Ποιους τάραξε η πρόταση για τη Μάγδα Φύσσα;

Αναδημοσιεύσεις
21 Ιαν, 2020

Την Πέμπτη, το ΜέΡΑ25 πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Μάγδα Φύσσα. Την ίδια στιγμή, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. συντάχθηκαν με την πρόταση της Ν.Δ. για Σακελλαροπούλου. Αντί να συζητήσουμε τους συμβολισμούς, η συζήτηση εστιάστηκε στο αν η Μάγδα Φύσσα ήταν ενήμερη, αν αποδέχθηκε, αν το δάχτυλο που δείχνει τη Σελήνη είναι λευκό ή μαύρο.

Τη συζήτηση σταμάτησε η ίδια η Μάγδα Φύσσα με δηλώσεις της στην «Εφ.Συν.»: «Αυτό που θα ήθελα να πω προς όλους τους δημοσιογράφους είναι ότι για μένα προσωπικά η πρόταση του κ. Βαρουφάκη ήταν τιμητική. Δεν στέκομαι στο αν με ρώτησε ή δεν με ρώτησε. Το θεωρώ δευτερεύον, αν και σ’ αυτό στάθηκαν όλοι οι δημοσιογράφοι. Θέλω όμως να πω κάτι άλλο. Θα ήθελα αυτόν τον ζήλο που επέδειξαν το απόγευμα της Πέμπτης τα Μέσα Ενημέρωσης, που δεν άφησαν ούτε μια στιγμή ησυχίας για μένα και την οικογένειά μου, να τον έδειχναν στις 18 Δεκεμβρίου 2019, όταν η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου έκανε την πρότασή της που κόντεψε να μας στείλει όλους αδιάβαστους».

Ας δούμε συνοπτικά τους δύο κόσμους που αντιπαρατέθηκαν με την πρόταση του ΜέΡΑ25: από τη μία η κυρία Σακελλαροπούλου, η δεύτερη πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναλαμβάνει κεντρικό πολιτικό ρόλο. Μετά τον κύριο Πικραμμένο, που είναι σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η κυρία Σακελλαροπούλου θα είναι σύντομα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε λίγο θα κοιτάμε ποιος είναι ο επόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας για να ξέρουμε ποιος θα πάρει σημαίνουσα πολιτική θέση. Αυτό δημιουργεί ένα κίνητρο συνδιαλλαγής μεταξύ δύο εξουσιών που το Σύνταγμά μας, για να προστατεύσει τη δημοκρατία, ορίζει να είναι ανεξάρτητες και διακριτές: της δικαστικής και της πολιτικής, δηλαδή της νομοθετικής και της εκτελεστικής. Αν και είναι ακόμη πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας η κυρία Σακελλαροπούλου, συνομίλησε με τον πρωθυπουργό, φαντάζομαι αρκετές ημέρες πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητά της, και συμφώνησε μαζί του. Αυτό όμως δεν θεωρήθηκε μεμπτό!

Αντίθετα, θεωρήθηκε μεμπτό ότι μια απλή πολίτης, μάνα και σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα, δεν είχε συνδιαλλαγεί με το μικρότερο κόμμα του Κοινοβουλίου πριν αυτό ανακοινώσει την πρότασή του να είναι υποψήφια! Η Μάγδα Φύσσα απάντησε ότι η πρόταση την τιμά αλλά δεν θα την αποδεχτεί γιατί είναι ταγμένη στον αγώνα της. Αλήθεια, δεν θα ήταν σωστό την ίδια απάντηση να έδινε και η κυρία Σακελλαροπούλου στον πρωθυπουργό; Αλήθεια, δεν θα ήταν ακόμη καλύτερο να μη συνομιλεί ιδιωτικά με τον πρωθυπουργό ή άλλα μέλη της κυβέρνησης η πρόεδρος του δικαστηρίου που ελέγχει τις πράξεις της κυβέρνησης για τη συνταγματικότητά τους;

Αυτά τα ερωτήματα θα απασχολήσουν μοιραία την πολιτική μας καθημερινότητα και την ποιότητα της δημοκρατίας μας στο άμεσο μέλλον. Θα είναι εξαιρετικό να έχουμε γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας για πρώτη φορά. Η κυρία Σακελλαροπούλου εκπροσωπεί βασικό θεσμό της Δικαιοσύνης. Η Μάγδα Φύσσα συμβολίζει την κοινωνία που περιμένει δικαιοσύνη απέναντι στη βία, τον αυταρχισμό και τη μισαλλοδοξία. Το ΜέΡΑ25 πήρε θέση.

Κρίτων Αρσένης, βουλευτής ΜέΡΑ25 Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών

Πηγή: efsyn.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο