Συνάντηση εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρντ με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Φεβ, 2023

Πόλη του Μεξικού: Στις 12.30 το μεσημέρι (τοπική ώρα) συναντήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρντ. Η διμερής συνάντηση εργασίας διάρκεσε πάνω από μία ώρα.

Κεντρικό θέμα συζήτησης στη διμερή συνάντηση εργασίας του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 και του Υπουργού Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρντ ήταν το νέο Κίνημα των Αδεσμεύτων το οποίο, χτες, εισηγήθηκε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 στον Πρόεδρο του Μεξικού – ο οποίος και ενστερνίστηκε την πρόταση.

Σε συνέχεια των τεχνικών και οικονομικών λεπτομερειών που είχε ήδη συζητήσει σε προηγούμενη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Ροχέλιο Ραμίρεζ, με τον Υπουργό Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρντ (ο οποίος θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία του Μεξικού στις εκλογές του Ιουνίου 2024) ο κ. Βαρουφάκης συζήτησε τη διπλωματική διάσταση του νέου νομισματικού και οικονομικού συστήματος που απαιτούν τα συμφέροντα των λαών τόσο του «Νότου» όσου και του «Βορρά».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία που κλιμακώνεται κι από τις δύο πλευρές (Ρωσία και ΝΑΤΟ) ήταν το άλλο μεγάλο θέμα που συζητήθηκε. Οι κκ. Εμπράρντ και Βαρουφάκης στηλίτευσαν την επιλογή της Δύσης να μη προβαίνει στην οποιαδήποτε ειρηνευτική προσπάθεια και να κλιμακώνει τον πόλεμο παραπέμποντας σε μια θεωρητική τελική νίκη που, και να έρθει, θα έχει αφήσει πίσω της συντρίμμια στην Ουκρανία και φτώχεια/πείνα στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού εξεδήλωσε το ενδιαφέρον του για την πρόταση του ΜέΡΑ25 για την επίλυση της σύρραξης, και τη ζήτησε γραπτώς ώστε να την επεξεργαστεί περαιτέρω και να την καταθέσει στο G20 και το Συμβουλιο Ασφαλείας.

Πέραν των διεθνών και πολυμερών θεμάτων που συζητήθηκαν, οι κκ. Εμπράρντ και Βαρουφάκης συζήτησαν τις σχέσεις Μεξικού-Ελλάδας συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και της στάσης του Μεξικού απέναντι στον κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων στο Αιγαίο από την πλευρά της Άγκυρας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο