Όλα όσα έγιναν στην τριήμερα περιοδεία του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 σε Αργολίδα, Μεσσηνία και Αρκαδία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Οκτ, 2022

Τριήμερη περιοδεία (24-26/10) πραγματοποίησε σε Αργολίδα, Μεσσηνία και Αρκαδία ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε σειρά συναντήσεων και επαφών για ζητήματα των πολιτών. Τον Γιάνη Βαρουφάκη συνόδευσαν στην περιοδεία ο Εκπρόσωπος Τύπου Μιχάλης Κριθαρίδης και στελέχη του κόμματος.

Η περιοδεία ξεκίνησε από το Ναύπλιο με επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «ΠΗΓΑΣΟΣ» στην Αργολίδα όπου συνομίλησε με αγρότες του συνεταιρισμού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως θεωρεί ότι «Είναι ένα κομμάτι εχός σχεδίου υποανάπτυξης η ερημοποίηση της υπαίθρου.»

Ακολούθησε συνάντηση με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αργολίδας, με τους επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους να θέτουν τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος με τα οικονομικά απότοκα της πανδημίας, των μνημονίων και της ακρίβειας, το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, της φορολόγησης, της τραπεζικής πίστης και των κόκκινων δανείων.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 από την πλευρά του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι κοινά και μεγάλα σε όλη τη χώρα καθώς αυτός είναι και ο στόχος. «Έχουμε κινήσει γη και ουρανό για το ζήτημα των κόκκινων δανείων καθώς με την πτώχευση που επήλθε κλήθηκαν οι ιδιώτες να πληρώσουν το μάρμαρο» ανέφερε, ενώ επανέλαβε τις προτάσεις του ΜέΡΑ25 για δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων, επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών και μείωση του ΦΠΑ.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Νοσοκομείου Ναυπλίου όπου συζήτησε με το ΔΣ Σωματείων Γιατρών και Εργαζόμενων. Ο Πρόεδρος του Σωματείου αναφέρθηκε σε έλλειψη υποδομών και σοβαρή υποστελέχωση, ενώ αναφέρθηκε σε μια συνολική απαξίωση του ΕΣΥ όχι μόνο από τη σημερινή Κυβέρνηση, ακόμα και επί κορονοϊού, αλλά και των προηγούμενων Κυβερνήσεων και της ηγεσίας της ΕΕ που προωθεί την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 από την πλευρά του αναφέρθηκε σε σχέδιο για την αποδόμηση του ΕΣΥ, όταν ακόμα και με την άδεια της ΕΕ για δαπάνες στη δημόσια υγεία μέσα στην πανδημία η Μητσοτάκης Α.Ε. προωθούσε την αποψίλωση και την ιδιωτικοποίηση. «Τα νοσοκομεία καταρρέουν και οι μνημονιακές Κυβερνήσεις υποβαθμίζουν το ΕΣΥ» ανέφερε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, ενώ μετά τη συνάντηση έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Η πρώτη μέρα της περιοδείας στο Ναύπλιο ολοκληρώθηκε με συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με μέλη του Κινήματος κατά των πλειστηριασμών στο θεατράκι του ΟΣΕ. Τα μέλη του Κινήματος κατά των πλειστηριασμών ανέφεραν ότι έδιναν και δίνουν μια άνιση μάχη με όσους επιβουλεύονται τα σπίτια του κόσμου, ενώ αναφέρθηκαν και στις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το ιδιώνυμο για όσους αντιστέκονταν σε αυτούς. Τέλος αναφέρθηκαν και στις διώξεις, τις καταδίκες, αλλά και τις αρκετές εκκρεμείς υποθέσεις για τα μέλη του Κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως ό,τι έγινε με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας για τους εργαζόμενους και την διαπραγματευτική ισχύ τους, ατομικά, απέναντι στους εργοδότες, προτείνει ο κ. Τσίπρας να γίνεται με ατομική διαπραγμάτευση των δανειοληπτών απέναντι στις πανίσχυρες τράπεζες και τα funds, τους δανειστές.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, «Το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει τεχνοκρατικά άρτια πρόταση για το τι θα έπρεπε να αντικαταστήσει αυτήν την ψευτοαγορά, την απαράδεκτη αγορά του Ηρακλή, την ονομάζουμε Οδυσσέας, μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων που θα γίνεται όλο και πιο επίκαιρη καθώς τα κόκκινα δάνεια αυγατεύουν και αυγατεύουν την εποχή της νέας λιτότητας.»

Επίσης ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στα ΜΜΕ για την αναγκαιότητα να φτάσει το τρένο στο Ναύπλιο και την Πελοπόννησο γενικότερα καθώς “η πράσινη μετάβαση απαιτεί ηλεκτροκίνηση, πολύ γρήγορα τρένα τα οποία βασίζονται στις αρχές των μαζικών μέσων μεταφοράς. […] Να υπάρχει δηλαδή ένας συνδυασμός του παλιού το οποίο εξυπηρετεί τον πολιτισμό και του νέου υπερσύγχρονου κέντρου που εξυπηρετεί την κοινωνία, την οικολογία και την οικονομία της Πελοποννήσου και της χώρας συνολικά, όχι τα συμφέροντα των ολιγαρχών.»

Η δεύτερη μέρα της περιοδείας βρήκε τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στην Καλαμάτα και ξεκίνησε με ραδιοφωνική συνέντευξή του στην ΕΡΑ Καλαμάτας και συνέχισε με επίσκεψη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου συζήτησε με το ΔΣ Σωματείων Γιατρών και Εργαζόμενων για την κατάρρευση του ΕΣΥ. Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως υπάρχει ένα μοτίβο της με σχέδιο και μεθοδικότητα σχεδιασμένης ιδιωτικοποίησης. «Ο ιδιωτικός τομέας υγείας είναι εξ’ ορισμού αποτυχημένος» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε πως δεν πρόκειται απλώς για μία αστοχία των Κυβερνήσεων, αλλά σχέδιο της ολιγαρχίας, το οποίο μάλιστα δεν εφαρμόζεται μόνο στη χώρα μας, αλλά αποτελεί γενική κατεύθυνση στα εθνικά συστήματα υγείας του κόσμου. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πλεύρης προσπαθούν να κλείσουν το ΕΣΥ.»

Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια, τις διακοπές ρεύματος και τις υποκλοπές. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως με το που ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών ήρθε σε επαφή με τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ ο οποίος δεν έχει καν πρόσβαση σε αυτές τις διαδικασίες, ενώ υπογράμμισε πως οι θεσμοί της δημοκρατίας στη χώρα μας δυστυχώς καταλύθηκαν μετά το 2010, ακόμα και η δικαιοσύνη ως ένα βαθμό, ενώ αναφέρθηκε και στην απόφαση του Αρείου Πάγου που επί της ουσίας καταργεί τον «Ηρακλή» των κόκκινων δανείων και γι’ αυτό η Κυβέρνηση μεθοδεύει τρόπο για την παράκαμψη της απόφασης αυτής και άρα και του ενός ακόμα ανώτατου δικαστηρίου, όπως έκανε άλλωστε και με το ΣτΕ για το νερό, ενώ τόνισε και τις οικονομικές επιπτώσεις και διαστάσεις του «Ηρακλή» και της αγοράς ενέργειας.

Ακολούθως ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 συναντήθηκε με την Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Οιχαλίας ενάντια στο εργοστάσιο απορριμμάτων και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Θανάση Πετράκο στα γραφεία της «ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ». Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Οιχαλίας αναφέρθηκαν στον αγώνα που δίνουν ενάντια στο εργοστάσιο απορριμμάτων και την ΤΕΡΝΑ και ο Γραμματέας δήλωσε πως στηρίζει τον αγώνα τους απέναντι στην ΤΕΡΝΑ και τις Κυβερνήσεις που στηρίζουν τα καταστροφικά της σχέδια.

Στη συνάντησή του με εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών στην Καλαμάτα, οι εκπρόσωποί τους ανέφεραν ότι τα πράγματα για τον αγροτικό κόσμο είναι πάρα πολύ δύσκολα, ενώ αναφέρθηκαν και στα αυξημένα έξοδα και την εργατών γης, ενώ τόνισαν πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πραγματικό εθνικής στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα, την ώρα που και στην προσπάθεια των συνεταιρισμών μπαίνουν διαρκώς εμπόδια.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mesogeios TV και με συζήτηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 με πολίτες στην Καλαμάτα για το ρεύμα και τα κόκκινα δάνεια στο Καφέ Aδelante με τον Γιάνη Βαρουφάκη να δηλώνει πως «Η ρήξη απαιτεί δάκρυα, αίμα και αποφασιστικότητα αν θέλουμε απελευθέρωση, αλλά αυτή η χώρα αλλιώς δεν είναι βιώσιμη, θα ερημοποιείται διαρκώς».

Η τελευταία μέρα της τριήμερης περιοδείας του Γιάνη Βαρουφάκη σε Αργολίδα, Μεσσηνία και Αρκαδία ξεκίνησε με ραδιοφωνική συνέντευξη στον Arcadia 93,8 όπου μίλησε για το σκάνδαλο Πάτση, τα κόκκινα δάνεια, την ακρίβεια και τα προβλήματα που έχει μοιραστεί μαζί του ο κόσμος κατά την περιοδεία του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «Ο κ Μητσοτάκης είναι ο αρχιερέας ενός συστήματος αισχροκέρδειας από επενδυτικά funds.»

Η πρώτη συνάντηση της ημέρας ήταν με το ΔΣ των Σωματείων εργαζομένων στη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να αναφέρονται στην ενεργειακή κρίση και να λένε πως θέλουν η Μεγαλόπολη να παραμείνει το δεύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας. Μετά τη συνάντηση ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε «Η εθνική ΔΕΗ πρέπει να επανασυσταθεί. Μόνο έτσι θα γίνει πραγματική πράσινη μετάβαση από το λιγνίτη στο πράσινο υδρογόνο, σε μονάδες οι οποίες θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος χωρίς ρύπανση υπέρ του ελληνικού λαού.»

Ακολούθησε συνάντηση με τον Πρόεδρο και το ΔΣ της Ομοσπονδίας Εμπόρων, Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Αρκαδίας στα γραφεία της ΟΕΒΕΑ στην Τρίπολη, με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών της περιοχής αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος και στην ερημοποίηση της υπαίθρου. Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «Χρειάζεται ένα πάντρεμα της νέας επιστήμης, της παραγωγής, της αγροτιάς, της περιφέρειας και συνολικά».

Κατά την περιοδεία του στην Αρκαδία ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε για το Άγαλμα του Πόταγα πως «Πριν από μερικούς μήνες μάθαμε ότι αποφασίσθηκε η μεταφορά του αγάλματος, να φύγει από την πλατεία, να κρυφτεί μέσα σε ένα σχολείο. Εμείς παλεύουμε το άγαλμα του Πόταγα, του πρώτου αντιστασιακού της Ευρώπης, να παραμείνει στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας. Είναι ιερή υποχρέωση όλων το άγαλμα του Πόταγα να μείνει εκεί που είναι. Να δούμε τι ψυχή θα παραδώσουν αν αφήσουν αυτό το άγαλμα να κρυφτεί σε μια αυλή ενός σχολείου.»

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας το Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης όπου συζήτησε με τους γιατρούς, τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους που τον ενημέρωσαν για την κατάσταση στο συγκεκριμένο νοσοκομείο με τον Γραμματέα να δηλώνει πως «Υπάρχει ένα δημογραφικό πρόβλημα στο ΕΣΥ σε μια περίοδο όπου η καθεστηκυία τάξη θέλει τη συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας».

Μετά το πέρας της συνάντησης έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ για το στόχο της κυβέρνησης και της καθεστηκυίας τάξης της χώρας που είναι η συρρίκνωση του ΕΣΥ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο