Σίσσυ Βελισσαρίου: Η αποψίλωση των πανεπιστημίων από αυτήν την κυβέρνηση και τις προηγούμενες γίνεται σκόπιμα

Ράδιο ΜέΡΑ
24 Φεβ, 2023

Δεκαήμερο δράσεων και κινητοποιήσεων ξεκινούν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ και η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Σίσσυ Βελισσαρίου, εξηγεί στο Στίγμα της ΜέΡΑς τους λόγους για τους οποίους η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο στα ελληνικά ΑΕΙ, όχι μόνο λόγω της μισθολογικής στασιμότητας των μελών ΔΕΠ, αλλά γενικότερα εξαιτίας της πάγιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που βιώνουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα: «Η συντριπτική πλειονότητα των μελών ΔΕΠ είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, δηλαδή βιοπορίζονται από το μισθό τους. Οπότε αυτό που γίνεται, και ως ένα βαθμό τα έχει καταφέρει η κυβέρνηση, είναι να μας σπρώχνει να συμπληρώσουμε το μισθό μας από την πώληση εκπαιδευτικών υπηρεσιών κάθε μορφής. Και βεβαίως μέσα από τα δίδακτρα. Η γενίκευση των διδάκτρων ξεκίνησε επί θητείας Γαβρόγλου με την αποδοχή της πραγματικότητας ότι ουσιαστικά είναι τόσο ελλιπείς οι μισθολογικές μας αποδοχές ώστε είναι γενικώς αποδεκτό το να υπάρχει ένα συμπλήρωμα στο μισθό μας. Πάτησε σε ένα πραγματικό γεγονός, στη φτωχοποίηση των επιστημόνων και των καθηγητών στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Είχε βάλει κάποιες εξαιρέσεις για τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές που ήταν σχεδόν αδύνατον να υλοποιηθούν, δεδομένου ότι δεν υπήρχε η διοικητική υποδομή για επαρκή έλεγχο της οικογενειακής οικονομικής κατάστασης των φοιτητών. Τώρα με το νόμο Κεραμέως, όλα τα μεταπτυχιακά θα έχουν δίδακτρα.»

Οι μισθολογικές διεκδικήσεις δεν είναι τα μόνα σοβαρά θέματα που απασχολούν τα μέλη ΔΕΠ αναφέρει η πανεπιστημιακός: «Ένα από τα πολύ βασικά αιτήματα που έχουμε ως κλάδος εργαζομένων είναι ότι απαιτούμε την αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και της έρευνας. Και βεβαίως προκηρύξεις νέων θέσεων διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού. Έχουμε αποψιλωθεί πραγματικά και η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό είναι σκόπιμο. Παλαιότερα ίσχυε το ένα προς ένα, επαναπροκηρυσσόταν μια θέση όταν ερχόταν η ώρα να αφυπηρετήσει ένας καθηγητής. Αυτό έχει χρόνια που δεν γίνεται. Τώρα, προκηρύσσονται κάποια στιγμή 1-2 θέσεις και σαν αποτέλεσμα βέβαια έχουμε τη γήρανση του διδακτικού προσωπικού. Τις διδακτικές ανάγκες τις καλύπτουν οι λεγόμενοι ευέλικτοι εργαζόμενοι, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κλπ. Όταν αυτοί οι άνθρωποι κάνουν κατ’ αποκοπή διδασκαλία, χωρίς να εντάσσονται στο συνολικότερο εκπαιδευτικό ερευνητικό έργο ενός τμήματος, χωρίς να έχουν την αίσθηση ότι ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα, αισθάνονται αναλώσιμοι. Αυτό είναι μεγάλο κρίμα και για τους ίδιους και για εμάς.»

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος παρά να κανονικοποιήσει πλήρως την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, προχωρώντας βήμα-βήμα μέχρι την αναθεώρηση του Συντάγματος κάποια στιγμή στο μέλλον. «Το άρθρο 16 του Συντάγματος αποτελεί καρφί στο μάτι αυτής της κυβέρνησης. Δεν αποκαλείται τυχαία Μητσοτάκης ΑΕ. Έχει πολύ σοβαρές δεσμεύσεις στα συμφέροντα που την ανέδειξαν στην εξουσία. Και ένα από αυτά τα πολύ ισχυρά συμφέροντα είναι το κολεγιακό λόμπι. Σαν ΕΚΠΑ, έχουμε βγάλει πολλά ψηφίσματα και έχουμε πολεμήσει όσο επιτρέπουν οι δυνάμεις μας το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των απόφοιτων κολλεγίων που εξομοιώνονται με τα πανεπιστημιακά» επισημαίνει η κ. Βελισσαρίου, που καταλήγει τονίζοντας ότι «απέναντι σε όλα αυτά τα θέματα απαιτείται μια πιο δυναμική αντίδραση των πανεπιστημιακών, όπως δίνουν το παράδειγμα οι καλλιτέχνες το τελευταίο διάστημα, αλλά και μία συστράτευση με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης, αφού η παιδεία βάλλεται σε όλες τις βαθμίδες της.»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο