Είναι πολύ σημαντικό κάθε δημοκρατική κοινωνία να σταματήσει να αντιμετωπίζει τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας ως ταμπού. Ειδικά σήμερα, 17 Μαΐου 2021, παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας, τρανσφοβίας και αμφιφοβίας, πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα. Ως Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ καταλαβαίνουμε το φόβο για το άγνωστο ως κάτι το οποίο πρέπει να διορθώσουμε όχι μέσα από κατακραυγή και απομόνωση αλλά με σωστή εκπαίδευση και πληροφόρηση.
Η ταυτότητα φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι ανθρώπινα δικαιώματα
Η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου αναφέρεται στην αντίληψη που έχουμε για το φύλο μας, ενώ ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι η έλξη προς το ίδιο ή άλλο φύλο. Οι δύο έννοιες είναι διακριτές και αποτελεί δικαίωμα της κάθε μια και του κάθε ενός μας να προσδιορίζεται όπως νοιώθει. Κανένα από τα δύο δεν είναι «αρρώστια», δεν υπάρχει «gay γονίδιο», αλλά ούτε και είναι προσωπική επιλογή τύπου «τι να φάω σήμερα», αυτές/οι είμαστε! Και αυτό πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστό.
Τεκνοθεσία και αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια
Η τεκνοθεσία διαφέρει από την αναδοχή, η οποία επιτρέπεται στα ομόφυλα ζευγάρια. Η αναδοχή αφορά την τοποθέτηση ενός ανήλικου παιδιού, το οποίο οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν απομακρύνει από τους γονείς του για διάφορους λόγους (πχ κακοποίηση, οικονομική αδυναμία κτλ), υπό την προστασία της ανάδοχης οικογένειας, έως ότου ενηλικιωθεί ή σταματήσουν να ισχύουν οι συνθήκες που επέβαλαν την απομάκρυνση του παιδιού. Κατά την αναδοχή, οι βιολογικοί γονείς διατηρούν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο παιδί καθώς και τη συγγενική τους σχέση, ενώ στην τεκνοθεσία δικαιώματα, υποχρεώσεις και συγγενική σχέση αναλαμβάνονται εξολοκλήρου από το θετό γονέα. Πολυετείς έρευνες που διεξήχθησαν από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία, την Αμερική Ιατρική Εταιρεία και την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, επιστημονικοί φορείς με παγκόσμια αναγνώριση, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων δεν έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των σχέσεων γονέα – παιδιού, ούτε στην ψυχική υγεία των παιδιών αλλά ούτε στην κοινωνική τους προσαρμογή. Συνεπώς οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί ακαταλληλότητας ζευγαριών μόνο και μόνο επειδή είναι ομόφυλα, είναι επιστημονικώς μη έγκυρος και ρατσιστικός.
Ο αγώνας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ελλάδα συνεχίζεται
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αρκετά βήματα προς τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και συμπεριληπτικότερου κλίματος. Η θέσπιση αντιρατσιστικών νόμων, το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια αποτελούν ιστορικής σημασίας νίκης του ΛΟΑΚΤΙ+ κινήματος. Έχουμε όμως ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε προς την κατεύθυνση της πλήρους ισονομίας. Το σύμφωνο συμβίωσης διαφέρει από το γάμο. Το σύμφωνο μπορεί να τελείται και μεταξύ ομοφύλων ζευγαριών, γεγονός το οποίο δε συμβαίνει και με το γάμο. Ούτε το ελληνικό Σύνταγμα ούτε ο αστικός κώδικας αναφέρονται ρητά στο φύλο των ατόμων που επιθυμούν να συνάψουν γάμο. Παρόλα αυτά, οι δύο πολιτικοί γάμοι ζευγαριών ιδίου φύλου που τελέστηκαν στην Τήλο το 2008, ακυρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο. Επιπλέον το σύμφωνο συμβίωσης δε δίνει το δικαίωμα της τεκνοθεσίας, με αποτέλεσμα σε ομόφυλα ζευγάρια που μεγαλώνουν κάποιο παιδί, ένας ή μία από τους δύο γονείς να είναι αόρατος-η για το νόμο, το κράτος, τους θεσμούς.
Η ελληνική πολιτεία οφείλει να τελεί και γάμους ομοφύλων ζευγαριών και να αναγνωρίσει όσους έλαβαν χώρα στο εξωτερικό (είτε πολιτικούς είτε θρησκευτικούς).
Οι διακρίσεις με βάση το φύλο είναι ρατσιστικές
Ο ρατσισμός είναι καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η ισότητα όλων των ατόμων απέναντι στο νόμο κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα
Ίσες υποχρεώσεις – Ίσα δικαιώματα
Στηρίζουμε το ψήφισμα για το γάμο ομοφύλων και στην Ελλάδα
Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.