Κλέων Γρηγοριάδης και Φωτεινή Μπακαδήμα καταθέτουν ερώτηση για τον Λιγνάδη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Φεβ, 2021

Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις που βγήκαν στη δημοσιότητα σχετικά με την πρόσληψη του φιλόλογου-μεταφραστή Γιάννη Λιγνάδη, αδελφού του σημερινού καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, ως ηθοποιού, οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης και Φωτεινή Μπακαδήμα κατέθεσαν έρωτημα και αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μενδώνη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Μεταξύ άλλων ζητούν απαντήσεις σχετικά με το αν επιτρέπεται να δηλώνεται στη σύμβαση εργασίας άλλο επάγγελμα από αυτό που κάποιος ασκεί, τον μέσο όρο στο μισθολόγιο του Εθνικού για έναν ηθοποιό, καθώς και πόσες προσλήψεις έχουν γίνει από τον κ. Δημήτρη Λιγνάδη από τη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού Διευθυντή. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς: την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Κατάσταση στο Εθνικό Θέατρο»

Τις τελευταίες ώρες είδε τα φώτα της δημοσιότητας η από 27/11/2020 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Α.Π.4480) για την πρόσληψη για τις ανάγκες του δραματολογίου ως ηθοποιού με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο Εθνικό Θέατρο Ν.Π.Ι.Δ. του Γιάννη Λιγνάδη, αδελφού του σημερινού καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου κ Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος επαγγέλλεται φιλόλογος-μεταφραστής, με σπουδές κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο μισθός που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη θέση είναι 1705 ευρώ.

Όπως διαβάζουμε, μάλιστα, ο ίδιος ο Γιάννης Λιγνάδης, ο οποίος και συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο το 2020 μέσα από την παραγωγή «Μαθήματα πολέμου», μια δραματική τριλογία για την αρχαία ελληνική ιστορία, που είχε αρχίσει από το Μέγαρο Μουσικής, σε σκηνοθεσία του αδελφού του, Δημήτρη Λιγνάδη, έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, «Εγώ είμαι μεταφραστής, κυρίως αρχαίου δράματος. Είμαι θεράπων του κειμένου, όχι άνθρωπος του θεάτρου», καθώς ασχολείται σε αυτόν τον τομέα εδώ και μία εικοσαετία.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Ποια η επαγγελματική ιδιότητα του κ Γιάννη Λιγνάδη;
2. Είναι όντως ηθοποιός όπως αναφέρεται στη σύμβαση;
3. Αν όχι, επιτρέπεται να δηλώνεται στη σύμβαση εργασίας άλλο επάγγελμα από αυτό που κάποιος ασκεί;
4. Για ποια θέση ακριβώς προσελήφθη ο αδελφός του κ Λιγνάδη;
5. Ποια η σύμβασή του για τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο για την παραγωγή «Μαθήματα Πολέμου»; Παρακαλούμε να μας κατατεθεί.
6. Ποιος ο μέσος όρος στο μισθολόγιο του Εθνικού για έναν ηθοποιό;
7. Πόσες προσλήψεις έχουν γίνει στο Εθνικό Θέατρο και ποιες θέσεις αφορούν από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του καλλιτεχνικού Διευθυντή από τον κ Λιγνάδη;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φωτεινή Μπακαδήμα, Κλέων Γρηγοριάδης

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο