοδοσίας, στους ενοικιαζόμενους, στην αποικιοκρατία –βλέπουμε την Cosco- ένα κομμάτι της χώρας ουσιαστικά, όπως και ο χρυσός στη Χαλκιδική που έχει εκχωρηθεί. Αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης της «Μητσοτάκης Α.Ε.»: τζόγος, λιτότητα, απορρύθμιση της αγοράς, νόμος Χατζηδάκη. Όμως το καλό νέο -και πάντα πρέπει να τελειώνουμε με ένα καλό νέο- είναι ότι η τοπική κοινωνία δεν το βάζει κάτω. Στη Δραπετσώνα ο κόσμος έχει ζωή. Οι τοπικές κοινωνίες, ο κόσμος αντιδρούν. Από εδώ θα ξεκινήσει το νέο κίνημα για να αλλάξουμε και να πάρουμε τις γειτονιές μας, τα λιμάνια μας, τις παραλίες μας, τη χώρα μας, την Ευρώπη μας στα χέρια μας.

Υπάρχει μια ανάμεικτη εικόνα. Από τη μια έχεις την οικονομική κατάρρευση, έχεις μία περιβαλλοντική καταστροφή, ένα έγκλημα της Oil One του κ. Μελισσανίδη, από την άλλη έχεις μία κοινωνία που αντιδρά. Ο κόσμος είναι έξω. Η δημοτική αρχή έχει αποσπάσει αυτό το κομμάτι, πρέπει να αποσπάσει και όλο το υπόλοιπο, τα 200 στρέμματα της Εθνικής Τράπεζας που δεν έπρεπε να ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει ανακεφαλαιοποιηθεί τόσες φορές από τον ελληνικό λαό. Τα 200 στρέμματα ανήκουν στο δήμο Δραπετσώνας-Κερατσινίου για να αναπνεύσει ακόμα πιο πολύ».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο