Ερώτηση του ΜέΡΑ25 στη Βουλή σχετικά με την εισαγωγική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Φεβ, 2023

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του ΜέΡΑ25 προς την κ. Υπουργό Παιδείας με θέμα: «Σχετικά με την εισαγωγική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών».

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε την υποχρεωτική εισαγωγική επιμόρφωση που οργανώθηκε με εξαιρετική καθυστέρηση, ειδικά επειδή αφορά ανθρώπους που ήδη εργάζονται χρόνια στην εκπαίδευση και απροειδοποίητα κατέλαβε τους εκπαιδευτικούς εξαπίνης.

Η κατάχρηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο διάστημα της πανδημίας επέβαλε τακτικές εξ αποστάσεως επιμορφώσεων και εκπαιδεύσεων για λόγους μείωσης κόστους. Έτσι όπως προκύπτει από καταγγελίες της ΔΟΕ οι εκπαιδευτικοί δέχονται ηλεκτρονικά μηνύματα και μηνύματα viber (!) που τους ενημερώνουν για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα επιμόρφωσης εκτός εργασιακού ωραρίου και μάλιστα κατά τις ημέρες αργίας. Η επιβολή παρόμοιων αιφνιδιαστικών επιμορφωτικών προγραμμάτων παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αλλά και αυτό το οικογενειακό τους άσυλο και τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, γιατί δεν είναι δεδομένο για όλους ότι οι συνθήκες στις οποίες διαβιούν τους επιτρέπουν να παρακολουθούν με ευχέρεια τα προτεινόμενα προγράμματα. Το υπουργείο αγνοεί προκλητικά τα δεδομένα της ζωής των ανθρώπων, οι οποίοι προφανώς και δεν επιτρέπεται και δεν οφείλουν να εργάζονται εκτός εργασιακού χρόνου και χώρου.

Το ΜέΡΑ25 έχει σαφώς ταχθεί υπέρ της άμεσης μονιμοποίησης των νεοδιορισθέντων εκπαιδευτικών για τους οποίους έχει περάσει η δοκιμαστική διετία και έχει καταγγείλει τις παρατυπίες που έχουν γίνει όπως π.χ. την ανάκληση των μονιμοποιήσεων σε ορισμένες διευθύνσεις για τις οποίες είχαν ανακοινωθεί.

Ερωτάται η κ. Υπουργός Παιδείας:

1. Για ποιο λόγο ενώ γνωρίζετε ότι με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο καμία σχέση δεν έχει η διαδικασία της επιμόρφωσης με τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων, ούτε με την «ατομική αξιολόγηση» σπεύδετε να διενεργήσετε επιμόρφωση τόσο βιαστικά και λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών;

2. Σκοπεύετε να συνεχίσετε να παραβιάζετε τα εργασιακά ωράρια και τις αργίες των εκπαιδευτικών καθώς και το οικογενειακό τους άσυλο;

3. Σκοπεύετε να συμμορφωθείτε με το νόμο και να ενημερώνετε τους εκπαιδευτικούς του υπουργείου σας αποκλειστικά μέσω της υπηρεσιακής οδού, με ενημέρωση που θα είναι έγκαιρη και σύννομη;

Αιτούμεθα την κατάθεση των σχετικών εγγράφων που να αποδεικνύουν το κόστος και την προέλευση των πόρων της εν λόγω επιμόρφωσης.

Οι ερωτώντες/ούσες Βουλευτές/τριες

Γιάνης Βαρουφάκης
Μαρία Απατζίδη
Κρίτων Αρσένης
Κλέων Γρηγοριάδης
Γιώργος Λογιάδης
Σοφία Σακοράφα

Για την απαράδεκτη διαδικασία της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών κατέθεσε ερώτηση και η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο