“Σοσιαλισμός για τους τραπεζίτες, σκληρή λιτότητα για τους λαούς. Αυτή την ΕΕ αντιμαχόμαστε” – Μαρούσι, 10/2

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Φεβ, 2019

Την συζήτηση άνοιξε η Αριάννα Βαγουρδή, συντονίστρια της Ομάδας ΜέΡΑ25 Βορείου Τομέα Αθηνών, η οποία  τόνισε πως ο μεγαλύτερος αντίπαλος μας είναι ο καναπές, η ιδιώτευση.

Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο Έρικ Έντμαν, η ψυχή της προεκλογικής εκστρατείας του ΜέΡΑ25, (όπου μαζί με τον Υπεύθυνο Μελών Γιόχεν Σουλτ γύρισαν όλη την Ελλάδα στήνοντας τις τοπικές ομάδες του ΜέΡΑ2), που σημείωσε πως μετά τη συνθηκολόγηση του ’15 και της διάψευσης του δημοψηφίσματος, επικρατεί πολιτική κατάθλιψη στους πολίτες. “Ο κόσμος χρειάζεται κάτι να πιστέψει. Ένα ρεαλιστικό και συνάμα ανατρεπτικό αφήγημα. Αυτό κομίζει το ΜέΡΑ25″… “Οι ομάδες μας αποτελούνται από καθημερινούς ανθρώπους που δεν δέχονται να παραιτηθούν, να αφήσουν άλλους να αποφασίζουν για αυτούς”.

Η Ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα στάθηκε στο πρόγραμμα του κόμματος και στην μονίμως ανοιχτή διαδικασία εμπλουτισμού του, τονίζοντας πως “οι λύσεις στα προβλήματα μας δεν θα προκύψουν πίσω από κλειστές πόρτες αλλά με την ενεργό συμμετοχή όλων μας”. Ταυτόχρονα σημείωσε πως ” Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μια χώρα σε επιτροπεία. Η διαχείριση της κρίσης από τις Βρυξέλλες τροφοδοτεί την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Μόνο αν ανατρέψουμε το δόγμα της Μη Εναλλακτικής μπορούμε να έχουμε βιώσιμο μέλλον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη”.

Ο διάλογος με τους πολίτες που ακολούθησε των σύντομων τοποθετήσεων διήρκεσε περίπου δύο ώρες, με τον Γιάνη Βαρουφάκη κυρίως, να δέχεται πληθώρα ερωτήσεων.

Σοσιαλισμός για τους τραπεζίτες, λιτότητα για τους λαούς

“Η Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια έχει καταστεί το δυστοπικό εργαστήρι για τις μισανθρωπικές πολιτικές των Βρυξελλών: σοσιαλισμός για τους τραπεζίτες, σκληρή λιτότητα για τους λαούς. Η ίδια η Λαγκάρντ είχε δηλώσει ευθαρσώς πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Αλλά όπως τόνισε, “έχουμε επενδύσει τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο πάνω σε αυτό το πρόγραμμα”. Ουσιαστικά μασκάρεψαν τη διάσωση των τραπεζιτών ως αλληλεγγύη προς τους Έλληνες”.

Τα τρία πολιτικά αφηγήματα

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις πολιτικές προτάσεις στην Ελλάδα:

Του Μνημονιακού Τόξου: Δεν υπάρχει εναλλακτική πλην της υποταγής στους δανειστές

Το Grexit, από εκείνους που θεωρούν πανάκεια το νόμισμα, και

η τρίτη εναλλακτική, αυτή που πρεσβεύουμε εμείς. Στη χώρα πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα άσχετα με το αν είμαστε ή όχι στο Ευρώ. Το νόμισμα είναι απλώς ένα εργαλείο. Η χώρα έχει άμεσα ανάγκη από μια δέσμη φορολογικών, εργασιακών και αναπτυξιακών μέτρων σαν τις Επτά Τομές που προτείνει το ΜέΡΑ25″

Το PSI

“Με το PSI όντως έγινε κούρεμα του χρέους. Για τους μικρο-ομολογιούχους, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα επιμελητήρια. Κουρεύτηκαν €100δισ χρέος, και την ίδια στιγμή πήραμε νέο δάνειο €130δισ για να ανακεφαλαιοποιήσουμε μόνο τις τράπεζες, όχι το ΙΚΑ για παράδειγμα”.

Τα κόκκινα δάνεια

“Η περιουσία μιας τράπεζας είναι τα δάνεια που έχει χορηγήσει. Όταν μια τράπεζα έχει 8-9% κόκκινα δάνεια, έχει πρόβλημα, όταν έχει το 50% τότε ουσιαστικά διατηρείται στη ζωή τεχνητά με μηχανική υποστήριξη. Για αυτό χρειάζονται συνέχεια ανακεφαλαιοποιήσεις. Η λύση του ξεπουλήματος των κόκκινων δανείων ζημιώνει την κοινωνία στο σύνολο της αλλά και τα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα που βλέπουν και το υπόλοιπο ενεργητικό τους να καταρρέει με την υπερπροσφορά ακινήτων που δημιουργεί η οδός των πλειστηριασμών. Εμείς προτείνουμε τη δημιουργία μιας Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης & Αναδιάρθρωσης Ιδιωτικών Χρεών (ΔΕΑΔΙΧ), που θα έχει διττό στόχο: την προφύλαξη της α’κατοικίας αλλά και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος”.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο