DiEM25 Τουρκίας: Αγία Σοφία, COVID-19 και βία κατά των γυναικών

Συνεντεύξεις - videos
12 Αυγ, 2020

Το Προσωρινό Εθνικό Συμβούλιο του DiEM25 Τουρκίας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει στα μέλη του DiEM25 την πρώτη μηνιαία ενημέρωση πάνω σε θέματα Τουρκικής κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής κατάστασης.

Μετά από 86 χρόνια λειτουργίας ως μουσείου, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί.

Στις 24 Ιουλίου, αρκετές εκατοντάδες ανθρώπων, (εκατοντάδες χιλιάδες σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία), προσευχήθηκαν στην Αγία Σοφία, παρουσία του Ερντογάν.
Ο Ali Erbaş, επικεφαλής του Diyanet, που είναι το Κρατικό Γραφείο Θρησκείας, έκανε το δικό του θρησκευτικό τελετουργικό κρατώντας ένα σπαθί ως σύμβολο νίκης κατά της διάρκεια της τελετής την Παρασκευή. Αυτή η πράξη προκάλεσε δύο ειδών αντιδράσεις: Η θρησκεία δεν μπορεί να σχετίζεται με τη βία και, ειδικότερα, η πράξη προσβάλλει ξεκάθαρα τους μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς, μιας και παραπέμπει στην Οθωμανική ρήση «απομεινάρια σπαθιού». Σημαίνει ότι, μετά από πογκρόμ κάποιοι επιβίωσαν, διότι οι δράστες δεν κατάφεραν να σκοτώσουν αρκετούς.
Ο Σουλτάνος Μεχμέτ ο Κατακτητής μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί και το καθιέρωσε ως κληροδότημα δικής του ίδρυσης. Το 1936 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο μετατρεπόταν σε μουσείο. Χωρίς να αναφερθεί σε αυτόν, ο επί κεφαλής του Diyanet τον κατηγόρησε για προδοσία. Η τουρκική αντιπολίτευση όπως και η πλειοψηφία του πληθυσμού, καταδίκασαν την στάση του και ζήτησαν την παραίτησή του.
Αυτή η μετατροπή ερμηνεύτηκε από τον τοπικό και διεθνή τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εξής: Πολιτική επίδειξης δυνάμεως του Τούρκου Προέδρου, συνεχιζόμενη πίεση ήπιων και ισχυρότερων θρησκευτικών μονάδων εδώ και μια δεκαετία, προετοιμασία για πρόωρες εκλογές και αρχικά βήματα προς τη δημιουργία χαλιφάτου. Περιέργως, ο Σύνδεσμος Βυζαντινών Μελετών (ΑΙΕΒ) ακύρωσε την προγραμματισμένη του σύνοδο για το 2021 στην Κωνσταντινούπολη. Επισήμως αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση, περίπου 1.000 άνθρωποι νοσούν από κορονοϊό κάθε μέρα.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους σε 48 περιφέρειες, προσφάτως παρατάθηκε έως τις 30 Αυγούστου. Επίσης, η χώρα βρίσκεται στη λίστα των κρατών για τις οποίες έχει εκδοθεί ταξιδιωτική προειδοποιητική οδηγία. Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης Γιορτής των Θυσιών, τα παραθεριστικά θέρετρα κατά μήκος του Αιγαίου Πελάγους και της Μεσογείου ήταν κατάμεστα από ντόπιο πληθυσμό. Συζητείται εκτενώς ότι τα περιοριστικά μέτρα κατά του COVID-19 δεν τηρήθηκαν επαρκώς.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ανέστειλε σιωπηρά τις έρευνες και την λειτουργία πηγών αερίου στην ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της τετραήμερης αργίας.
Κλιμάκωση παρατηρήθηκε λίγο νωρίτερα, όταν πλοία του ελληνικού και τουρκικού ναυτικού ήρθαν αντιμέτωπα στο Αιγαίο. Μετά από επεμβάσεις στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, με τη συμβολή αλλοδαπών μισθοφόρων, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις συμμετέχουν τώρα σε γυμνάσια στα σύνορα με την Αρμενία-παράλληλα με τα Αρμενο-Ρωσικά πολεμικά παιχνίδια στον Καύκασο.
Τα DiEM25 Τουρκίας, Ελλάδας και Γερμανίας συνεργάστηκαν στην πρόσφατη παρέμβαση του DiEM25 για τις πρόσφατες εντάσεις στο Αιγαίο, για την ειρηνική και διπλωματική επίλυση της τρέχουσας διαμάχης.

Από το 2011, πάνω από 2.000 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στην Τουρκία και 36 από αυτές μόνο τον περασμένο Ιούλιο.
Η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης (που υπογράφηκε το 2011) θεωρείται ένα αποτελεσματικό εργαλείο δικαιοσύνης, στην πρόληψη δολοφονιών γυναικών, παιδικής κακοποίησης και παραβίασης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. Ακραία συντηρητικές και θρησκευτικές σέχτες πιέζουν την Τουρκία για απόσυρση από την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με το επιχείρημα ότι λειτουργεί κατά της οικογενειακής ενότητας και ότι στρώνει το δρόμο για την αναγνώριση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.
Η αντιπολίτευση τάσσεται υπέρ της συνθήκης, το ίδιο και πολυάριθμες ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης και της KADEM, οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών, η οποία ιδρύθηκε από την κόρη του Προέδρου Ερντογάν. Η τελευταία viral πρόκληση που έλαβε χώρα στα ΜΚΔ — #ChallengeAccepted — καλούσε τις γυναίκες ανά την Υφήλιο να δημοσιεύσουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους και να καλέσουν ονομαστικά άλλες γυναίκες να ανταποκριθούν στην πρόκληση και να κάνουν το ίδιο.

Beral Madra
Εκ μέρους του Προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου του DiEM25 Τουρκίας

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο