Σύμπνοια του Προέδρου του Μεξικού Λόπεζ Ομπραδόρ και του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για την ίδρυση Νέου Κινήματος Αδεσμεύτων και την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
31 Ιαν, 2023

Πόλη του Μεξικού: Στις 10.30 το πρωί (τοπική ώρα) δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Προέδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ. Η διμερής συνάντηση εργασίας διάρκεσε 90 λεπτά και περιέλαβε μεγάλη γκάμα θεμάτων.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 εισηγήθηκε στον Πρόεδρο Λόπεζ Ομπραδόρ πρόταση για ίδρυση Νέου Κινήματος Αδεσμεύτων εκ μέρους της Προοδευτικής Διεθνούς. Μετά από διεξοδική συζήτηση των επιπτώσεων του Νέου Ψυχρού Πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, του πολέμου στην Ουκρανία, του νέου κύματος χρέους και φτώχειας που απειλεί τις χώρες του παγκόσμιου «Νότου», καθώς και της υπό εξέλιξη διαίρεσης του κόσμου σε δύο νομισματικά μπλοκ (δολαρίου και γουάν), ο Πρόεδρος του Μεξικού συμφώνησε στην ανάγκη για ένα νέο διεθνές οικονομικό-νομισματικό σύστημα που μόνο ένα αποτελεσματικό και ριζοσπαστικό Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων μπορεί να προωθήσει.

Κατά την συζήτηση, που περιέλαβε και θέματα που αφορούν τις σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης των λαών Ελλάδας και Μεξικού, ο Γιάνης Βαρουφάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Λόπεζ Ομπραδόρ εκ μέρους του DiEM25 και του ΜέΡΑ25 για την συνεχή και συνεπή του υποστήριξη στην καμπάνια για την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ, η συνεχιζόμενη φυλάκιση του οποίου καταδεικνύει την αβάσταχτη υποκρισία μιας Δύσης που προσποιείται ότι ενδιαφέρεται για την ελευθεροτυπία, την αλήθεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος Λόπεζ Ομπραδόρ και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η συνεργασία των δύο μερών θα συνεχιστεί, παραπέμποντας και στην συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Υπουργό Οικονομικών Ροχέλιο Ραμίρεζ ντελ Ο που θα ακολουθήσει σήμερα καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρντ αύριο το πρωί.

Αποχαιρετώντας το Γιάνη Βαρουφάκη, ο Πρόεδρος του Μεξικού του είπε αναφορικά με το ΜέΡΑ25 «Πρέπει να συνεχίσετε τον αγώνα».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο