συνέντευξη στον Δημήτρη Πλεμμένο για την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
– Τρία χρόνια από την ίδρυση του πολιτικού φορέα DiEM25 και έναν περίπου χρόνο μετά την ίδρυση του MέΡΑ25 στην Ελλάδα πώς αξιολογείτε την έως τώρα πορεία τους;
Δεδομένου ότι πήραμε τη δύσκολη απόφαση να ξεκινήσουμε από το μηδέν, χωρίς τα βαρίδια αποτυχημένων και παρωχημένων κομματικών μηχανισμών και νοοτροπιών, είναι εξαιρετικό αυτό που έχουμε πετύχει. Το ΜέΡΑ25, το νέο κόμμα μας στην Ελλάδα, έχει ζωή μόλις δέκα μηνών αλλά ήδη μετρά 10.000 μέλη, οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα και το μοναδικό ολοκληρωμένο εκλογικό πρόγραμμα για τις εθνικές εκλογές, στις οποίες θα κατέβει όποτε και να γίνουν.
Οσο τώρα για το πανευρωπαϊκό κίνημα-ομπρέλα DiEM25, έχει ήδη 100.000 μέλη και έχει φέρει κάτι το νέο και απαραίτητο στην πολιτική διαδικασία. Για πρώτη φορά πολίτες από όλη την Ευρώπη αποφασίζουν το πρόγραμμα του κινήματός τους για την Ευρώπη και για κάθε χώρα ξεχωριστά, μαζί, σαν ένα σώμα, χωρίς διαχωρισμούς ελληνικού, γερμανικού ή ιταλικού παραρτήματος. Το γεγονός δε ότι στις ευρωεκλογές που έρχονται το DiEM25 έχει ιδρύσει την “Ευρωπαϊκή Ανοιξη”, αποτελούμενη από 11 κόμματα και κινήματα (συμπεριλαμβανομένου του ΜέΡΑ25) σε όλη την Ευρώπη, αποδεικνύει ότι όχι μόνο μια άλλη Ευρώπη είναι δυνατή αλλά ότι είναι ήδη εδώ, απόρροια της τριετούς πανευρωπαϊκής παρουσίας του DiEM25.
– Στην πρόσφατη παρουσίαση της Συμμαχίας “Ευρωπαϊκή Ανοιξη” στο Στρασβούργο αναφερθήκατε στη δημοκρατική κρίση των ευρωπαϊκών θεσμών. Πού την εντοπίζετε κυρίως και πώς θεωρείτε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Στη δόμηση της ΕΕ που, αν το δούμε ιστορικά, ξεκίνησε ως καρτέλ βαριάς βιομηχανίας και όχι ως μια δημοκρατική ένωση των λαών της Ευρώπης. Οταν μάλιστα το καρτέλ αυτό έστησε, με τον τρόπο που το έκανε, τη νομισματική ένωση, την ευρωζώνη, πριν δημιουργήσει τις δημοκρατικές δομές που είναι απαραίτητες για τη διαχείριση, εδραίωσε τη βαθιά περιφρόνηση της δημοκρατίας στο κέντρο λήψης αποφάσεων. Τα Eurogroup και EuroWorkingGroup αποτελούν σύμπτωμα αυτού του κενού δημοκρατίας στο κέντρο της Ευρώπης.
– Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της “Ευρωπαϊκής Ανοιξης” στον δρόμο για τις ευρωεκλογές του Μαΐου;
Η γνωριμία των Ευρωπαίων πολιτών, σε όλη την Ευρώπη, με το μοναδικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα για διέξοδο της Ευρώπης και των χωρών μας από τη μόνιμη πολιτική, οικονομική, ηθική της κρίση -η Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη (New Deal for Europe). Και, βέβαια, η υπερψήφιση αυτού του προγράμματος και των συνδυασμών της “Ευρωπαϊκής Ανοιξης” (δηλαδή του ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα, του Demokratie in Europa στη Γερμανία, του Alternativet στη Δανία κ.λπ.) στις ευρωεκλογές.
– Στην παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από συντρόφους σας αναφέρθηκε ότι η συγκεκριμένη πολιτική κίνηση είναι ουσιαστικά “η τελευταία μας ελπίδα για να μεταρρυθμιστεί η Ευρώπη”. Πώς βλέπετε την Ευρώπη των επόμενων 10-15 ετών;
Αν συνεχίσει έτσι, η ΕΕ θα συνεχίσει να αποδομείται, να γίνεται πιο αυταρχική και τελικά να απαξιώνεται. Μόνο με τις αλλαγές πολιτικών και θεσμών που προτείνει το ΜέΡΑ25-DiEM25 θα μπορέσει η ΕΕ να μεταμορφωθεί από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων υπέρ των πολιτών.
– Πώς θα εξασφαλιστούν τα 500 δισ. ευρώ το χρόνο για την πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη για τα οποία κάνατε λόγο προσφάτως στο Στρασβούργο και ποιες θα είναι πρακτικά οι αλλαγές που θα επιφέρουν στη ζωή του Ευρωπαίου πολίτη;
Μέσα από εκδόσεις ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ονομαστικής αξίας 500 δισ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δηλώνει ότι είναι έτοιμη να παρέμβει στην αγορά ομολόγων να στηρίξει αυτά τα ομόλογα (μια δήλωση που εξασφαλίζει ότι δεν θα χρειαστεί να παρέμβει). Ετσι, εντός πενταετίας η Ευρώπη θα μπορεί να επενδύσει 2,5 τρισ. σε καλές θέσεις εργασίας και στην απαραίτητη πράσινη μετάβαση (δηλαδή κατά τι λιγότερο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από το 2015 έως το 2018 το οποίο στοίχισε 2,6 τρισ. χωρίς να βοηθήσει τις επενδύσεις).
– Εσείς προσωπικά θα ηγηθείτε του ευρωψηφοδελτίου της “Ευρωπαϊκής Ανοιξης” στη Γερμανία, όπως έχει γραφτεί και αν ναι, ποιος ο συμβολισμός αυτής της κίνησης;
Θα ηγηθώ των συνδυασμών του ΜέΡΑ25 στις εθνικές εκλογές, ως γραμματέας του κόμματος. Παράλληλα, θα είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής της “Ευρωπαϊκής Ανοιξης” στη Γερμανία για να συμβολίσω πως δεν συγκρούονται οι Ελληνες με τους Γερμανούς αλλά οι προοδευτικοί Ευρωπαίοι, Ελληνες και Γερμανοί, με τον αυταρχισμό και τις πολιτικές λιτότητας.
– Στο ελληνικό ευρωψηφοδέλτιο θα ηγηθεί η Σοφία Σακοράφα;
Σας θυμίζω ότι από το 2014 οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με σταυρό, όπερ μεθερμηνευόμενο δεν ηγείται κανείς στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων. Η φίλη και συνοδοιπόρος Σοφία Σακοράφα θα επιλέξει, όπως όλα τα μέλη του ΜέΡΑ25, από ποιο μετερίζι θα συνεισφέρει στον εκλογικό μας αγώνα. Και τα μέλη του ΜέΡΑ25 θα αποφανθούν μέσα από ηλεκτρονική ψηφοφορία, όπως κάνουμε για όλα τα θέματα και για όλες τις θέσεις.
– Ας γυρίσουμε λίγο πίσω στο πέρασμά σας από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αν γυρίζατε τον χρόνο πίσω θα αλλάζατε κάτι στις δικές σας κινήσεις ως υπουργός Οικονομικών;
Προφανώς. Δεν θα θεωρούσα δεδομένη την προσήλωση του πρωθυπουργού στη συμφωνία μας ότι επ’ ουδενί δεν θα δεχόμασταν να υπογράψουμε μνημόνιο και, δη, χωρίς κούρεμα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα υπέγραφα την ενδιάμεση συμφωνία με το Eurogroup την 20ή Φεβρουαρίου αν γνώριζα ότι το τετράμηνο που εξασφάλισα δεν θα το χρησιμοποιούσαμε (όπως ήλπιζα) για να ετοιμάσουμε τη ρήξη με την τρόικα, αλλά για να (όπως αποδείχθηκε) συνθηκολογήσει ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του.
– Από εκεί και μετά η πορεία της συνεργασίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο κινήθηκε σε μονοπάτια που είχατε προβλέψει; Πώς σχολιάζετε το πρόσφατο “διαζύγιο”;
Με αφήνει παγερά αδιάφορο. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ενέδωσε στο 3ο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015 και στο 4ο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, έπαψε να κυβερνά και αποδέχθηκε ρόλο διεκπεραιωτή των βουλών της τρόικας.
– Μπορείτε να προσδιορίσετε κατά τη δική σας εκτίμηση τον χρόνο των εθνικών εκλογών και πώς βλέπετε το ελληνικό πολιτικό σκηνικό την επόμενη ημέρα;
Θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν ο κ. Τσίπρας αφήσει τις εθνικές εκλογές για μετά τις ευρωεκλογές. Οσο για το μετεκλογικό σκηνικό, η απάντηση είναι απλή: Δεν έχει καμία σημασία ποιο μέρος του μνημονιακού τόξου σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς κυβέρνηση σε αυτή την περίπτωση θα εξακολουθεί να είναι η τρόικα. Μόνο με άνοδο του ΜέΡΑ25 μπορεί η χώρα να ανασάνει εντός της ευρωζώνης.
– Τι εκτιμάτε ότι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Είναι μεγάλο κέρδος το ότι το υπουργείο Εξωτερικών της FYROM θα διαμηνύσει στις κυβερνήσεις όλων των κρατών παγκοσμίως ότι από εδώ και πέρα δεν αποκαλείται η χώρα Δημοκρατία της Μακεδονίας αλλά Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας -δίνοντάς μας τη δυνατότητα να επιχειρηματολογούμε διεθνώς ότι η καρδιά της Μακεδονίας χτυπά στην Ελλάδα. Ακόμα, μας βοηθά να αποφύγουμε τον κίνδυνο μιας Μεγάλης Αλβανίας, απόρροια μιας διάσπασης της FYROM, με το Τέτοβο να ενώνεται με Κόσοβο και Αλβανία. Τι χάνουμε; Εχουμε στα βόρειά μας έναν γειτονικό λαό που εξευτελίστηκε από την κυβέρνησή του με το ερώτημα στο δημοψήφισμα «Θέλετε ΝΑΤΟ και ΕΕ;», αντί για το ειλικρινές ερώτημα που έπρεπε να τεθεί στους πολίτες: «Συμφωνείτε με τη λύση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία και τη συμφωνία με την Ελλάδα;».
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.