Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι, εδώ και δεκαετίες, μέρος του Τριγώνου της Ολιγαρχικής Αμαρτίας: Εργολάβοι-Τραπεζίτες-Μιντιάρχες. Παράλληλα, η δημόσια ραδιοτηλεόραση ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση που βρίσκεται, σχεδόν πάντα, σε αγαστή συνεργασία με το Τρίγωνο. Όχι τυχαία, η πρώτη κίνηση του Κ. Μητσοτάκη όταν ανέλαβε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, ήταν η υπαγωγή σε εκείνον προσωπικά της εποπτείας ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλαδή των διαύλων τροφοδότησης όλων των υπόλοιπων ΜΜΕ με την «επίσημη ειδησεογραφία».
Στον καιρό της Χρεοδουλοπαροικίας, οι εργολάβοι πτώχευσαν, το ίδιο και οι τράπεζες. Όπως ήταν φυσιολογικό, τα κανάλια, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί κι οι εφημερίδες καταποντίστηκαν. Η μόνη πηγή εσόδων των ΜΜΕ ήταν οι παχυλές διαφημίσεις των πτωχευμένων τραπεζών (και του αμαρτωλού ΟΠΑΠ) που, έτσι, ελέγχουν πλήρως τα ΜΜΕ με χρήματα που τους εξασφαλίζει η τρόικα. Είναι λοιπόν να απορεί κανείς που όποιος τίμησε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στην τρόικα δαιμονοποιείται από τα πτωχευμένα ΜΜΕ, που έτσι αποπληρώνουν τα «γραμμάτια» στους πτωχευμένους τραπεζίτες; Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πως το ψέμα κι η διαστρέβλωση αναδείχτηκαν σε υψηλή τέχνη, όχι τόσο για να κρύψουν την αλήθεια (που δεν κρύβεται πια) αλλά για να επιβάλουν το δικαίωμά τους στο γενικευμένο ψέμα που πνίγει τον δημόσιο διάλογο και βοηθά την αναπαραγωγή της Χρεοδουλοπαροικίας;
Με στόχο να καταστεί απαραβίαστο ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση στην ΑΛΗΘΕΙΑ και στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ και να μετατραπούν τα ΜΜΕ από μηχανισμούς προπαγάνδας σε διαύλους ενημέρωσης και δημιουργικότητας, το ΜέΡΑ25 θα θεσμοθετήσει το ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΛΗΡΩΤΩΝ & ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΔΙΑΣΚΕΠ-ΜΜΕ) με εντολή την:
- Επαναξιολόγηση των κριτηρίων για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας με επιβολή και αξιολόγηση στην βάση ποιοτικών κριτηρίων από το ΔΙΑΣΚΕΠ-ΜΜΕ.
- Την κοινωνικοποίηση της ΕΡΤ η οποία, για να αποκτήσει πραγματικά δημόσιο χαρακτήρα, θα πρέπει να διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο εκλέγεται από το ΔΙΑΣΚΕΠ-ΜΜΕ και λογοδοτεί αποκλειστικά σε αυτό (χωρίς την παραμικρή παρέμβαση της κυβέρνησης).
- Την μετατροπή του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου σε αυτοτελή δημόσιο φορέα, υπό την επίβλεψη του ΔΙΑΣΚΕΠ-ΜΜΕ, με επιστημονικό προσωπικό, που να διασφαλίζει την αξιοποίηση και διαφύλαξη του οπτικοακουστικού Αρχείου.
- Την αναθεώρηση της σύμβασης με την Digea -Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε. που αποτελεί (ελληνική πρωτοτυπία) ταυτόχρονα πάροχος δικτύου και πάροχος περιεχομένου.
ΔΙΑΣΚΕΠ: H ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜέΡΑ25
Η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης, αλλά και η επίλυση του συνόλου των θεμάτων της Ενημέρωσης, είναι ένα θέμα που ξεπερνά τις δυνατότητες οποιασδήποτε κυβέρνησης και απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και κινητοποίηση της ίδιας της κοινωνίας των Πολιτών.
Γι αυτό το λόγο το ΜέΡΑ25 προτείνει τη δημιουργία Διαβουλευτικών Συμβουλίων Κληρωτών και Εκλεγμένων Πολιτών (ΔΙΑΣΚΕΠ).
Ο θεσμός του ΔΙΑΣΚΕΠ αποτελεί την πρόταση του ΜέΡΑ25 για πραγματικά αντιπροσωπευτική και αμεσοδημοκρατική αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που απαιτούν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και ευρείες συναινέσεις.
Τομείς όπως η Παιδεία, ο Πολιτισμός, η Δικαιοσύνη, θα έχουν έτσι την αντιμετώπιση που τους αρμόζει: όχι ευκαιριακές και βραχύβιες «μεταρρυθμίσεις» υπουργών και κυβερνήσεων που αλλάζουν κάθε δύο τρία χρόνια, ούτε επικάλυψη εξουσιών , όπως με το θέμα της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Τα ΔΙΑΣΚΕΠ θα στελεχώνονται με τρόπο που τα καθιστά απολύτως αντιπροσωπευτικά της κοινωνίας και αδιάβλητα σε συντεχνιακά, ολιγαρχικά και κομματικά συμφέροντα. Θα αποτελούνται από 2/3 κληρωτών και 1/3 εκλεγμένων πολιτών (εκπροσώπους των κομμάτων ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη). Οι κληρωτοί θα προέρχονται κατά το ήμισυ από τον γενικό πληθυσμό, το εκλογικό σώμα φερ’ ειπείν, και κατά το έτερο ήμισυ, από τους επαγγελματίες του εκάστοτε κλάδου.
Ένας τέτοιος θεσμός είναι ο μόνος τρόπος να μην τορπιλιστεί μια καλή και χρήσιμη ιδέα από εύλογες υποψίες για προσπάθεια επέμβασης του Κράτους στον ευαίσθητο τομέα της Ενημέρωσης που ρόλος του είναι ακριβώς ο Έλεγχος της εκάστοτε εξουσίας.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.