Πολεμικό διάγγελμα χωρίς όπλα για την άμυνα του πληθυσμού

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Μαρ, 2020

Το τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργού περιείχε έξι φορές τη λέξη «πόλεμος» και αμέτρητες φορές παράγωγα όπως «μάχη» «θυσίες» «εφόδια» «πολεμική οικονομία» «πειθαρχημένοι στρατιώτες». Για στρατηγό που πάει σε πόλεμο, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε τραγικά, ανεπίτρεπτα και αναντίστοιχα άοπλος.

Δεν αρκούν απλώς οι αναβολές πληρωμής φόρων, δόσεων και εισφορών, αλλά κούρεμά τους. Δεν αρκεί επίσης η “μερική καταβολή μισθών από το κράτος” καθώς απαιτείται εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες εργαζόμενους και μη, ειδικά σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες. Τα 2 δις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι σαφές πως δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζονται τουλάχιστον 3,6 δις ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα όπως έχει προτείνει το ΜέΡΑ25 με τα 7+1 μέτρα του, ΑΜΕΣΑ και χωρίς καμία χρονοκαθυστέρηση. Κάθε μέρα που περνά, απλώς αυξάνει το λογαριασμό.

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να δείξει την ίδια γενναιότητα που ζητάει απ’ τους πολίτες. Έκανε ήδη το πρώτο βήμα: είναι γενναίο να παραδέχεται στην πράξη την αποτυχία των νεοφιλελεύθερων δογμάτων που είχαν οδηγήσει το δημόσιο σύστημα υγείας σε κατάσταση που δεν μπορούσε να εγγυηθεί την πρόσβαση των πολιτών σε αξιοπρεπείς και εξοπλισμένες δημόσιες δομές υγείας. Απαιτούσε πραγματικό θάρρος να παραδεχτεί, κόντρα στην ιδεολογία του, ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τις αγορές και η υγεία των πολιτών πάνω από τους αριθμούς και την οικονομία. Ήρθε η ώρα, όμως, να επιστρατεύσει αυτό το πνεύμα γενναιότητας και στην υιοθέτηση των όπλων που απαιτεί η ίδια η αναμέτρηση.

Κ. Μητσοτάκη, επειδή διαβάζουμε για την έλλειψη των αντιδραστήρων και την πρόθεση του ΕΟΔΥ να κάνει απευθείας αναθέσεις γι αυτό σε ιδιωτικές κλινικές, δείτε το παράδειγμα της Ισπανίας όπου κρατικοποιούνται όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία, ώστε να προχωρήσετε σε επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών που υπάρχουν ακόμα αποθέματα για να μπορούν να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι εργαστηριακοί έλεγχοι της νόσου. Το αόρατο χέρι της αγοράς μπορεί να σας κάνει νεύμα αποδοκιμασίας. Η πατρίδα όμως θα σας ευγνωμονεί.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο