Σάββατο 28/1 (4μμ): Αντιφασιστική, Αντιπολεμική, Διεθνιστική Συγκέντρωση στην πλ. Ρηγίλλης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Ιαν, 2023

Αντιφασιστική – Αντιπολεμική – Διεθνιστική Συγκέντρωση
ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Πλατεία Ρηγίλλης – 4μμ
Ματαιώνουμε κάθε απόπειρα συγκέντρωσης των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Η νεοναζιστική εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής, για πρώτη φορά μετά το 2016, έβγαλε δημόσιο κάλεσμα για συγκέντρωση το Σάββατο 28 Γενάρη στην πλατεία Ρηγίλλης για τα Ίμια.

Στην ανακοίνωση του Μετώπου νεολαίας της, την αποκαλεί «συγκέντρωση σύμβολο των εθνικιστών» και ναυλώνει λεωφορεία από Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις για να μεταφέρει φασίστες.

Μετά τις συγκεντρώσεις στις Θερμοπύλες, στου Μακρυγιάννη, στην Φλώρινα, η Χρυσή Αυγή θέλει τώρα να εμφανιστεί ξανά στο κέντρο της Αθήνας, δηλώνοντας παρόν στο πολιτικό σκηνικό.

ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ

Στις 30 Ιανουαρίου 1996 Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν ένα βήμα πριν τον πόλεμο με αφορμή τις βραχονησίδες των Ιμίων.

Από τότε κάθε χρόνο η Χρυσή Αυγή με αφορμή την επέτειο των Ιμίων πραγματοποιούσε μια πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία εγχώριων και διεθνών ναζί. Αυτές οι πορείες -κάποτε πολύ μαζικές- κατά κανόνα κατέληγαν σε πογκρόμ σε βάρος μεταναστών, αντιφασιστών και γενικά ανθρώπων που δεν ταίριαζαν με τα φασιστικά πρότυπα.

Από το 2016 το αντιφασιστικό κίνημα έχει καταφέρει να στερήσει κάθε δυνατότητα για δημόσια καλεσμένες ναζιστικές φιέστες στο κέντρο της Αθήνας και στην πλατεία Ρηγίλλης όπου βρίσκεται και το μνημείο των Ιμίων.

Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος.

Χρυσή Αυγή και Κασιδιάρης, ειδικά φέτος ενόψει βουλευτικών εκλογών, θέλουν να κάνουν συγκεντρώσεις για τα Ίμια στο μνημείο στην πλατεία Ρηγίλλης. Μέχρι πέρυσι το έκαναν στα κρυφά σε άλλο σημείο ή σε άλλη μέρα.

Η Χρυσή Αυγή και ο Κασιδιάρης πραγματοποιούν δημόσιες συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα κα παρότι έχουν καταδικαστεί ως εγκληματική ναζιστική οργάνωση και οι ηγεσίες τους βρίσκονται στην φυλακή. Αυτό αποτελεί πρόκληση και ταυτόχρονα κλείσιμο του ματιού από την μεριά της κυβέρνησης για ελεγχόμενη αξιοποίησή τους την επόμενη περίοδο.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

Παράλληλα η φετινή κινητοποίηση για τα Ίμια διεξάγεται σε μια περίοδο μεγάλης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι πρόσφατες δηλώσεις Θεοδωρικάκου για επιπλέον ενίσχυση και επέκταση του φράκτη στον Έβρο (στα 140 χλμ) και οι συνεχιζόμενες κούρσες εξοπλισμών δυναμιτίζουν το σκηνικό και η απειλή ενός θερμού επεισοδίου είναι η μεγαλύτερη μετά το 1996.

Πρόκειται για σύγκρουση 2 αστικών τάξεων, της ελληνικής και της τουρκικής, στα πλαίσια μιας ευρύτερης διεθνούς αναταραχής, του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας και έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσία).

Ο διεθνισμός και η κοινή πάλη των λαών σε Ελλάδα – Τουρκία – Κύπρο ενάντια στις κυβερνήσεις και τον ιμπεριαλισμό είναι η δική μας απάντηση στον πόλεμο και τον εθνικισμό.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες θύματα της δολοφονικής πολιτικής των επαναπροωθήσεων και της απαράδεκτης συμφωνίας Ελλάδας – Τουρκίας για το μεταναστευτικό το 2016.

Το Σάββατο 28 Γενάρη στην πλατεία Ρηγίλλης, το αντιφασιστικό κίνημα ενωτικά και μαχητικά μαζί με Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές, θα στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα αγώνα και αντίστασης σε ένα σύστημα που κάνει χειρότερες τις ζωές μας όταν δεν μας σκοτώνει. Και αυτό το σύστημα πρέπει να το ανατρέψουμε!

Καλούν
Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά
Antinazi Zone
ΑΡΕΝ (Αριστερή Ενότητα)
Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Περάματος
Καμπάνια Δεν είναι αθώοι – Οι ναζί στη φυλακή
Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό
Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Μεσοποταμία Κίνηση Πολιτών
ΟΡΜΑ (Οργάνωση μαχητικού αντιφασισμού)
Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Ζωγράφου «Από Κοινού»
Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης Το Μυρμήγκι
Στέκι Μεταναστών
ΣΥΠΡΟΜΕ (Συντονισμός για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό)

Στηρίζουν
Αναμέτρηση – Οργάνωση για μια νέα Κομμουνιστική Αριστερά
Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Τομέας Δικαιωμάτων ΜέΡΑ25
Ξεκίνημα – Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση
Πολιτική οργάνωση Κόκκινο Νήμα

(Η λίστα των υπογραφών παραμένει ανοικτή για περαιτέρω διεύρυνση από κοινωνικές συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις).

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο