Τομέας Οικονομίας: Συνάντηση με εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας αναφορικά με την κακοκαιρία της 15ης Οκτωβρίου 2022

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Οκτ, 2022

Ο Τομέας Οικονομίας του Μέρα25 πραγματοποίησε διαδικτυακή συνάντηση με εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας και συζήτησε για τις πρόσφατες καταστροφές και τις ζημιές που προκλήθηκαν από την σφοδρή κακοκαιρία του Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης οι εκπρόσωποι ανέφεραν ότι η ζημιά σε αυτή την μικρή πόλη είναι τεράστια και η Κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν, για άλλη μια φορά δεν έχει αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ενδεικτικά ανέφεραν ότι το 50% των τοπικών επιχειρήσεων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και οι μισές εξ αυτών ολοκληρωτική καταστροφή. Τεράστιες είναι και οι ζημιές στις υποδομές του Δήμου, σε κατοικίες, αγροτικές εκτάσεις και στις περιουσίες των ιδιωτών. Οι καταστροφές άφησαν εκατοντάδες οικογένειες εργαζομένων και πολλούς μικρομεσαίους επαγγελματίες ουσιαστικά χωρίς εισόδημα για το επόμενο διάστημα.

Οι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι κάτοικοι της περιοχής άκουσαν τις πρώτες μέρες την φλυαρία των κυβερνητικών στελεχών για άμεσο πρόγραμμα αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της περιοχής. Ο φόβος ότι και αυτή η καταστροφή θα αντιμετωπιστεί ως συνήθως (π.χ. ακόμα περιμένουν στη Χερσόνησο και το Αρκαλοχώρι τις αποζημιώσεις) μεγαλώνει κάθε μέρα.

Για μία ακόμη φορά ένα καταστροφικό και απρόσμενο καιρικό φαινόμενο συνάντησε την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και το πληρώνουν ακριβά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι διαβεβαιώσεις περί «ετοιμότητας» του κρατικού μηχανισμού κατέρρευσαν στο πρώτο μισάωρο της βροχής. Για ακόμα μία φορά έρχεται στην επιφάνεια η ανυπαρξία σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και ειδικότερα, αυτή της αντιπλημμυρικής προστασίας. Τις τραγικές συνέπειες πληρώνουν οι εργαζόμενοι ,οι επαγγελματίες, οι πολίτες και την ευθύνη έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Η Σητεία έχει υποστεί τεράστια καταστροφή και τα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα και αποτελεσματικά.

Ως ΜέΡΑ25 θα πρέπει να έχουμε ως αίτημά μας:

– Να μην μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα.

– Να αποζημιωθούν άμεσα τα οχήματα και οι οικίες των πληγέντων από την πλημμύρα.

– Να υπάρξει άμεση οικονομική ενίσχυση για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν οι μικρές επιχειρήσεις.

– Να γίνει πάγωμα υποχρεώσεων σε ΕΦΚΑ, εφορία, τράπεζες, δάνεια, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κ.λπ.

Την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου στην Κρήτη, ώστε να μπορέσουν σύντομα να επαναλειτουργήσουν, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων & Εσωτερικών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο