Γ. Βαρουφάκης σε αγρότες στην Αργολίδα: Είναι κομμάτι ενός σχεδίου υποανάπτυξης η ερημοποίηση της υπαίθρου

Συνεντεύξεις - videos
24 Οκτ, 2022

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «ΠΗΓΑΣΟΣ» στην Αργολίδα μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη και συνομίλησαν με αγρότες του συνεταιρισμού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος.

Οι αγρότες αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την ενέργεια, τους εργάτες γης, το ασφαλιστικό, τα λιπάσματα, το θέμα της ύδρευσης και την ερημοποίηση με την εγκατάλειψη της αγροτικής γης και της υπαίθρου από τους νέους παραγωγούς. Ενώ χαρακτήρισαν ως τον μεγαλύτερο εμπαιγμό που έχει γίνει στους αγρότες το ζήτημα της διαχείρισης των αποζημιώσεων τους για τις περσινές καταστροφές από την Κυβέρνηση. «Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για την αγροτιά» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι η ερημοποίηση της γης και η συνεχιζόμενη εγκατάλειψη της μέσα από απαλλοτρίωση από μεγάλες εταιρείες που αγοράζουν γη και την κρατάνε. «Πρόκειται για συστηματική εγκατάλειψη της υπαίθρου με φωτοβολταϊκά αντί για παραγωγή στους αγρούς, αυτό είναι το μοντέλο υπανάπτυξης τους» επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε πως κάποτε λέγαμε πως εξάγουμε μόνο πορτοκάλια, τώρα δεν εξάγουμε ούτε αυτά.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Από τη μία μεριά το κόστος της ενέργειας, diesel, το νερό από την άλλη μεριά η απαράδεκτη στάση της Κυβέρνησης απέναντι στους ανθρώπους που καταστράφηκαν πέρυσι με τη θεομηνία, με τον παγετό. Όμως όλο αυτό εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο είτε είμαστε στο θεσσαλικό κάμπο είτε είμαστε στην Έδεσσα είτε είμαστε στις Σέρρες είτε είμαστε εδώ στην Αργολίδα βλέπουμε ότι υπάρχει και είναι σχεδιασμένο, είναι κομμάτι ενός σχεδίου υποανάπτυξης, η ερημοποίηση της υπαίθρου. Η συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού σε ένα πολύ μικρό ποσοστό με τους περισσότερους από αυτούς να είναι προλετάριοι της γης, η γη να ανήκει σε μεγάλες εταιρείες, στα λεγόμενα funds, όπως έρχονται και παίρνουν τα σπίτια του κόσμου, έρχονται και παίρνουν την αγροτική γη. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, όχι μόνο στην Αργολίδα, παντού, τα χωριά να γίνουν airbnb, χωρίς καμία ουσιαστική ανάπτυξη για την εγχώρια κοινωνία, τα παιδιά να μεταναστεύσουν είτε εντός Ελλάδας είτε εκτός. Αυτό το φάσμα της ερημοποίησης είναι ο μεγάλος κίνδυνος, η μεγάλη απειλή για την οποία εμείς ως ΜέΡΑ25 την αντιπαλεύουμε με συγκεκριμένες προτάσεις ανακούφισης, προσωρινής αλλά μακροπρόθεσμου σχεδιασμού μια βιώσιμης πράσινη ανάπτυξης για τις αγροτικές μας περιοχές».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο