Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Υψώνουμε την αλληλεγγύη μας, την ανθρωπιά και τον διεθνισμό μας απέναντι στον μισανθρωπισμό

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Ιούν, 2022

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα και η χώρα μας, η Ευρώπη και ο κόσμος συνεχίζουν να βρίσκονται σε διαρκή κίνηση.

Η αέναη κίνηση των πληθυσμών, άλλωστε, ξεκινάει από την ίδια την απαρχή της ανθρωπότητας και εντείνεται με τους σύγχρονους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με την φτώχεια, την ανέχεια και την κλιματική καταστροφή.

Η προσφυγιά και η μετανάστευση όμως δεν είναι μια διαδικασία εκούσια, είναι όπως έγραφε κι ο Μπέρτολτ Μπρέχτ μια πικρή ιστορία ξεριζωμού: «Λαθεμένο μου φαινόταν πάντα τ’ όνομα που μας δίναν: Μετανάστες. Θα πει, κείνοι που αφήσαν την πατρίδα τους. Εμείς, ωστόσο δε φύγαμε γιατί το θέλαμε, λεύτερα να διαλέξουμε μίαν άλλη γη. Ούτε και σε μίαν άλλη χώρα μπήκαμε να μείνουμε για πάντα εκεί, αν γινόταν. Εμείς φύγαμε στα κρυφά. Μας κυνηγήσαν, μας προγράψανε» (Ποίημα: Μετανάστες).

Σήμερα που οι φράχτες, τα τείχη και η μισανθρωπιά υψώνεται απ’ άκρη σ΄ άκρη της χωράς μας, της Ευρώπης και της υφηλίου, ενώ η ακροδεξιά μισαλλοδοξία ξεπηδά ξανά -ως εάν να πρόκειται για μια νέα δεκαετία του ’30.

Σήμερα που οι δικοί τους πόλεμοι «γεννούν» για άλλη μια φορά τους δικούς μας νεκρούς. Τα δικά τους κέρδη γεννούν την δική μας φτώχεια. Η δική τους κλιματική -και όχι μόνο-καταστροφή γεννά τη δική μας δυστοπία.

Σήμερα που η χώρα μας διαπράττει καθημερινά εγκλήματα στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της, καταπατώντας το διεθνές δίκαιο με τις παράνομες επαναπροωθήσεις του ελληνικού λιμενικού, των ελληνικών συνοριακών αρχών και μέχρι πρότινος της ευρωπαϊκής Frontex.

Σήμερα που το «πρόβλημα» -όπως και διαχρονικά άλλωστε- δεν έχει να κάνει με το αν είσαι πρόσφυγας ή μετανάστης, αλλά πλούσιος ή φτωχός, είναι δηλαδή κυρίως ταξικό.

Σε αυτόν τον σύγχρονο άδικο αν όχι και απάνθρωπο κόσμο, εμείς υψώνουμε την αλληλεγγύη μας, την ανθρωπιά και τον διεθνισμό μας, σπάζοντας τα τείχη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και εντείνοντας τον αγώνα μας έναντι των πραγματικών γενεσιουργών αιτιών της προσφυγιάς, της μετανάστευσης, της φτώχειας και της κλιματικής κρίσης.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο