Ενημερωθείτε για τις πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του COVID 19 από τον Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής του ΜέΡΑ25

Συνεντεύξεις - videos
21 Απρ, 2020

Ο Τομέας Ψηφιακής Πολιτικής του ΜέΡΑ25 στηρίζει κατ’ αρχήν τις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί για τη συμβολή εθελοντών στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Στη συνέχεια, παραθέτουμε ορισμένες διευθύνσεις πρωτοβουλιών προτρέποντας τα μέλη του ΜέΡΑ25 να ενημερωθούν για αυτές και να τις γνωρίσουν από πιο κοντά.

Α. 3D printing για την παραγωγή υγειονομικού υλικού.

Με αφορμή παρόμοιες κινήσεις στο εξωτερικό έχουν ξεκινήσει και στην Ελλάδα πρωτοβουλίες για την κατασκευή εξοπλισμού και υλικού που είναι απαραίτητα στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, με τη χρήση τεχνολογιών τρισδιάστατης εκτύπωσης που αξιοποιούν ανοιχτά σχέδια και δεδομένα.

Όποιος ιδιώτης ή φορέας μπορεί να συμβάλει εθελοντικά με τη διάθεση πρόσβασης σε εξοπλισμό και υλικά 3D printing ή με την παροχή τεχνογνωσίας και πληροφοριών, μπορεί να συνδεθεί με κάποια από τις ακόλουθες πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρχει καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

  • Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος συντονίζει την καταγραφή διαθέσιμων πόρων 3D printing για κατασκευή αναλώσιμων για νοσοκομεία σε αυτή τη φόρμα.
  • Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ στηρίζει το Ανοιχτό Δίκτυο Συνεργασίας για την παραγωγή Ιατρικού Εξοπλισμού της Πρωτοβουλίας “Μένουμε Μαζί”.
  • Στην ομάδα του Facebook «Hellas COVID19 3D Printing Supplies» γίνεται συντονισμός ενεργειών και διαδικασιών για την προμήθεια 3D εκτυπωμένων μέσων ατομικής προστασίας για το Υπουργείο Υγείας.

Τέλος, η πρωτοβουλία «Covid-19 Response Greece» είναι μια ανοιχτή κοινότητα εθελοντών με επιστημονικό και τεχνολογικό υπόβαθρο που αναπτύσσει διάφορα project με στόχο την έρευνα και το σχεδιασμό πρακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία. 

Β. Folding@Home με το «MeRA25 Digital Policy COVID-19»

Τί είναι το Folding@Home:

Το Folding@Home είναι ένα project που χρησιμοποιεί τη δύναμη μιας μεγάλης ομάδας υπολογιστών προκειμένου να εκτελέσει προσομοιώσεις της μοριακής δυναμικής των πρωτεϊνών. Το συγκεκριμένο project εστιάζει σε επίλυση βιοϊατρικών προβλημάτων σε νόσους όπως ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ, και η νόσος του Πάρκινσον. Σήμερα, λόγω της πανδημίας που έχει ξεσπάσει έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες να μετατοπιστεί η έρευνα στον κορωνοϊό. Στην ομάδα προσφοράς υπολογιστικής ισχύος μπορεί να μπει οποιοσδήποτε χρήστης με οποιονδήποτε υπολογιστή ανά τον κόσμο, όσο δυνατός και αν είναι, και μέσα σε λίγα λεπτά να είναι έτοιμος να προσφέρει.

Πώς δουλεύει:

Το Folding@Home χρησιμοποιεί την υπολογιστική ισχύ του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών του υπολογιστή του δότη. Ο δότης με τη σειρά του μπορεί να καθορίσει πότε θα λειτουργεί το πρόγραμμα καθώς και πόση δύναμη θα παρέχει.

Πώς μπορείτε να συμβάλλετε:

– Κατεβάζετε και εγκαθιστάτε το πρόγραμμα του Folding@Home από την επίσημη ιστοσελίδα.

– Δημιουργείτε ένα λογαριασμό ή συμβάλλετε ανώνυμα.

– Βάζετε τον υπολογιστή σας να δουλέψει σε μίνι projects τα οποία κατεβάζει αυτόματα είτε με την κάρτα γραφικών σας είτε με τον επεξεργαστή σας είτε και με τα δύο.

– Κάθε φορά που ολοκληρώνετε ένα μίνι project του Folding@Home, κερδίζετε κάποιους πόντους ανάλογα με το project και το χρόνο ολοκλήρωσης του.

– Αυτοί οι πόντοι αυξάνονται αν δημιουργήσετε λογαριασμό και αν είστε μέλος μιας ομάδας.

– Γίνετε μέλος της ομάδας του Mera25 Digital Policy προσθέτοντας τον αριθμό 255130 στην web εφαρμογή του Folding@Home στο παράθυρο Change Identity.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα στατιστικά της ομάδας εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο