Ο Γιάννης Βλάχος στο Ράδιο ΜέΡΑ: Τεράστιο λάθος του πολιτικού συστήματος εάν το κοινωνικό αίτημα για κάθαρση το εξαντλούσε σε μια πολιτική ή κομματική διαμάχη

Συνεντεύξεις - videos
24 Φεβ, 2021

Παρέμβαση στο Ράδιο ΜέΡΑ και στην εκπομπή «Το Στίγμα της ΜέΡΑς» με την Μπούλικα Μιχαλοπούλου έκανε ο Γιάννης Βλάχος, δικηγόρος ενός εκ των θυμάτων του Δημήτρη Λιγνάδη για τις περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί και πως αυτές αντιμετωπίζονται από τα ΜΜΕ και τον πολιτικό κόσμο.

Ο γνωστός ποινικολόγος έκανε λόγο για τη στάση των ΜΜΕ αλλά και τον κίνδυνο οι υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας να «καπελωθούν» από μία πολιτική ή κομματική διαμάχη.

«Είναι εντυπωσιακό ότι σιγά σιγά περνάει στα ΜΜΕ η υιοθέτηση του αιτήματος, και του κινήματος metoo και των θυμάτων που ζητούν δικαίωση και της κοινωνίας που ζητάει επιτέλους να καθαρθεί ο χώρος, και του θεάματος και του θεάτρου και ο εκπαιδευτικός και ο χώρος του αθλητισμού. Βλέπω ότι, μπορεί στην αρχή όταν δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες καταγγελίες να είχαν μία στάση αναμονής, κάποια και ίσως πλάγιας στήριξης, τώρα έχουν παρασυρθεί διότι η κοινωνία στηρίζει τα θύματα, είναι ευρύτερα κοινωνικό το θέμα και γι’ αυτό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θέλοντας και μη, εκουσίως ακουσίως αντανακλούν αυτήν ακριβώς την πεποίθηση και το αίτημα της κοινωνίας να προχωρήσει η κάθαρση αυτή στο χώρο του πολιτισμού.

Η κλασική υπερασπιστική επιλογή όλων των θυτών βίας, ειδικά σεξουαλικής βίας, η παραδοσιακή ήταν ανέκαθεν στις συντηρητικές κοινωνίες και στη δική μας μέχρι και πριν κάποια χρόνια ακόμη, η σπίλωση της ηθικής υπόστασης των θυμάτων. Δεν νομίζω ότι είναι σωστή επιλογή να καταφύγουμε στην κλασική τακτική σπίλωσης των θυμάτων για να μετριάσουμε τις εντυπώσεις ή την απαξία των εγκλημάτων του θύτη. Είναι λάθος επιλογή και ειδικά στη σημερινή συγκυρία εξοργίζει την κοινή γνώμη».

Ο Βλάχος τόνισε ότι: «Το πολιτικό σύστημα, έτσι όπως λειτουργεί, έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει τις πολιτικές ευθύνες για να τις αποδώσει εκεί που βρίσκονται. Η κυβέρνηση να απολογηθεί αν κατηγορηθεί για τις ηθικές ευθύνες, η αντιπολίτευση, πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικές δυνάμεις να ασκήσουν την κριτική τους, όμως μη χάσουμε την μπάλα, μην πέσουμε στην παγίδα που στήνει εντέχνως η υπεράσπιση.

Η κοινωνία είναι ενιαία όσον αφορά στο αίτημα να καθαρθεί ο δημόσιος βίος από πράξεις παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, από πράξεις βίας σε βάρος παιδιών, να υπάρξουν κανόνες δεοντολογίας εκεί όπου πάντα έρχονται ενήλικες σε επαφή με παιδιά, όπως στα σχολεία, σε εκπαιδευτικούς χώρους, στα θέατρα… Θα ήταν τεράστιο λάθος του πολιτικού συστήματος εάν απέστρεφε το βλέμμα του από αυτό που είναι κοινωνικό αίτημα και το εξαντλούσε σε μια πολιτική ή κομματική διαμάχη διότι τότε θα επετύγχανε ο Κούγιας, η υπεράσπιση του συγκεκριμένου κατηγορούμενου αυτό ακριβώς που επιδιώκει».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο