Οι πολύωρες συζητήσεις μεταξύ των ηγετών στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Βερολίνου ολοκληρώθηκαν χθες, παράγοντας σειρά αποτελεσμάτων. Η Σοφία Σακοράφα, αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜέΡΑ25, κάνει τη δική της αποτίμηση μιλώντας στο Sputnik.
Την άποψη πως η διάσκεψη του Βερολίνου κινήθηκε σε ένα εντελώς αναχρονιστικό πλαίσιο, εξέφρασε η Σοφία Σακοράφα, μιλώντας στο Sputnik. H αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜέΡΑ25, σχολιάζοντας την απουσία της Ελλάδας από τις συζητήσεις για τη Λιβύη, έκανε λόγο για συμμετέχοντες «μεγάλους παίκτες», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν ούτε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβυκής εμφύλιας σύρραξης, ούτε χώρες που είναι αποδέκτες των επιπτώσεων της σύρραξης. «Η Τυνησία και η Ελλάδα είναι ήδη, οι πρώτοι αποδέκτες των επιπτώσεων αυτής της σύρραξης», τόνισε.
«Τέτοιες λύσεις γίνονται μοχλός ευρύτερης αποσταθεροποίησης»
«Η διάσκεψη του Βερολίνου δημιουργεί την εντύπωση της επιστροφής στο πνεύμα των ζωνών επιρροής και της αποικιοκρατίας πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε μία εποχή που ισχυροί ”έλυναν” τα ζητήματα προς το συμφέρον τους και ερήμην των ενδιαφερόμενων. Όχι μόνο γιατί, από τη διαπραγμάτευση προέκυψε η ανάγκη μιας νέας διάσκεψης στη Γενεύη, αλλά, κυρίως, διότι, όπως διδάσκει η Ιστορία, οι λύσεις που δίνονταν από τέτοιες διασκέψεις, με την απειλή της επιβολής του ισχυρού, δεν έχουν διάρκεια. Αντίθετα, γίνονται μοχλός ευρύτερης αποσταθεροποίησης», όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Σακοράφα.
Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι αμφίβολη, εφόσον απουσίαζαν από την Διάσκεψη οι αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης. «Σχεδιάζεται μια επέμβαση νέου τύπου στη Λιβύη, με στόχο τα ενεργειακά της αποθέματα, τα οποία θα ελέγχει στρατιωτική αποστολή που θα διχοτομήσει τη Λιβύη, επιβλέποντας την τήρηση της εκεχειρίας, καταστέλλοντας, επί της ουσίας, τις δημοκρατικές επιδιώξεις του Λιβυκού λαού. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι, η κατάπαυση του πυρός είναι αμφίβολη, αφού δεν δεσμευτήκαν άμεσα οι – απούσες – αντιμαχόμενες πλευρές. Το ίδιο ισχύει και για το εμπάργκο του εξοπλισμού των αντιμαχόμενων, που πολλές φορές στο παρελθόν παραβιάζονταν είτε ευθέως, είτε έμμεσα, αφού δεν διασφαλίζεται ότι τέτοιες πρακτικές δεν θα επαναληφθούν. Η αποστρατικοποίηση και η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος δεν επιτεύχθηκε, αλλά θα γίνει αντικείμενο νέων διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίτευξη οριστικής εκεχειρίας».
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί σε στρατιωτικές επεμβάσεις»
Ποια στάση θα πρέπει να κρατήσει η χώρα μας; «Η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί σε τέτοιες στρατιωτικές επεμβάσεις. Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται με πολιτικά μέσα, ενώ ο ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι – αποκλειστικά και μόνο – η εξασφάλιση της άμυνας και η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Όποιοι επιδιώκουν πολιτικές ερντογανικού τύπου, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να περιμένουν και ερντογανικό κράτος», σχολίασε η κυρία Σακοράφα.
Και συμπλήρωσε: «Ο δημοκρατικός κόσμος στην Ελλάδα περιμένει να εκτιμήσει τη στάση ιστορικών του συμμάχων, ιδίως μεγάλων χωρών που θέλουν να διαδραματίζουν παγκόσμιο ρόλο, οι οποίες δεν πρέπει να παρασυρθούν σε ευκαιριακές συμμαχίες τυχοδιωκτικού τύπου με το καθεστώς Ερντογάν. Η επιδίωξη των σύγχρονων δημοκρατικών κρατών δεν πρέπει να είναι η συμμετοχή σε καιροσκοπικές κινήσεις σε βάρος της παγκόσμιας ειρήνης, αλλά η διαφύλαξή της, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με κύριο μέλημα τα συμφέροντα ειρηνικής συνύπαρξης των Λαών».
Πηγή: sputniknews.gr
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.