Σίσσυ Βελισσαρίου: Το κτύπημα της κυβέρνησης στα ΑΕΙ έχει και συμβολικό χαρακτήρα, γιατί πάντα το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα σηματοδοτούσε αγώνες και ανατροπές

Ράδιο ΜέΡΑ
10 Ιούν, 2022

Χειρότερο ακόμα και από το νόμο Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Σίσσυ Βελισσαρίου, το νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ που έχει καταθέσει προς διαβούλευση η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» με την Μπούλικα Μιχαλοπούλου.

«Για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια απαγορεύονται οι πρυτανικές εκλογές και διορίζονται οι πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και κοσμήτορες. Οι αρχές του πανεπιστημίου θα διορίζονται από τα παντοδύναμα συμβούλια διοίκησης … ένα όργανο με υπεραρμοδιότητες, στο οποίο θα συγκεντρώνονται όλες οι λειτουργίες του πανεπιστημίου» επισημαίνει η κ. Βελισσαρίου.

Για το κλίμα που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση στα τριτοβάθμια ιδρύματα, η καθηγήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ανέφερε ότι «έχει στηθεί πολύ προσεκτικά ένα σκηνικό υποτιθέμενης βίας και ανομίας, το οποίο από τη μια πλευρά διευκολύνει την είσοδο της αστυνομίας, από την άλλη ουσιαστικά αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο η κοινωνία, όσο και τα πανεπιστήμια».

Αφού εξέφρασε αμφιβολίες ακόμη και για τη συνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων, όπως η κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, η Σίσσυ Βελισσαρίου τόνισε ότι «το κτύπημα στο πανεπιστήμιο έχει και ένα συμβολικό και εμβληματικό χαρακτήρα, γιατί πάντα το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα σηματοδοτούσε αγώνες και ανατροπές. Το ελληνικό πανεπιστήμιο ήταν ανοιχτό και για τα παιδιά πιο φτωχών οικογενειών. Αν πέσει αυτό το προπύργιο δεν έχουμε να ελπίζουμε πολλά πια για το μέλλον της Ελλάδας», για να καταλήξει θεωρώντας ότι σε τελική ανάλυση «το νομοσχέδιο Κεραμέως, ακόμη και να περάσει στη Βουλή, δεν είναι εφαρμόσιμο, όπως έγινε παλαιότερα και με το νόμο Διαμαντοπούλου, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε στην πράξη».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο