Σπύρος Δερβενιώτης, υπεύθυνος επικοινωνίας ΜέΡΑ25: Να ανοίξει ο φάκελος της ενημέρωσης στη Βουλή ώστε να αναζητηθούν κατάλληλες λύσεις, τομές και θεσμοί

Συνεντεύξεις - videos
13 Οκτ, 2021

Χρειάζεται Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για να μάθουμε αν χειραγωγείται η ενημέρωση στην Ελλάδα; Με αφορμή την κυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Αυστρία από τις αποκαλύψεις για χειραγώγηση δημοσκοπήσεων προς όφελος του Λαϊκού Κόμματος του Σεμπάστιαν Κουρτς και την αντίστοιχη δημοσιότητα που πήρε το θέμα διεθνώς, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΜέΡΑ25, Σπύρος Δερβενιώτης, εξηγεί στο Στίγμα της ΜέΡΑς τα επικοινωνιακά οφέλη που προσδοκά να αποκομίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αυτήν την κίνηση, αλλά και την πραγματική ευκαιρία που παρουσιάζεται για μια ουσιαστική κοινοβουλευτική συζήτηση σχετικά με τον πολύπαθο τομέα της ενημέρωσης:

Το θέμα είναι βαθύ και χτυπά στη ρίζα της δημοκρατίας, όμως η μείζων αντιπολίτευση επέλεξε να το φέρει στη Βουλή όταν υπήρξε μια συγκυριακή επικοινωνιακή ευκαιρία, λόγω της έρευνας που γίνεται αυτές τις ημέρες στην Αυστρία. Υπήρξε δηλαδή ένα επικοινωνιακό καμπανάκι για να έρθει το θέμα στην επικαιρότητα, διαλέγοντας ένα timing στο οποίο θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει πόντους σε όρους επικοινωνίας. Αν ενδιαφέρονταν για την ουσία, μην ξεχνάμε ότι υπήρξε και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πριν από κάποιο καιρό, η οποία μάλλον δεν πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη για τις “επιτυχίες” που κατέγραψε στο συγκεκριμένο τομέα.

Για την ουσία του ζητήματος, να θυμηθούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την εξουσία φρόντισε να πάρει κάτω από τις προστατευτικές του φτερούγες το ΑΠΕ και την ΕΡΤ, δηλαδή τους κύριους επίσημους πομπούς από τους οποίους σε μεγάλο βαθμό τροφοδοτούνται δημοσιογραφικά όλα τα μέσα. Το ΑΠΕ είναι το κλειδί. Αν γράψει κάτι το ΑΠΕ έχει συμβεί, αν δεν το γράψει, τα μέσα δεν έχουν καν αρκετούς δημοσιογράφους για να διαπιστώσουν αν συνέβη ή όχι. Οι περισσότεροι κάνουν copy-paste από το ΑΠΕ. Οπότε, παίρνοντας το ΑΠΕ, ο πρωθυπουργός σηματοδότησε και κάτι το οποία μετά το είδαμε και στην πράξη. Η λίστα Πέτσα στη συνέχεια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι απλά το διακοσμητικό πόμολο σε μια πόρτα που έχει κλείσει ερμητικά ήδη.

Άρα, δεν θα πρέπει να εστιάζουμε στη λίστα Πέτσα, γιατί ούτε ο Μαρινάκης, ούτε ο οποιοσδήποτε πλοιοκτήτης περίμενε το φιλοδώρημα του Πέτσα για να κάνει αυτό που ήδη συνέβαινε. Ο Πέτσας ήρθε απλά να τους επιβραβεύσει για την καλή δουλειά που γινόταν.

Βέβαια, υπάρχουν και οι δημοσιογράφοι που δεν έχουν πάρει ούτε σεντ από τη λίστα Πέτσα. Αυτοί μπορούν να αντιτάξουν ότι τελούν σε μια ομηρία όπου δεν έχουν επιλογές. Δηλαδή, ακόμη και να αποχωρήσουν από κάποιο διαπλεκόμενο μέσο, που να πάνε; Σε κάποιο άλλο διαπλεκόμενο; Δεν υπάρχει οδός διαφυγής. Αυτό που γίνεται με τα κανάλια πρέπει να το δούμε σε βάθος χρόνου, από την εποχή που ξεκίνησε η ιδιωτική ραδιοφωνία με όρους φαρ-ουέστ. Ακολούθησαν χρόνια όπου επήλθε καταστροφή σε πολλά επίπεδα, όχι μόνο στο δημοσιογραφικό. Στο ψυχαγωγικό επίσης, στο επίπεδο των αξιών που εκπέμπονταν από κανάλια που ανήκαν σε υπέργηρους λευκούς άντρες, καθώς και σε άλλα. Και το πράγμα συνεχώς χειροτέρευε.

Τα πρώτα χρόνια που επιχειρήθηκε από τις κυβερνήσεις κάποια συνδιαλλαγή, υπήρχαν παραδοσιακοί εκδότες που συνασπίζονταν με επιχειρηματίες. Εκδότες με χρέη, προβλήματα μικρότερα ή μεγαλύτερα, όμως ήταν εκδότες, που η δουλειά τους ήταν η ενημέρωση. Σιγά-σιγά όμως έφευγαν οι εκδότες, έφευγαν οι επιχειρηματίες και έμειναν ουσιαστικά μόνο οι καραβοκύρηδες. Αν θυμάμαι καλά, δεν υπάρχει ούτε ένα κανάλι στο οποίο ο ιδιοκτήτης ασχολείται με την ενημέρωση έστω ως δεύτερη ή τρίτη απασχόληση. Η κύρια απασχόλησή τους είναι μεγάλες μπίζνες, μεγάλα καράβια, ολιγάρχες με μια λέξη. Άρα, τα ελεύθερα κανάλια που μπαίνουν σε κάθε σπίτι, δηλαδή η βασική πηγή δωρεάν ενημέρωσης, βρίσκεται στα χέρια ολιγαρχών.

Είμαστε σε μια εποχή όπου μεγάλοι υποτίθεται όμιλοι ενημέρωσης μπορούν να λειτουργούν με τρεις δημοσιογράφους, οι οποίοι βαφτίζονται συνολικά newsroom, χωρίς όνομα ή υπογραφή στα θέματά τους, άρα χωρίς καταλογισμό ευθύνης.

Στο δια ταύτα, δεν περιμένουμε από τη συγκεκριμένη εξεταστική κάποια αποτελέσματα που θα μας αφήσουν έκπληκτους. Δεν χρειάζεται δηλαδή να ρωτήσουμε αν χειραγωγείται ο τύπος. Όλοι γνωρίζουν ότι χειραγωγείται. Αυτό που όμως εμείς ως ΜέΡΑ25 συμφωνήσαμε να γίνει είναι να ανοίξει ο φάκελος της ενημέρωσης στη Βουλή ώστε να συζητηθούν και να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις, τομές, θεσμοί για αυτό το θέμα στην Ελλάδα.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο