Παρακολουθούμε όλοι τον Αμαζόνιο να καίγεται εδώ και εβδομάδες. Ευτυχώς αυτές οι φωτιές δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, γιατί αυτό θα ήταν ένδειξη ότι η κλιματικη αλλαγή έχει πλέον ξεφύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο. Θα σήμαινε, ότι οδήγησε ήδη σε κατάρρευση τα δασικά οικοσυστήματατα και πλέον θα αυτοτροφοδοτείται, εκτινάσσοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την μαζική καύση των δασών. Θα σήμαινε ότι είχαμε φτασει στο σημείο δίχως επιστροφή. Αν και δεν απέχουμε πολύ, η φύση μας δίνει ακόμα λίγες ευκαιρίες.
Σε τι οφείλονται οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο; Οφείλονται σε φωτιές που βάζουν οι αγρότες για να καταστρέψουν δάσος και να το μετατρέψουν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αυτές οι φωτιές ξεφεύγουν από τον έλεγχο και επεκτείνονται.
Γιατί φέτος τόσο μεγάλη αύξηση; Επειδή ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσοναρο έχει κάνει σαφές προς την κοινωνία ότι θα διαλύσει κάθε μέτρο και μηχανισμό προστασίας του Αμαζονίου. Οι μεγάλοκτηματιες ξέρουν ότι ό,τι και να κάνουν δεν θα έχουν τις νόμιμες κυρώσεις.
Τι παράγουν; Βοδινό κρέας, μεταλλαγμένη σόγια και καλαμπόκι για ζωοτροφές και σε πολύ μικρότερο ποσοστό για βιοκαύσιμα.
Για τα κέρδη λοιπόν καίγεται ο Αμαζόνιος. Για αυτό το σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης που βάζει τα κέρδη πάνω από τη ζωή. Που οδηγεί και επιτρέπει σε ανθρώπους και εταιρίες να ανταγωνίζονται ποιος θα βγάλει την τελευταία δεκάρα τελευταίος σε έναν πλανήτη που καταρρέει μπροστά στα μάτια μας.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Πολλά! Έχουμε την δύναμη να τα αλλάξουμε όλα. Μέσα από σύγχρονη ρεαλιστική ανυπακοή απέναντι στα συστήματά παραγωγής και κατανάλωσης που διαλύουν τη ζωή. Έως τώρα η προσπάθεια ήταν να υποχρεωθούν οι μεγάλες εταιρίες και οι κυβερνήσεις να σεβαστούν το περιβάλλον. Είναι σαφές ότι δεν θα σωθεί έτσι η ζωή στη Γη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε η αλλαγή να έρθει από τα πάνω προς τα κάτω, να πεισθούν οι εταιρίες να αλλάξουν τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης. Πρέπει να τα αλλάξουμε εμείς, έγκαιρα, δηλαδή τώρα.
Πως ο Γκάντι λύγισε μια ολόκληρη παντοδύναμη βρετανική αυτοκρατορία και απελευθέρωσε την Ινδία; Με μη βίαιη ανυπακοή. Κατάλαβε ότι το σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης που την στήριζε ήταν αυτό που έπρεπε να αμφισβητηθεί τόσο σε συλλογικό αλλά ιδιαίτερα σε ατομικό επίπεδο. Για να απεξαρτηθεί από τα βρετανικά μονοπώλια των ρούχων, άρχισε να υφαίνει τα δικά του και έμαθε στους συμπολίτες του πως να το κάνουν. Όπως έλεγε, εισαγωγές σημαίνουν εξάρτηση για την χώρα κατανάλωσης, φτώχεια και καταστροφή για την χώρα παραγωγής.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για εμάς σήμερα; Όποιος τρώει κρέατα και γαλακτοκομικά που εισάγονται η παράγονται από ζώα που τρώνε ζωοτροφές, στηρίζει τα συμφέροντα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο και αλλού. Όποιος θέλει να κάνει κάτι για να σταματήσει την καταστροφή μπορεί να μειώσει την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνει και να δώσει κάποια από τα χρήματα που θα εξοικονόμησει σε τοπικούς κτηνοτρόφους ελεύθερας βοσκής.
Μα είναι δυνατόν να λέτε τέτοια πράγματα; Θα είχε αυτό κάποια επίπτωση στην Βραζιλία και στον κόσμο; Η μικρή μας χώρα είναι η έβδομη σε κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος. Οι αδύναμες μας υπάρξεις καταναλώνουν 100 κιλά κρέατος τον χρόνο. 2 οικογένειες 4 ατόμων πλησιάζουν τον 1 τόνο κρέατος ετησίως.
Αλλάζοντας τα καταναλωτικά πρότυπα, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης από τα κάτω προς τα πάνω.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να απαιτούμε να υποχρεωθούν κράτη και εταιρίες να σταματήσουν να καταστρέφουν τον πλανήτη. Το ΜέΡΑ25 το απαίτησε άμεσα και απτά και στην περίπτωση της Βραζιλιας. Σημαίνει όμως κυρίως ρεαλιστική ανυπακοή που τσακίζει τον καπιταλισμό στην ρίζα του, την κατανάλωση. Αμφισβητώντας τα πρότυπα κατανάλωσης, αμφισβητούμε την ανημπόρια μας, την εξάρτηση μας, τα δεσμά μας. Γιατί ελεύθεροι δεν είμαστε όσο κάποιοι ελέγχουν το τι και πως τρώμε.
Ο Αμαζόνιος δεν καίγεται. Μαγειρεύεται και μας σερβίρεται στο πιάτο. Καιρός να πούμε όχι στο τελευταίο αυτό δείπνο.
Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής ΜέΡΑ25, Δυτικού Τομέα Β´ Αθηνων
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.