Ο Γιώργος Παπαγεωργίου στο Ράδιο ΜέΡΑ: Η κρίση χρέους κάθε άλλο παρά έχει αφεθεί πίσω μας

Συνεντεύξεις - videos
04 Φεβ, 2021

Παρέμβαση στο Ράδιο ΜέΡΑ και την εκπομπή “Το Στίγμα της ΜέΡΑς” έκανε ο Δημοσιογράφος Γιώργος Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε πως υπάρχει ένα πρόβλημα σαν βουνό που είναι το χρέος και κανείς αυτή τη στιγμή δεν συζητάει ανοιχτά γι’ αυτό. Σε διάφορα ανεπίσημα όμως κέντρα ήδη, σημείωσε ότι συζητάτε ωστόσο το τι θα γίνει με το χρέος, που έχει ξεπεράσει κάθε δείκτη βιωσιμότητας, την ερμηνεία της οποίας αλλάζουν ούτως ή άλλως τώρα.

Η “εξυπηρετησιμότητα”, που πλέον εξετάζεται συνιστά μια συνταγή που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το χρέος δηλαδή γίνεται “βιώσιμο” όταν μπορείς να το εξυπηρετείς με αυτόν τον τρόπο κάθε χρόνο και αυτή η επίπλαστη σταθεροποίηση τρέφεται ουσιαστικά από την Φρανκφούρτη ουσιαστικά.

Πρόκειται συνεπώς για έναν τεχνητό τρόπο της ΕΚΤ και το θέμα είναι πόσο μπορεί να κρατήσει, καθώς όσο η ΕΚΤ αγοράζει καθημερινά ομόλογα και με την αύξηση της ζήτησης τους, πέφτει το επιτόκιο. Αυτός είναι και ο λόγος που και το ελληνικό δημόσιο μπορεί να δανείζεται μιας και ξέρουν ότι αυτά τα ομόλογα θα καταλήξουν κάποια στιγμή στην ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση γίνονται πλέον συζητήσεις για το χρέος που δημιούργησε και η πανδημία, ενώ στην ΕΕ συζητάνε να παγώσει με την εγγύηση του ESM και μηδενικό επιτόκιο για 50 χρόνια, καθώς χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία δεν μπορούν να συζητήσουν για κουρέματα και διαγραφές, οι Ιταλοί όμως που έχουν κι αυτοί μεγάλο ζήτημα, προωθούν μια τέτοια πρόταση για “πάγωμα”.

Τέλος, η κουβέντα για το χρέος γίνεται και στις ΗΠΑ και η παγκόσμια συζήτηση για πάγωμα και μειώσεις χρέους θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, τόνισε ο δημοσιογράφος. Η κρίση χρέους κάθε άλλο παρά έχει αφεθεί λοιπόν πίσω μας και πρέπει να δοθεί η πολιτική μάχη για το χρέος μιας και θα υπάρξει κι άλλη αύξηση του με την πανδημία.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο