Συνάντηση με τα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Συνεντεύξεις - videos
24 Ιαν, 2020

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στα γραφεία του ΜέΡΑ25 στη Βουλή με εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και αντιπροσωπείας του ΜέΡΑ25 με την Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή Β3 Αθηνών Σοφίας Σακοράφα, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Β1 Αθηνών Κλέωνα Γρηγοριάδη, τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη και μέλη του Τομέα Συνδικαλισμού και Εργασίας του ΜέΡΑ25.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το επικείμενο σχέδιο της Κυβέρνησης για την τριχοτόμηση της εταιρείας και το ξεπούλημά της μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και το έλλειμα χρηματοδότησης της εταιρείας με αποτέλεσμα να μην γίνονται επισκευές και συντηρήσεις και να έχουν ήδη θρηνήσει οι εργαζόμενοι 2 θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα.

Από πλευράς του ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα ξεκαθάρισε ότι είμαστε σαφώς υπέρ του κρατικού χαρακτήρα τέτοιων σημαντικών για τον τόπο επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ακόμα ότι αυτές οι πολιτικές “μέσα από τα μνημόνια εφαρμόζονται και συνιστούν αποφάσεις που έχουν παρθεί με το ΤΑΙΠΕΔ”.

Οι εργαζόμενοι ακόμα έκαναν λόγο για το σχέδιο του 2014 με το “σπάσιμο” της εταιρείας και την αποκοπή των μεταλλείων, με σκοπό όλα αυτά να εκποιηθούν. Είναι γνωστή άλλωστε η μνημονιακή τακτική των “κομματιών” με τα καλά και τα κακά κομμάτια, όπου τα πρώτα φυσικά παίρνουν οι λεγόμενοι “επενδυτές” έναντι πινακίου φακής, ενώ τα δεύτερα μένουν στο δημόσιο για να τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα στο “καλό” κομμάτι που θα πάρει ο “επενδυτής”, θα μείνει προίκα και ένα λιμάνι! Επιπλέον σχετικά με τα όσα ακούγονται για το ρεύμα της εταιρείας, οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι η επιχείρηση ουδέποτε είχε πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα, ενώ σήμερα αυτό χρησιμοποιείται ως απειλή κλεισίματος της εταιρείας, τη στιγμή που η ΔΕΗ μάλιστα είναι μέτοχο της εταιρείας.

Ένα ακόμα ζήτημα που τίθεται είναι αυτό της “εκκαθάρισης” της επιχείρησης. Από τη στιγμή που ούτως ή άλλως το ελληνικό δημόσιο σκοπεύει να δώσει τα χρήματα ώστε να την εκκαθαρίσει, γιατί δεν το κάνει τώρα αυτό ώστε να λειτουργήσει η επιχείρηση και περιμένει πρώτα αυτή να ξεπουληθεί; Ίσως επειδή “δημιουργούνται συνθήκες αρπαχτής” όπως επισήμανε ο Κλέων Γρηγοριάδης, ενώ είναι γνωστό ότι και τα πρόστιμα της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις θα χαριστούν αν πωληθεί η εταιρεία!

Κι όλα αυτά φυσικά σε μία επιχείρηση που έχει να δει οποιαδήποτε επένδυση από το 2002. Μια κερδοφόρα επιχείρηση στην οποία ωστόσο διορίζονταν κομματικές διοικήσεις τις οποίες κανείς δεν έλεγχε. Και τώρα φυσικά το μάρμαρο για άλλη μια φορά θα πληρώσουν οι εργαζόμενοί της που κινδυνεύουν ήδη από τον επόμενο μήνα να μην πληρωθούν, αλλά και οι φορολογούμενοι που θα χαρίσουν, και μάλιστα θα ¨προικοδοτήσουν”, έναν ακόμα δήθεν επενδυτή με μια κερδοφόρα δημόσια ελληνική επιχείρηση στρατηγικής σημασίας.

Φυσικά ο κ.Χατζηδάκης είναι γνωστός “ντίλερ” και με τον “μαγικό” του τρόπο θα οδηγήσει όλον αυτόν τον κόσμο στην ανεργία ή στην καλύτερη περίπτωση στον εργασιακό μεσαίωνα. Ενώ τα ΜΜΕ θα κάνουν λόγο για ακριβοπληρωμένους εργαζόμενους – κάτι που φυσικά καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα- για να δημιουργήσουν όλο εκείνο το έδαφος που χρειάζεται για ένα ακόμα μνημονιακό έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας μας, όπως πολύ καλά άλλωστε ξέρουν να κάνουν τα τελευταία 10 χρόνια.

Εμείς ως ΜέΡΑ25 στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και τα δίκαια αιτήματα τους και καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά αύριο στις κινητοποιήσεις τους, στις 11.00 στην Πλατεία Ομονοίας.

Η ερημοποίηση της χώρας πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Να μην ξεπουληθεί άλλη μια ζωτικής σημασίας δημόσια επιχείρηση. Να καλυφθούν άμεσα οι χρηματοδοτικές της ανάγκες, για να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και με τις συνθήκες που πρέπει για τους εργαζόμενούς της. Οι 1.200 εργαζόμενοι της εταιρείας να μην χάσουν τις δουλειές τους, αλλά ούτε και να εξαναγκαστούν σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας. Να παραμείνει ο πλούτος της χώρας υπό δημόσιο χαρακτήρα.

Πεδίον δόξης λαμπρό για τους ταγούς των μνημονίων, αν τα μνημόνια τελείωσαν όπως μας λέτε, καταργήστε άμεσα το εξευτελιστικό για την χώρα μας ΤΑΙΠΕΔ και σε κάθε περίπτωση βγάλτε από αυτό σημαίνουσες επιχειρήσεις για τον τόπο σαν την ΛΑΡΚΟ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο