Η πατριωτική-διεθνιστική θέση-πρόταση του ΜέΡΑ25 για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Άμεση Σύγκληση Διάσκεψης Χωρών Ανατολικής Μεσογείου στην Αθήνα

Αρθρα - Αναδημοσιεύσεις
12 Αυγ, 2020

Κάθε φορά που μνημονιακή κυβέρνηση προβαίνει σε κάποια συμφωνία «υπέρ των εθνικών συμφερόντων», ως εκ του θαύματος μόνο η Άγκυρα επωφελείται! Εν αρχή ην η συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα με Ισραήλ και Κύπρο. Από την πρώτη στιγμή, το ΜέΡΑ25 προειδοποιούσε ότι, όχι μόνο ο λαός μας δεν θα ωφελούνταν με ευρώ τσακιστό από πετρέλαια κι αέρια, αλλά ότι επρόκειτο για συμφωνία-αυτογκόλ που έδινε στον Ερντογάν το άλλοθι για να προβεί σε τακτικά βήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής του να ηγεμονεύσει στην περιοχή. Πριν αλέκτωρ λαλήσει έστω και άπαξ, η Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε το δωράκι του κ. Τσίπρα. Ως ρελάνς στην συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ανακήρυξε ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης – το πρώτο βήμα πριν στείλει ενόπλους στην Λιβύη και, ουσιαστικά, γίνει κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παίρνοντας την σκυτάλη από την μνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα, η μνημονιακή κυβέρνηση Μητσοτάκη αμέσως υιοθέτησε το αυτογκόλ Τσίπρα (δηλαδή την συμφωνία με Ισραήλ και Κύπρο) και, γρήγορα, προχώρησε σε δύο συμφωνίες για χάραξη αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) με την Ιταλία και την Αίγυπτο – συμφωνίες οι οποίες ενίσχυσαν περαιτέρω την διαπραγματευτική θέση της Άγκυρας ως εξής:

  1. Στη συμφωνία με την Ιταλία η Αθήνα εδραίωσε την τουρκική θέση ότι, μέσω διμερούς διαπραγμάτευσης, η ΑΟΖ των νησιών περιορίζεται σημαντικά. Μετά από αυτό το, δίχως πίεση, αυτογκόλ της Αθήνας, η Άγκυρα εύλογα θα πει: Αν μόνοι σας παραδέχεστε ότι ακόμα και μεγάλα νησιά, π.χ. η Κεφαλονιά, που βρίσκονται μάλιστα μακρυά από παράλια άλλης χώρας, έχουν «επήρεια» μόνο 70%, το λιλιπούτειο Καστελόριζο που είναι δίπλα στα τουρκικά παράλια πόση επήρεια είναι λογικό να έχει;
  2. Στο κείμενο της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δεν γίνεται αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αλλά στο διεθνές δίκαιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των δύο μερών – ένα δεύτερο αυτογκόλ της κυβέρνησης.

Κάπως έτσι, οι μνημονιακές κυβερνήσεις άνοιξαν τον δρόμο για διμερείς διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα υπό την επιδιαιτησία του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον και έδωσαν το έναυσμα στον Ερντογάν να προχωρά σε ελεγχόμενες εντάσεις χρησιμοποιώντας το Oruc Reis. Άμεσος στόχος του είναι να βάλει κάποια αιτήματα στο τραπέζι της διμερούς διαπραγμάτευσης που τον ωφελεί πριν αυτή αρχίσει. Έτσι στέλνει το Oruc Reis σε περιοχή κοντά αλλά εκτός της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Αίγυπτο και στο απώτατο όριο της υφαλοκρηπίδας που θα κατοχύρωνε το Δικαστήριο της Χάγης στην Ελλάδα ακόμα κι αν αποδεχόταν εκατό τοις εκατό τα ελληνικά επιχειρήματα.

Κι ενώ τα ΜΜΕ της τρόικας εσωτερικού παραπλανούν τον λαό ότι ο Ερντογάν παραβίασε ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα (κάτι που δεν έκανε), οι εθνικιστικοί τους αλαλαγμοί προετοιμάζουν το έδαφος για μία κατά κράτος υποχώρηση υπό την πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων. Έτσι όμως δεν γίνεται πάντοτε; Ο εθνικισμός πάντα προετοίμαζε το έδαφος για το ενδοτισμό την ώρα που οι Μεγάλες Δυνάμεις εργάζονταν φιλότιμα εναντίον των λαών της περιοχής.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις και τα κόμματα του Μνημονιακού Δικομματισμού

Ας δούμε τί κάνουν σήμερα οι Μεγάλες Δυνάμεις σε συνεργασία με τα κόμματα του Μνημονιακού Δικομματισμού: Διεμβολίζοντας την ανύπαρκτη ΕΕ, η Ουάσιγκτον έδωσε το πράσινο φως στον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει στη συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία προσέθεσε διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα για την Τουρκία σε εκείνα που είχε ήδη αποφέρει η ελληνο-ιταλική συμφωνία. Με αυτές τις δύο συμφωνίες, ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε, την ώρα που αποδυνάμωνε την διαπραγματευτική του θέση με την Άγκυρα, να κερδίζει πόντους (με την βοήθεια, βέβαια, των ΜΜΕ της διαπλοκής) στο εγχώριο παιχνίδι προπαγάνδας.

Η Μέρκελ ξενίστηκε με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου που υπαγόρευσε η Ουάσιγκτον, αλλά την δέχθηκε. Έτσι, ακολουθώντας γραμμή Τσακαλώτου, κι όχι Τσίπρα (ο οποίος αυτές τις μέρες αναλώνεται υποδυόμενος τον Ανδρέα Παπανδρέου του «Βυθίσατε το Χόρα», το οποίο, βέβαια, ειπώθηκε όταν υπήρχε μια ισχυρή ΕΣΣΔ), ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε ελπίζοντας ότι Αμερική και Γερμανία θα μεσολαβήσουν από κοινού προκειμένου να αποφευχθούν τα θερμά επεισόδια και οι ελληνο-τουρκικές διαφορές να παραπεμφθούν σε διεθνές δικαστήριο.
Πράγματι, αυτό συμβαίνει. Θερμά επεισόδια φαίνεται να αποφεύγονται, με πίεση από ΗΠΑ, Ρωσία και Γερμανία. Όμως, δεδομένου ότι ΗΠΑ, Ρωσία και Γερμανία δεν θα στραφούν ποτέ κατά της Άγκυρας, οι συμφωνίες των μνημονιακών κυβερνήσεων με Ισραήλ, Ιταλία και Αίγυπτο εγκλωβίζουν την Αθήνα. Έχοντας δωρίσει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα στην Άγκυρα, η φυσική κατάληξη των κινήσεων των μνημονιακών πολιτικών στο Αιγαίο ήταν να συρθούν σε διμερή διάλογο με επιδιαιτησία των Μεγάλων – την χείριστη, δηλαδή, δυνατή εξέλιξη για τους λαούς της περιοχής.

Και τί κέρδισαν οι κυβέρνησεις Τσίπρα-Μητσοτάκη; Τίποτα περισσότερο από πρόσκαιρα επικοινωνιακά κέρδη στο εσωτερικό της χώρας, όσο τα ΜΜΕ τους λιβάνιζαν για τα ερείσματα που, δήθεν, δημιούργησαν για την χώρα χαριεντιζόμενοι με Νετανιάχου, Σίσσι, Μέρκελ, Μακρόν και Τραμπ. Επί πλέον, το ΜέΡΑ25 εκτιμά ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θερίσει τις ίδιες θύελλες που θέρισε πριν δυο χρόνια ο κ. Τσίπρας με το Μακεδονικό. Όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε την επιλογή της, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει τον ακροδεξιό εταίρο της, να μην ενημερώνει το λαό για την Συμφωνία των Πρεσπών, έτσι σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σπέρνει θύελλες με την επιλογή της, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει την ακροδεξιά της, να μην προετοιμάζει τον κόσμο της για την επερχόμενη συνθηκολόγηση.

Το ΜέΡΑ25 είναι το μοναδικό κόμμα που αξιολογεί ως άκρως επικίνδυνα όχι μόνο για τα σχέδια ΗΠΑ και Γερμανίας αλλά και για τον αντίκτυπο των μεταξύ τους διενέξεων. Π.χ. σε μια διμερή διαπραγμάτευση υπό επιδιαιτησία της κας Μέρκελ, την οποία φαίνεται να επιθυμεί ο κ. Μητσοτάκης, ο Ερντογάν θα έχει τον «αέρα» να προσπαθήσει να «γκριζάρει» περιοχές. Η Ουάσιγκτον θα αρπάξει την ευκαιρία να «ενεργοποιηθεί» καταργώντας την γερμανική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης – με απώτερο στόχο να ψαλιδίσει τις φιλοδοξίες του Βερολίνου να αναδειχθεί σε γεωστρατηγικό παίκτη στη Μεσόγειο. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας παρέμβασης των ΗΠΑ, με μαθηματική ακρίβεια, θα ευνοήσει ακόμα περισσότερο την Άγκυρα.

ΜέΡΑ25: Πολυμερής Διάλογος, όχι διμερής διαπραγμάτευση με επιδιαιτητές

Ποια είναι η μόνη εναλλακτική στις εντάσεις και την διμερή διαπραγμάτευση; Η πρόταση του ΜέΡΑ25 ήταν, από καιρό, η Αθήνα να συγκαλέσει Διεθνή Διάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της Τουρκίας. Μια τέτοια διάσκεψη αποκλείει τους επιδιαιτητές και, παράλληλα, αναγκάζει την Άγκυρα είτε να αυτο-απομονωθεί (αρνούμενη να προσέλθει επειδή δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία) είτε να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. [Το ότι έτσι πιέζεται και η Λευκωσία να αναγνωρίσει μια μορφή τουρκοκυπριακής εκπροσώπησης, είναι κι αυτό στα θετικά της πρότασης.]

Η προτεινόμενη διάσκεψη θα πρέπει να εξελίσσεται, παράλληλα, σε δύο επίπεδα. Το πρώτο να αφορά τον καθορισμό ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας. Το δεύτερο να αφορά διεθνή συμφωνία απεξάρτησης της περιοχής (εντός των συμφωνηθέντων ΑΟΖ) από τα ορυκτά καύσιμα, την σταδιακή κατάργηση των εξορύξεων και, βέβαια, τη δημιουργία ενός Κοινού Δίκτυου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με πλωτές ανεμογεννήτριες που απελευθερώνουν τις κοινωνίες της Ανατολικής Μεσογείου τόσο από τα ορυκτά καύσιμα όσο και από τις γιγαντιαίες χερσαίες ανεμογεννήτριες που σπέρνουν οι πολυεθνικές σε νησιά, πεδιάδες και βουνοκορφές.

Επίλογος

Ως πατριώτες, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε. Επιλέγουμε προσεκτικά τις Θερμοπύλες μας, απορρίπτοντας παράλληλα τις εθνικιστικές κραυγές που (η Ιστορία μας δίδαξε) είναι ο προπομπός της ενδοτικότητας.
Τονίζουμε ότι ο ελληνικός κι ο τουρκικός λαός μόνο να χάσουμε έχουμε τόσο από τον Πόλεμο όσο και από την Συνεκμετάλλευση που απαιτούν οι ολιγάρχες και οι πετρελαϊκές πολυεθνικές. Παράλληλα, δεν θεωρούμε διεθνισμό την συνθηκολόγηση στις εθνικιστικές απαιτήσεις ενός Ερντογάν.

Ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε από φόβο. Αλλά, παράλληλα, δεν θα φοβηθούμε να διαπραγματευτούμε. Γνωρίζουμε ότι βέλτιστη λύση είναι η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μέσω ακηδεμόνευτου, πολυμερούς διαλόγου. Για αυτό εναντιωνόμαστε σε διμερείς διαπραγματεύσεις υπό την επιδιαιτησία «Μεγάλων Δυνάμεων» που στόχο έχουν μια συμφωνία υπέρ των ολιγαρχών, των εμπόρων όπλων και των πετρελαϊκών πολυεθνικών.

Καθώς ο αποδεκατισμένος λαός μας θα συσπειρώνεται εναντίον της λαίλαπας του επερχόμενου 5ου Μνημονίου, κι ο τουρκικός λαός θα βυθίζεται καθημερινά στη φτώχεια, είναι μονόδρομος για τις προοδευτικές ελληνίδες και τους προοδευτικούς έλληνες η πατριωτική-διεθνιστική πρόταση του ΜέΡΑ25 για Διεθνή Περιφερειακή Διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο που στόχο έχει να την μετατρέψουμε σε θάλασσα Ειρήνης, Συνεργασίας και Βιώσιμης Κοινής Ευημερίας.

Πηγή: yanisvaroufakis.eu

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο