Απόφαση της 4ης Συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Οκτ, 2022

Εισήγηση
(Διεθνές & Εγχώριο Πλαίσιο)
Κεντρική Επιτροπή ΜέΡΑ25

Διεθνές πλαίσιο: «Πόλεμος χωρίς τέλος; Ή τέλος στον πόλεμο»

Την ημέρα της Ρωσικής εισβολής, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωνε εκ μέρους του DiEM25: «Μοναδικό ζητούμενο σήμερα είναι να σταματήσει ο πόλεμος μέσω συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον-Μόσχας για την επιστροφή των ρωσικών στρατευμάτων στις προ της 24ης Φεβρουαρίου βάσεις τους, η οποία θα συμφωνηθεί με αντάλλαγμα αμερικανική δέσμευση περί ουκρανικής ουδετερότητας. Οτιδήποτε άλλο ενισχύει την πολεμο-λαγνεία».

Για τον ίδιο λόγο, δηλαδή για να δοθεί ένα οριστικό τέλος σε αυτόν τον πόλεμο-χωρίς τέλος, που κλιμακώνουν Μόσχα και Ουάσινγκτον, το DiEM-ΜέΡΑ25 προτείνει την εξής Ειρηνευτική Λύση-Πρόταση Έξι Σημείων:

1. Τα Ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν πίσω από τα σύνορα της 24ης Φεβρουαρίου.

2. Τα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας αποστρατιωτικοποιούνται εκατέρωθεν και λαμβάνονται μέτρα απαγόρευσης της δράσης παραστρατιωτικών ομάδων.

3. Στην περιοχή Ντόνμπας εφαρμόζεται σύστημα διακυβέρνησης τύπου Β. Ιρλανδίας (Good Friday Agreement), το οποίο εξασφαλίζει την πολιτική, πολιτιστική και διοικητική ισοτιμία των δύο κοινοτήτων (Ρωσόφωνοι-Ουκρανόφωνοι) στο πλαίσιο της γενικής κατοχύρωσης της ισοτιμίας των μειονοτήτων.

4. Η Ρωσία αναγνωρίζει την εθνική υπόσταση της Ουκρανίας και δεσμεύεται στη μη επέμβαση, ενώ οι ΗΠΑ αποδέχονται την ουδετερότητα της Ουκρανίας.

5. Εξασφαλίζεται η δυνατότητα της Ουκρανίας να επιλέγει ελεύθερα τις οικονομικές της συμμαχίες στην Ευρώπη και αλλού, χωρίς να διασαλεύεται η στρατιωτική της ουδετερότητα.

6. Ζητήματα που ήταν ανοικτά πριν τη Ρωσική εισβολή (π.χ. Κριμαία) παραπέμπονται για συνομιλίες στον ΟΗΕ.

Μια τέτοια συμφωνία θα αποτελούσε μεγάλη νίκη για την Ουκρανία (εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και του δικαιώματος να προκόψει, όπως η ουδέτερη Αυστρία εν μέσω Ψυχρού Πολέμου), ενώ θα έδινε στον Πούτιν διέξοδο διαφυγής (το επιχείρημα ότι πήρε ό,τι ήθελε: ουδέτερη Ουκρανία και προστασία των Ρωσόφωνων). Για την επίτευξή της θα απαιτηθεί πολυμερής ειρηνευτική διάσκεψη με συμμετοχή (πέραν της Ρωσίας και της Ουκρανίας) των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Κίνας. Έτσι θα άνοιγε και ο δρόμος για την ανθρωπιστική και περιβαλλοντική αποκατάσταση της Ουκρανίας.

Επειδή η Αριστερά διαχρονικά είναι ταυτισμένη με την Ειρήνη, το ΜέΡΑ25 θα εργαστεί για ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων, καθώς απορρίπτουμε τη διαίρεση της υφηλίου σε ανταγωνιστικά μπλοκ τα οποία επενδύουν στον αχαλίνωτο μιλιταρισμό, σε υπερσύγχρονα όπλα μαζικής καταστροφής, και σ’ έναν Νέο Ψυχρό Πόλεμο από τον οποίο όλοι οι λαοί μόνο χαμένοι και ηττημένοι μπορεί να βγουν. Για να επικρατήσει μια Δίκαιη Ειρήνη απαιτείται η αντικατάσταση όλων των στρατιωτικών μπλοκ από ένα διεθνές σύστημα ασφάλειας που αποκλιμακώνει τις εντάσεις, επεκτείνει τις ελευθερίες, αντιμετωπίζει τη φτώχεια, περιορίζει την εκμετάλλευση, προωθεί την περιβαντολλογική και κοινωνική δικαιοσύνη, και τερματίζει την επικυριαρχία της μίας χώρας πάνω στην άλλη.

Εγχώριο πλαίσιο (Ακρίβεια, Ενεργειακή Φτώχεια, Στέγη)

Από τη συνέχιση και κλιμάκωση του πολέμου κερδισμένο βγαίνει το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα με τις εταιρείες όπλων να πανηγυρίζουν αιματοβαμμένα κέρδη στο Χρηματιστήριο Αξιών. Αλλά και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τα καρτέλ πάλι πανηγυρίζουν. Και πως αλλιώς αφού η ηγεσία της Ε.Ε. (με τη δική μας κυβέρνηση θλιβερή πρωτοπόρο αυτής της πολιτικής) δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επιδοτεί τα κέρδη της ολιγαρχίας, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλει παράλογα και υποκριτικά μέτρα, δήθεν εξοικονόμησης, στους πολίτες.

Το ΜέΡΑ25 φωνάζει μέσα κι έξω απ’ τη Βουλή για την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, την εθνικοποίηση της ενιαίας ΔΕΗ και την επιβολή πλαφόν ανά μέθοδο παραγωγής εδώ και έναν χρόνο.

Η κυβέρνηση προτιμά να χρεώνει το δημόσιο ταμείο υπέρ των γνωστών ολιγαρχών.

Με τη συμμετοχή μας στη διαδήλωση την ημέρα που διεξαγόταν η σύνοδος της Πράγας, στηρίξαμε τις πρώτες κινητοποιήσεις κόντρα στην ενεργειακή φτώχεια που επιβάλλουν τα καρτέλ.

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε με τη γνωστή συνταγή των χημικών και του ξύλου. Όμως όλα αυτά δεν μπορούν να μας πτοήσουν.

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας είναι ζήτημα επιβίωσης της κοινωνίας.

Από την καλή θέληση της κυβέρνησης δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα. Μια κυβέρνηση που, δια στόματος Άδωνι Γεωργιάδη, θεωρεί πρακτική καρτέλ τις συλλογικές συμβάσεις και τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως αυτά των οδηγών κλαρκ (!), αλλά δεν βρίσκει πρακτικές καρτέλ ούτε στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ούτε στην ενέργεια!

Από μια τέτοια κυβέρνηση δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα. Όπως είναι και λάθος να αναλωθούμε σε μια εκλογολογία όπως προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, την ώρα μάλιστα που αποφεύγει να θίξει τις ρίζες του κακού, όπως το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όσον αφορά το ρεύμα ή το σχέδιο Ηρακλής, όσον αφορά τη στέγη.

Καλούμε τα μέλη, τους φίλους και όλες όσες πλήττονται από την ακρίβεια να δραστηριοποιηθούν άμεσα. Να στηρίξουν πρωτοβουλίες όπως το «Ρεύμα για Όλους», καμπάνιες όπως το «Δε βγαίνω», να κινητοποιήσουν τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους και τις τοπικές τους συμβούλους.

Να γεμίσει ο δρόμος από ανθρώπους που φωνάζουν:

Φτάνει πια με την ακρίβεια!
Κάτω οι τιμές, πάνω οι μισθοί!
Της κιλοβατώρας θα πέσει η τιμή μονάχα με ρήξη και ανυπακοή!

Εν όψει της πανεργατικής απεργίας της 9 Νοέμβρη, επαναφέρουμε για ακόμα μια φορά το αίτημα για Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή μισθών και επιδομάτων, που σημαίνει αυτόματες αυξήσεις στο ύψος του πραγματικού πληθωρισμού που αντιμετωπίζει γενικά ο λαός και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες.

Για το ζήτημα της στέγης, που αποτελεί ένα ακόμα ασφυκτικό πρόβλημα για χιλιάδες ανθρώπους, απαιτείται επίσης ρήξη με στρατηγικές επιλογές μεγάλων συμφερόντων.

Καταρχάς ρήξη με την επιλογή της άκρατης τουριστικοποίησης της χώρας. Μια άκρατη τουριστικοποίηση που πολλές φορές αποτελεί παράγοντα περιβαλλοντικής υποβάθμισης, όπως βλέπουμε στα Φαλάσαρνα ή και στον Ερημίτη. Αποτελεί ακόμα και σοβαρό παράγοντα κατασταλτικής εκτροπής όπως βλέπουμε σε γειτονιές της Αθήνας, όπως τα Εξάρχεια, ο Λόφος του Στρέφη και προσεχώς η Ακαδημία Πλάτωνος, όπου η αστυνομία δημιουργεί ανοιχτά εχθρικό περιβάλλον για τους μόνιμους κατοίκους, με σκοπό την εξώθησή τους προς χάριν του «εξευγενισμού» και της τουριστικής αξιοποίησης. Κυρίως όμως αυτή η άκρατη τουριστικοποίηση ανεβάζει τις τιμές των σπιτιών και των μαγαζιών σε τέτοια επίπεδα που κανένας εργαζόμενος/η δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Κι ακόμα, απαιτείται ρήξη με το σχέδιο Ηρακλής που οδηγεί σε χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Η συμμετοχή μας στο κίνημα εναντίον των πλειστηριασμών μας δείχνει κάθε μέρα το μέγεθος του προβλήματος.

Το ΜέΡΑ25 έχει στόχο μια χώρα όπου όσοι ζουν και εργάζονται σε αυτήν θα έχουν εξασφαλισμένο το δικαίωμα στη στέγη και δε θα ζουν κυνηγημένοι από τα συμφέροντα του real estate και των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Γι’ αυτό προτείνουμε ένα σχέδιο 4 σημείων:

1. Φρένο στην άνοδο των τιμών
– Δραστικός περιορισμός του Airbnb
– Αντικειμενικά πλαφόν στα ενοίκια

2. Ίδρυση οργανισμού κοινωνικής κατοικίας που θα παρέχει άρτιες κατοικίες σε:
– κοινωνικά ευάλωτες και αποκλεισμένες ομάδες
– εργάτες/τριες γης
– φοιτητές/τριες
– εκπαιδευτικούς
– υγειονομικούς

3. Ενεργειακή αναβάθμιση για όσους τη χρειάζονται περισσότερο – Διευρυμένο με κοινωνικά κριτήρια πρόγραμμα εξοικονομώ
– Με 100% άμεση χρηματοδότηση

4. Πραγματική προστασία 1ης κατοικίας
– Κατάργηση μνημονιακού σχεδίου Ηρακλής
– Αντικατάσταση με το σχέδιο Οδυσσέας

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο