Ψηφιακή ιχνηλάτηση και ατομική ενημέρωση για τον κορονοϊό

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Απρ, 2020

Με αφορμή την ανακοίνωση συνεργασίας μεταξύ Google και Apple για την ανάπτυξη κοινής τεχνολογίας ψηφιακής ιχνηλάτησης επαφών ατόμων με άλλα άτομα, πιθανούς φορείς κορονοϊού, ο Τομέας Ψηφιακής Πολιτικής του ΜέΡΑ25 υπενθυμίζει ότι το ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η χρήση έξυπνων εφαρμογών, που συμμορφώνονται με τις οδηγίες GDPR για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών και σέβονται την ελευθερία των ατόμων στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα για τη σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων περιορισμού και τη στοχευμένη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Έχοντας διαπιστώσει τη χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση της πανδημίας από χώρες όπως η Ν. Κορέα, η Πολωνία, η Σιγκαπούρη κ.α. που κάνουν ήδη χρήση τέτοιων εφαρμογών, και ενώ ακόμα και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, το ΜέΡΑ25 εκφράζει την ανησυχία του που η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταστρώσει σχέδιο και προδιαγραφές για την ενσωμάτωση των εφαρμογών αυτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19.

Το ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή στήριξε τα εθνικά μέτρα περιορισμού. Όμως η ολιγωρία της κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών, με το δυσάρεστο δεδομένο μάλιστα του ευρωπαϊκού φιάσκου στην αντιμετώπιση της νέας οικονομικής κρίσης, που θα ακολουθήσει την παύση των οικονομικών δραστηριοτήτων διεθνώς, κινδυνεύει να αντιρροπήσει αρνητικά το οποιοδήποτε πλεονέκτημα της έγκαιρης αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας στη χώρα μας.

Για την επιβίωση του τόπου, η έγκαιρη επαναφορά της ελληνικής κοινωνίας στην κανονικότητα και η προετοιμασία της για την αντιμετώπιση των μελλοντικών δυσκολιών, που με μαθηματική ακρίβεια θα κληθεί να αντιμετωπίσει, είναι υψίστης σημασίας. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση πρέπει από τώρα να προβεί σε ενέργειες που θα οριοθετήσουν τις προδιαγραφές και το εύρος των τεχνολογιών της ψηφιακής ιχνηλάτησης επαφών και που θα εξασφαλίζουν την ψηφιακή ελευθερία και το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, πριν βρεθούμε αναγκαστικά προ τετελεσμένων αποφάσεων από μέρους τεχνολογικών κολοσσών που επανειλημμένως έχουν παραβιάσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Με την κρίση της πανδημίας να προσανατολίζει τους πολίτες ολοένα και περισσότερο στον ψηφιακό χώρο για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους και με την τάση αυτή να αυξάνεται ακόμα και στην μέτα-κορονοϊού εποχή, η προάσπιση της ελευθερίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων αποτελούν για το ΜέΡΑ25 προτεραιότητα και πεδίο διαρκούς εγρήγορσης.

Ψηφιακή ιχνηλάτηση και ατομική ενημέρωση για τον κορονοϊό

H εφαρμογή παρακολούθησης, ανίχνευσης και εντοπισμού του Covid-19 συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε αρκετές χώρες, όπως η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα, όπου η οικονομική ζωή συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Στην Ευρώπη τα περισσότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα συμμετέχουν στο PEPP-PT (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing), με στόχο την ανάπτυξη αντίστοιχης εφαρμογής.

Στο μεταξύ η ανάγκη η εφαρμογή να φτθάσει στα χέρια όλων των χρηστών smartphone, “υποχρέωσε” σε συνεργασία την Google και την Apple, καθώς οι δύο εταιρίες παρέχουν τα κυρίαρχα λειτουργικά συστήματα Android και iOs σε όλο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο εταιριών, τον Μάιο εκτιμάται πως θα είναι στη διάθεση των προγραμματιστών, η πρότυπη σύνδεση των δύο λειτουργικών συστημάτων, προκειμένου να “χτιστούν” στη συνέχεια οι εφαρμογές από τους θεσμικούς φορείς υγείας.

Το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει τη χρήση έξυπνων εφαρμογών ως ένα σημαντικό βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τον Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής του ΜέΡΑ25, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ασχοληθεί με την ενσωμάτωση των συγκεκριμένων εφαρμογών στην επικράτεια. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να αποτελέσει όχημα για την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες που την υιοθετούν, για την Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η ελληνική κοινωνία έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλάσιες οικονομικές δυσκολίες.

Το ΜέΡΑ25 τελεί σε διαρκή εγρήγορση σε ό,τι αφορά στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, και για το λόγο αυτό θέτει τις ακόλουθες προϋποθέσεις για την υιοθέτηση της νέας εφαρμογής:

  • Συμμόρφωση με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Γενικής Προστασίας Δεδομένων GDPR.
  • Μη υποχρεωτική χρήση της εφαρμογής.
  • Δυνατότητα της οριστικής διαγραφής των δεδομένων του από τον κάθε χρήστη.
  • Δέσμευση του φορέα λειτουργίας της εφαρμογής, ότι δεν θα αρχειοθετήσει οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία για μελλοντικές αναφορές.
  • Τέλος, είναι σημαντικό η εφαρμογή να είναι μία, ώστε τα αποτελέσματα να καλύπτουν όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα κατοίκων, συνεισφέροντας θετικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τομέας Ψηφιακής Πολιτικής ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο