Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνομιλεί με πολίτες στα Χανιά για την οικονομία και την πολιτική

Συνεντεύξεις - videos
25 Νοέ, 2021

Συζήτηση είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης με πολίτες στα Χανιά για την οικονομία και την πολιτική με αφορμή το νέο του βιβλίο “Το άλλο τώρα”.

“Πώς θα ήταν μια κοινωνία μη εκμεταλλευτική; Μια οικονομία χωρίς ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Πώς θα μπορούσαν σήμερα να είναι διαφορετικά τα πράγματα;” διερωτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: “το 1991 τελείωσε ένα πολύ σημαντικό, αλλά αποτυχημένο πείραμα σοσιαλισμού, όπως μετά βέβαια κατέρρευσε και η σοσιαλδημοκρατία και είχαμε μια συνολική ήττα. Το 2008 όμως, έρχεται και η ήττα του καπιταλισμού”.

“Το 90% όλων των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σήμερα, ανήκουν σε 3 εταιρείες! Τι ανταγωνισμός είναι αυτός; Και μάλιστα τις εταιρείες αυτές δεν τις γνωρίζει κανείς. Τι καπιταλισμός είναι αυτός;” τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

“Ως χώρα χάσαμε ιστορικές ευκαιρίες. Το 1944 με τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, το 1973 και μετά το 1974 με το Πολυτεχνείο, το 1981 ακόμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το 2015. Το ίδιο και παγκοσμίως όμως μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο αρχικά και το 2008” ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης, “σήμερα όμως μπορούμε με νέες μορφές πάλης -δίπλα στις παραδοσιακές- να ανατρέψουμε και το ισοζύγιο κόστους – οφέλους της πάλης των εργαζομένων, δείτε τι έγινε με την efood, μια τεχνοεξέγερση.”

Τέλος αναφερόμενος στην αυριανή black Friday, δήλωσε πως πρόκειται πραγματικά για μαύρη Παρασκευή με όλη αυτή την έξαρση του καταναλωτισμού του καπιταλισμού. “Σε απάντηση αυτού, εμείς ως μέρος της Προοδευτικής Διεθνής, οργανώνουμε μια απεργία σε όλο τον κόσμο με συνδικάτα 200 εκατομμυρίων εργαζομένων από την Καμπότζη, μέχρι το ίδιο το Σιάτλ για τις συνθήκες και τους όρους εργασίας στην Amazon” κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο