Ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Euronews Albania για την κρίση του Κορωνοϊού, την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και την Δημοκρατία

Αναδημοσιεύσεις
10 Ιούν, 2020

Ο πρώην υπουργός οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, σε αποκλειστική συνέντευξη για το Euronews της Αλβανίας, μίλησε για την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία και έκανε  συστάσεις για την διαδικασία της οικονομικής ανάκαμψης. Ο γνωστός ακαδημαϊκός είπε ότι η σημερινή κρίση “δεν πρέπει να διαχωρίζεται από την κρίση του 2008”, προσθέτοντας ότι “ο κόσμος της οικονομίας τείνει να διαχωρίζεται από αυτόν των απλών ανθρώπων”.

– Κε Βαρουφάκη, μιλώντας για την σημερινή κατάσταση πανδημίας: Διευθυντές σημαντικών οικονομικών οργανισμών έχουν προειδοποιήσει για μία επερχόμενη οικονομική κρίση, ακόμα πιο έντονη από τις προηγούμενες, όπως τη Μεγάλη Ύφεση του 1929 ή τη νεότερη του 2008. Τι πραγματικά πρόκειται να αντιμετωπίσει ο κόσμος στο κοντινό μέλλον;

– Κατ’ αρχήν, πιστεύω ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πως αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ανεξάρτητο αυτού που συνέβη το 2008. Το 2008 ήταν το “1929” της δικής μας γενιάς (όταν κατέρρευσε η Wall Street). Και μετά, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις διέσωσαν τις τράπεζες, τον οικονομικό τομέα, τις μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς, όμως, να κάνουν αρκετές επενδύσεις σε δουλειές για τους πολλούς και για τις ζωές της πλειοψηφίας των πολιτών. Και έτσι, όταν ξεκίνησε η πανδημία του Κορονοϊού και είχαμε άλλη μία μεγάλη ύφεση που ακόμα διανύουμε, όλο αυτό βρήκε την παγκόσμια οικονομία και την Ευρωπαϊκή οικονομία να είναι, ήδη, σε πολύ κακή κατάσταση, διαχωρίζοντας σε μεγάλο βαθμό, τον κόσμο του χρήματος από τον κόσμο των πραγματικών ανθρώπων. Επομένως, αντιμετωπίζουμε μια νέα Μεγάλη Ύφεση την οποία μπορούμε να ξεπεράσουμε αν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες δεν κάνουν τα ίδια λάθη του παρελθόντος. Εφόσον επενδύσουν πολύ στο λαό, στη δημόσια υγεία, σε δημόσια αγαθά και σε δουλειές στην πράσινη οικονομία, που απαιτούνται σε όλο τον κόσμο.

– Και ποια είναι τα βασικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις για την οικονομική ανάκαμψη;

– Μπορείτε να δείτε ότι όπως και το 2008, πολύ πρόσφατα, οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν πάρα πολλά χρήματα, αλλά η πρακτική τους είναι να τα δίνουν στις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες, όμως, δεν έχουν πραγματικά τη δυνατότητα να τα διοχετεύσουν σε πραγματικές επενδύσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε για να ισορροπήσουμε πάλι την εξίσωση, είναι οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν και να υπάρχει επενδυτική πολιτική. Ένα πλάνο πράσινων επενδύσεων μεγάλης κλίμακας για όλη την Ευρώπη. Θα ήταν εξαιρετικό αν μπορούσαμε να το κάνουμε για όλο τον κόσμο, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να ξεκινήσουμε από την Ευρώπη.

– Σε κάποιες βαλκανικές χώρες υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική υπεροχή από τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ έσπασε αυτό τον κανόνα, κερδίζοντας το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Και το Vetëvendosje στο Κόσοβο, είναι άλλο ένα παράδειγμα. Αλλά αυτό είναι ένα προσωρινό όνειρο. Γιατί φαίνεται τόσο αδύνατο να σπάσει η ηγεμονία αυτών των μεγάλων κομμάτων εξουσίας;

– Επειδή δεν ζούμε πραγματικά σε δημοκρατίες, αλλά σε ολιγαρχίες με εκλογές. Και όταν η ολιγαρχία ελέγχει τις τράπεζες, τα ΜΜΕ, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Δήμο, το λαό, να παίζει κάποιο ρόλο στις δημοκρατίες. Έτσι έχουμε μια δυσλειτουργική δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στα Βαλκάνια και θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπεί ο Δήμος στην Δημοκρατία.

– Μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αλβανία σήμερα, είναι η είσοδος της στην ΕΕ. Η χώρα μόλις άρχισε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και μετά από μακρόχρονη διαδικασία προόδου, ακόμα δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πώς αντιλαμβάνεστε την θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή την διαδικασία; Συμφέρει αυτή η ένταξη και την Αθήνα; Και πόσο υποστήριξε την Αλβανία αυτά τα χρόνια;

– Μιλώντας ως αρχηγός κόμματος στην ελληνική βουλή, θεωρώ ότι θα ήταν πολύ καλό να μπει η Αλβανία στην ΕΕ, επειδή θα βελτιώσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Θα καταργήσει αποτελεσματικά τον συνοριακό έλεγχο και θα εξαλείψει τις δυσκολίες στο να καθιερωθεί κοινή νομοθεσία και συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας. Αλλά αυτό που βλέπουμε να ισχύει για λογαριασμό των Βρυξελλών, και των κέντρων εξουσίας της ΕΕ, είναι δύο σταθμά: από την μία υπόσχονται στη Βόρεια Μακεδονία, στην Σερβία και την Αλβανία μια συγκεκριμένη διαδικασία ένταξης. Από την άλλη, οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίζουν παιχνίδια μεταξύ τους. Και θα είμαι ωμός. Θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο καθυστερούν την ενταξιακή διαδικασία τελευταία, έχει πολύ λίγο σχέση με την Αλβανία ή τη Βόρεια Μακεδονία ή άλλη βαλκανική χώρα. Αλλά έχει μεγάλη σχέση με παιχνίδια που παίζουν οι Γαλλικές, Δανέζικες και Γερμανικές πολυεθνικές επιχειρήσεις, επειδή θέλουν να εξασφαλίσουν τον έλεγχο των βασικών επιχειρήσεων στις χώρες σας. Το λέω αυτό, έχοντας πλήρη επίγνωση για την αντίφαση αυτού. Το λέω μόνο και μόνο επειδή πιστεύω ότι είναι αλήθεια.

– Ποιο είναι το προσωπικό σας μήνυμα για τους Αλβανούς, ως πολίτες των Βαλκανίων, της Ευρώπης και του κόσμου;

– Αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, τον Κορονοϊό, τη φτώχεια, ή την ολιγαρχία, την εξουσία των λίγων κόντρα στα συμφέροντα των πολλών, πλέουμε στο ίδιο καράβι μαζί.

Πηγή: euronews.al

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο