Συνάντηση εκπροσώπων & βουλευτών του ΜέΡΑ25 με τις Ομοσπονδίες Ηλεκτρολόγων Ελλάδος & Βιοτεχνών – Εγκαταταστών – Συντηρητών Ανελκυστήρων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Ιούν, 2021

Πραγματοποιήθηκε στις 14/06/2021 συνάντηση μετά από αίτημα των Ομοσπονδιών Ηλεκτρολόγων Ελλάδος και Βιοτεχνών – Εγκαταταστών – Συντηρητών Ανελκυστήρων συνάντηση με εκπροσώπους του ΜέΡΑ25 και πιο συγκεκριμένα τις βουλεύτριες κ.κ. Απατζίδη Μαρία και Αδαμοπούλου Αγγελική, καθώς μέλη του Τομέα Εργασίας και της Θεματικής Ομάδας Βάσης (ΘΟΒ) Συνδικαλιστικού συμπεριλαμβανομένων και των συντονιστών τους.

Η συζητήση προκλήθηκε από την ασύλληπτη (για να το πούμε ελαφρά) ενέργεια να έρθει προς υπογραφή ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης για το επάγγελμα των συντηρητών ανελκυστήρων, στην οποία ακυρώνει συμφωνίες μεταξύ όλων των εμπλεκομένων (εργαζομένων, εργοδοτών και επιστημονικών φορέων). Η συμφωνία αφορούσε την αναθεώρηση στα 9 από τα 15 άρθρα της προηγούμενης ΚΥΑ.

Είναι ξεκάθαρο πλέον και στις 2 Ομοσπονδίες ότο η συγκεκριμένη ΚΥΑ έχει ως στόχο να καταστρέψει κάθε ικμάδα μικρομεσαίας επιχείρησης προς όφελος μεγάλων εγχώριων και ξένων πολυεθνικών. Αυτό δηλαδή που ήδη από το 2015 είχε γίνει κατανοητό στα Eurogroup στις ελληνικές κυβερνήσεις. Ότι η τρόικα, με όπλο τα μνημόνια και το χρέος, θέλει να ενισχύσει πάσει θυσία την παρασιτική ολιγαρχία σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ απλά επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι όντως Μητσοτάκης Α.Ε. Ούτε καν Ε.Π.Ε. και Ο.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως μας ανέφεραν οι ομοσπονδίες, ότι αυτή την στιγμή το 54% του έργου συντήρησης γίνεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον στην συζήτηση αναφέρθηκαν και ιστορικά στοιχεία εξέλιξης του συγκεκριμένου επαγγέλματος, και πως η συγκεκριμένη ΚΥΑ καταφέρνει:

• Ένα επάγγελμα που είναι εκ των πραγμάτων ανοικτό, να το μετατρέψει σε κλειστό, αποκλείοντας στην ουσία όλους όσους δουλεύουν στον κλάδο ως τεχνίτες από το να εξελιχθούν σε Συντηρητές.
• Ένα επάγγελμα με συγκεκριμένους κανόνες που διασφαλίζουν την ασφάλεια εργαζόμενων, επιβατών ανελκυστήρων, αλλά και την ύπαρξη συγκεκριμένων θέσεων εργασίας, να το μετατραπεί σε ένα ανεξέλεγκτο επάγγελμα.
• Να ενώσει εργοδότες και εργαζόμενους στον κλάδο σε κοινές διεκδικήσεις.
• Να απαλλάξει μεγαλοεταιρείες από το “άγχος” της παράνομης άσκησης του συγκεκριμένου επαγγέλματος
• Να ενισχύσει την πιθανότητα να γίνονται εργατικά και μη ατυχήματα
• Να φέρει την απόλυση περίπου στο 50% των ήδη εργαζομένων (περίπου 3000 άτομα) και την κατακόρυφη πτώση μισθών και εν τέλει την οικονομική ύφεση (και) σε αυτόν τον τομέα

Το ΜέΡΑ25, δεσμεύεται να εξετάσει ενδελεχώς το συγκεκριμένο θέμα και να σταθεί δίπλα σε κάθε ενέργεια που στρέφεται ενάντια σε εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μικρομεσαία επιχείρηση είναι η ραχοκοκαλιά σχεδόν κάθε σύγχρονης χώρας. Καλούμε όλους τους φορείς σε παλλαϊκή συστράτευση για την αποφυγή του δυστοπικού μέλλοντος της τεχνοφεουδαρχίας, όπου οι πολυεθνικές θα ελέγχουν τον κύκλο εργασιών (μέσω outsourcing) και άρα την επιβίωση ή μη, όλων των μικρότερων εταιρειών και των εργαζομένων τους, με χρήση “υψηλής” τεχνολογίας management, η οποία δημιουργεί λίγες θέσεις εργασίας και μάλιστα ηλίθιου τύπου (bullshit jobs), ενώ ταυτόχρονα αφαιρεί πολλαπλάσιες θέσεις από την πραγματική παραγωγική εργασία ή/και οδηγεί όλους όσους είναι σε αυτούς τους τομείς σε κατάσταση πλήρους εργασιακής ανασφάλειας.

Τομέας Εργασίας & ΘΟΒ Συνδικαλιστικού

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο