Το χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Αμαζόνιο

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Αυγ, 2019

Ως DiEM25/ΜέΡΑ25 απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παγώσει άμεσα τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur. Είναι απολύτως αδιανόητο να συνάπτει η Ευρώπη συνεργασία με χώρες που ενεργούν ενάντια στο μέλλον της ανθρωπότητας. Τα σχέδια του Προέδρου Bolsonaro δείχνουν ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια κυρίαρχη χώρα που αντιμετωπίζει μια καταστροφή που προκλήθηκε από τη φύση, αλλά με την προαποφασισμένη εκτέλεση ενός σχεδίου ανθρώπινης σύλληψης με την υποστήριξη των Βραζιλιάνικων αρχών στο ανώτατό τους επίπεδο.

Η Βραζιλία δεν είναι αξιόπιστος εμπορικός εταίρος και η σημερινή της ηγεσία αποτελεί απειλή για το μέλλον του πλανήτη. Το νεοεκλεγέν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να ασκήσει όλες τις εξουσίες του για να υπερασπιστεί την παγκόσμια και κοινή φυσική μας κληρονομιά. Η αδράνεια δεν αποτελεί επιλογή, δεδομένης της ευθύνης που φέρει: πρέπει να ενεργήσει αμέσως.

Το DiEM25/ΜέΡΑ25 ορίζει στις αρχές της ΕΕ ως προθεσμία τις 28 Αυγούστου για να ανταποκριθούν σε αυτήν την παγκόσμια κατακραυγή και:

• να εκδώσουν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η εμπορική συμφωνία ΕΕ – Mercosur αναστέλλεται επ’ αόριστον, λόγω των εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος που διαπράττουν οι αρχές της Βραζιλίας.
• να προτρέψουν τους υπόλοιπους εμπορικούς εταίρους της Mercosur να αναλάβουν άμεση δράση για να μετριαστεί η περιβαλλοντική τραγωδία που αντιμετωπίζει ο Αμαζόνιος.
• να προγραμματίσουν ειδική συνεδρίαση σχετικά με τη Βραζιλία στην επόμενη Ολομέλεια της ΕΕ, προσκαλώντας αυτόχθονες ηγέτες και περιβαλλοντικούς εμπειρογνώμονες για να αξιολογήσουν την καταστροφή που προκλήθηκε στον Αμαζόνιο, τις στρατηγικές μετριασμού της που πρέπει να εφαρμοστούν και τους τρόπους συνεργασίας των πολιτών της ΕΕ για την αντιστροφή της.

Σε αλληλεγγύη με τον λαό της Βραζιλίας, ιδιαίτερα με τους αυτόχθονες λαούς των οποίων η εστία φλέγεται: η Ευρώπη πρέπει να ενεργήσει χωρίς καθυστέρηση. Υπογράψτε εδώ το αίτημα του DiEM25.

Ως προς την Ελλάδα συγκεκριμένα, οι Έλληνες πολίτες βλέπουν στον Αμαζόνιο σκηνές από το μέλλον που, τηρουμένων των αναλογιών, επιφυλάσσεται και στη χώρα τους δεδομένων των προθέσεων και προτεραιοτήτων των κυβερνώντων. Μητσοτάκης και Bolsonaro μοιράζονται το ίδιο πάθος για την «ανάπτυξη» πάση θυσία —περιβαλλοντική, δικαιωματική, ανθρώπινη— και, υπορρήτως, την ίδια επίγνωση για το τι «την εμποδίζει». Βλέπουμε τα προεόρτια στις συγκινητικές διακηρύξεις της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, με το παράλληλο ξεδίπλωμα των πιο περιβαλλοντοβόρων σχεδίων για τις εξορύξεις στη Χαλκιδική, στην Ήπειρο, στη θάλασσα, παντού.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο