Διατομεακή: Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό- Επισιτισμό μετά από μήνες αδιαφορίας εκπέμπουν sos

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Φεβ, 2021

Άλλη μια συνάντηση πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της ΘΟΒ συνδικαλιστικού ΜέΡΑ25, εχθές 2 Φεβρουαρίου για τα συσσωρευμένα προβλήματα των τελευταίων μηνών που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό-επισιτισμό.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους του ΜέΡΑ25, τέσσερις βουλευτές, Αδαμοπούλου Ναταλία-Αγγελική, Απατζίδη Μαρία, Λογιάδης Γιώργος και Μπακαδήμα Φωτεινή, καθώς και η Συντονίστρια Τομέα Τουρισμού Μήτσιου Ειρήνη, ο Συντονιστής Τομέα Εργασίας Σκαλιστής Διομήδης, η Συντονίστρια ΘΟΒ Συνδικαλιστικού Αλεξάκη Ευαγγελία και μέλη των Τομέων και της Ομάδας. Την πλευρά των εργαζομένων εκπροσώπησε η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό, ο Πρόεδρος Χότζογλου Γιώργος και ο Γεν. Γραμματέας Κούκος Παναγιώτης.

Από την αρχή της συζήτησης έγινε ολοφάνερη η ζοφερή κατάσταση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε έναν κλάδο που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέδειξε όλες τις αιτίες, που οδήγησαν στην τραγική πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζει τώρα η πλειονότητα των μελών του, λόγω της κρίσης της πανδημίας αλλά και όχι μόνο. Επιγραμματικά:

  • Οι εποχιακά εργαζόμενοι στην εστίαση, επειδή δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, καταδικάζονται από την κυβέρνηση σε απόλυτη φτώχεια με ένα και μοναδικό επίδομα ειδικού σκοπού 870 € για όλο αυτό το διάστημα που κλείνει έναν χρόνο. Πέρασε για αυτούς το 2020 χωρίς κανένα ένσημο, με ότι και αν σημαίνει αυτό για την σύνταξή τους, αλλά κυρίως είναι υγειονομικά ανασφάλιστοι χωρίς την δυνατότητα να καλυφθούν από τον ΕΦΚΑ ούτε για μια ασπιρίνη.
  • Οι πιο «τυχεροί» εργαζόμενοι του κλάδου, 12μηνοι στην εστίαση σε αναστολή, αμείβονται από τον Μάρτιο του 2019 με 534 € ανά 40-45 ημέρες.
  • Εργαζόμενοι στον Τουρισμό που δεν βρήκαν εργασία όπως είναι η συντριπτική πλειοψηφία, ενώ κατάφερναν να επιβιώσουν με μέσο ετήσιο εισόδημα 7.200 πρέπει να ζήσουν φέτος με 3.600 χωρίς καμιά μείωση των εξόδων τους, δάνεια, λογαριασμοί και οικογενειακά έξοδα διαβίωσης.
  • Η εργοδοσία έχει εφεύρει 14 μορφές εργασίας στον κλάδο, αυξάνοντας την «ευελιξία», όπως οι «ενοικιαζόμενοι», διανομείς (ντελιβεράδες) και οι «extra» (μιας μέρας). Πολλοί από αυτούς, περί των 25 χιλιάδων, δεν απολαμβάνουν πρόνοιες, ευεργετήματα, επιδόματα και ένσημα, ούτε και αναστολές ρυθμίσεων χρεών από το κράτος και τις τράπεζες.
  • Επειδή δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στις ΚΣΣΕ, πολλοί εργοδότες δεν τις τηρούν και ακόμη χειρότερα απασχολούν εργαζομένους με «μαύρη-αόρατη» εργασία.
  • Σε αυτές τις συνθήκες η ομοσπονδία έχει αναγκαστεί να αναπτύξει κοινωνικές υπηρεσίες, ελλείψει κρατικών, για να προσφέρουν τρόφιμα και φάρμακα.

Στη συνέχεια έγινε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος όπου αμφότερα τα μέρη επιβεβαίωσαν την μέχρι τώρα αγαστή και ουσιαστική συνεργασία τους. Οι βουλευτές και οι Τομείς του ΜέΡΑ25 διαβεβαίωσαν ότι όπως μέχρι σήμερα αναδεικνύουν τα δίκαια αιτήματα της Ομοσπονδίας έτσι και θα συνεχίσουν να το κάνουν με κάθε ευκαιρία, είτε με ανακοινώσεις, είτε με παρεμβάσεις στη βουλή, είτε συμμετοχή στις δράσεις της. Σχολιάστηκε και από τις δύο πλευρές, το θράσος και η αμετροέπεια του Υπουργού Ανάπτυξης ο οποίος αντί να απαντήσει με λύση στα προβλήματα των κλάδων που πλήττονται, ειρωνεύεται και προκαλεί. Κοινό συμπέρασμα όλων ήταν η ανάγκη να πληγεί ο πυρήνας της μνημονιακής πολιτικής που υπακούει στα κελεύσματα της παρασιτικής ολιγαρχίας και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην φτωχοποίηση των εργαζομένων και των αδύνατων οικονομικά.

Ζητήθηκε τέλος από την Ομοσπονδία να κλιμακώσει τις προηγούμενες πετυχημένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων όπως επιτάσσουν οι τραγικές συνθήκες που βιώνουν. Τέτοιες πρωτοβουλίες θα βρουν συμπαραστάτες εκτός από όλα τα μέλη του ΜέΡΑ25, όλους τους εργαζόμενους και όσους πλήττονται από αυτές τις πολιτικές.

ΘΟΒ Συνδικαλιστικού
Τομέας Τουρισμού
Τομέας Εργασίας

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο