Μόνο η Διεθνής Περιφερειακή Συνδιάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Ιούν, 2022

Το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία καταφεύγει στη γνώριμη συνταγή κάθε αντίστοιχου αυταρχικού καθεστώτος: Όσο αυξάνονται τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, επιτείνεται η ανασφάλεια και εντείνεται η αστάθεια, θα «επενδύει» σε όλο και μεγαλύτερες εντάσεις στην περιοχή, στοχοποιώντας παράλληλα στο εσωτερικό του τις φωνές των Τούρκων δημοκρατών πολιτών, που είναι οι μεγαλύτεροι, πραγματικοί σύμμαχοί μας.

Ως ΜέΡΑ25 πιστεύουμε σαφώς στην διπλωματική οδό για την εξεύρεση λύσης με την γείτονα, διότι τόσο η -ο μη γένοιτο- στρατιωτική οδός, όσο και οι δαπανηρές και ατελέσφορες κούρσες εξοπλισμών, δεν πρόκειται να ωφελήσουν ούτε τον ελληνικό, ούτε τον τουρκικό λαό, ούτε και ευρύτερα τα συμφέροντα των λαών της περιοχής, που στην πραγματικότητα δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους.

Από την πρώτη στιγμή, όμως, επισημαίνουμε πως οι διμερείς διαπραγματεύσεις -με ή χωρίς επιδιαιτητές από την Ουάσιγκτον και το  Βερολίνο- στις οποίες σύρθηκε ο κ. Μητσοτάκης με το καθεστώς του κ. Ερντογάν, όχι απλώς δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ειρήνη -όπως εσφαλμένα υποσχόταν ο Πρωθυπουργός μετά το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία-, αλλά αντιθέτως αυξάνουν τις εντάσεις.

Για αυτό το λόγο προκρίνουμε εξαρχής τη σύγκληση μιας Διεθνούς Περιφερειακής Συνδιάσκεψης όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης, ως τη μοναδική ρεαλιστική οδό για την πραγματική διασφάλιση της ειρήνης και της συνανάπτυξης των λαών της περιοχής και την μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε μια θάλασσα πράσινης κοινής ευημερίας.

Καλούμε την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, έστω και τώρα, να προβεί άμεσα στην σχετική πρωτοβουλία, αντί να μας πλασάρει μια δήθεν θωράκιση της χώρας μέσα από την μετατροπή της σε μια απέραντη αμερικανοκίνητη, νατοϊκή βάση και μέσα από δήθεν αμυντικές συμφωνίες και «συμμαχίες», που μαζί με το καθεστώς Ερντογάν πραγματοποιούν ασκήσεις απόβασης σε ελληνικά νησιά.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο