Ο διάλογος ανοίγει – Για μια Αριστερά που έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των ανθρώπων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
25 Νοέ, 2023

Συζήτηση ουσίας στην εκδήλωση του aristera.eu στην Αθήνα

Διάλογος ουσίας, για την αριστερά στην πράξη και για το πώς αυτή παρεμβαίνει στις ζωές των ανθρώπων και στο σήμερα, έγινε στη δεύτερη ανοιχτή εκδήλωση του airistera.eu στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου. Η Ηρώ Διώτη, πρώην βουλεύτρια, μέλος της ΚΕ ΜέΡΑ25, η Αλεξάνδρα Κορωναίου, ομότιμη καθηγήτρια κοινωνιολογίας πρώην κοσμήτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Τάσος Κορωνάκης, ανένταχτος αριστερός και ο Χρήστος Λάσκος, αρθρογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών ήταν οι βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης.

Παρέμβαση έκανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης αλλά και πολίτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση με ενδιαφέρον και αγωνία για τις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες σε μια στιγμή γενικευμένης κρίσης αλλά και απαξίωσης της πολιτικής.

Η Ηρώ Διώτη άνοιξε τη συζήτηση αναφερόμενη στο ζήτημα της αντίθεσης ανάμεσα στις διεργασίες εντός της Αριστεράς και των αναγκών της ευρύτερης κοινωνίας, με την οποία πρέπει να ξαναβρεί επαφή. Ο στόχος των διεργασιών των αριστερών δυνάμεων σήμερα οφείλει να μην είναι τίποτα λιγότερο από τη δημιουργία μιας «εξισωτικής, οικολογικής, ελευθεριακής Αριστεράς», που θα ξαναμιλήσει στην κοινωνία ξεπερνώντας την ιδεολογική κρίση της εμπειρίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια ανέφερε πως ο αγώνας για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα, για τις συλλογικές συμβάσεις, για τους μισθούς και τον χρόνο εργασίας και η επεξεργασία θέσεων για την κλιματική δικαιοσύνη δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά ξέχωρα το ένα από το άλλο αν δεν υπάρχει ένα νέο συνολικό αριστερό σχέδιο που θα απαντήσει στην πολιτική, κοινωνική αλλά και αισθητική στροφή προς τα Δεξιά.

H Αλεξάνδρα Κορωναίου εστίασε στο ζήτημα της αδιαφορίας-δυσπιστίας της πλειονότητας των ανθρώπων από όλες τις κοινωνικές τάξεις και ομάδες απέναντι στη σημερινή Αριστερά και την πολιτική γενικότερα. Ανέδειξε, μεταξύ ποικίλων αιτιών για την κατάσταση αυτή, την αποδυνάμωση της ίδιας της Δημοκρατίας από τις παγκόσμιες οικονομικές και μιντιακές  δυνάμεις, τις υπερεθνικές εταιρείες, τους οίκους αξιολόγησης, τους κολοσσιαίους τεχνοκρατικούς οργανισμούς. Τόνισε πως οι πολίτες, αναγνωρίζοντας τον έλεγχο και την επιρροή που ασκείται από αυτές τις δυνάμεις στο πολιτικό προσωπικό και την «απροθυμία» του να αντιπαρατεθεί ουσιαστικά προς αυτές, απομακρύνονται από το πολιτικό γίγνεσθαι (αποχή) ή στρέφονται προς την ακροδεξιά και τη λατρεία ηγετών που αναδεικνύονται και συχνά επιβάλλονται μέσω των παντοδύναμων πλέον μιντιακών συστημάτων.

«Η Αριστερά δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στη νέα πραγματικότητα. Αναλώνεται συχνά  σε μικροκομματικές διαμάχες με στόχο το κυνήγι της εξουσίας μέσα από μια “εργαλειακή” διαχείριση των κοινωνικών ματαιώσεων ή διευρύνοντας την ατζέντα της με τρόπο που χάνει το ταξικό της πρόσημο. Η αναγκαιότητα να δώσει ελπίδα στους πολλούς επιβάλλει να ανακτήσει την αξιοπιστία της επιμένοντας στους ταξικούς αγώνες και την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων σε όλα τα πεδία (εργασία, υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμός, κ.ά.)» ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Ο Τάσος Κορωνάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του εντοπίζοντας τη συνθήκη συνεχιζόμενων πολλαπλών κρίσεων στην οποία βρίσκονται οι σημερινές κοινωνίες, και που στη συνέχεια προκαλούν την άνοδο της ακροδεξιάς και την υποχώρηση της Δημοκρατίας. «Παράγουμε περισσότερο φόβο και θυμό από όσο μπορούμε να καταναλώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση που δυσχεραίνει την επικοινωνία και την οργάνωση των ανθρώπων.

Για την ελληνική Αριστερά ειδικά, ανέφερε πως κινδυνεύει να χαθεί η κληρονομιά αγώνων πολλών δεκαετιών. Γι αυτό χρειάζεται μια αποτίμηση της κατάστασης, μια αυτοκριτική και ένας διάλογος μεταξύ των αριστερών δυνάμεων. Το ζήτημα της διάβρωσης του ΣΥΡΙΖΑ από τον αρχηγισμό και την ανάθεση εξουσίας και το πώς θα αποφευχθεί μια τέτοια διαδικασία στο μέλλον, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να τεθεί στον πυρήνα αυτού του διαλόγου, ανέφερε, με στόχο μια νέα Αριστερά, που πατάει στα πόδια της, που θα πείσει την κοινωνία από την αρχή ότι έχει νόημα να συνταχθεί και να πολεμήσει μαζί της.

Ο Χρήστος Λάσκος αναφέρθηκε στις παγκόσμιες αλλαγές που συντελούνται όπως η ανάδειξη της Κίνας και των BRICS, η κλιματική κρίση και η κρίση του ίδιου του καπιταλισμού επισημαίνοντας πως αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να τολμήσει η Αριστερά να ανοίξει και να διαπραγματευτεί, ως διεθνιστική δύναμη.

Τόνισε ιδιαίτερα πως η απουσία ελπιδοφόρων και θετικών προτάσεων από την Αριστερά σε τέτοιες εποχές αρνητικών προσδοκιών, ευνοεί μόνο την άνοδο της ακροδεξιάς σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, υπάρχει ακόμα και η τάση μιας μερίδας της Αριστεράς να υιοθετήσει την ακροδεξιά ατζέντα για να εκφράσει τμήματα της κοινωνίας. Ο ίδιος σημείωσε πως στην Ελλάδας, η Συμμαχία του ΜέΡΑ25 κατέθεσε ουσιαστικές προτάσεις, τολμώντας να μιλήσει ακόμα και για ζητήματα που είχαν πολιτικό κόστος, όπως οι εξορύξεις ή το προσφυγικό.

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, με τη διαπίστωση ότι η γελοιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ενισχύσει το αίτημα της κοινωνίας να βγει μπροστά το ΜέΡΑ25 και η Αριστερά. Ο διάλογος όμως για την Αριστερά, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να γίνει χωρίς να συμφωνηθεί ότι υπάρχει εναλλακτική στη μνημονιακή πολιτική και την υποταγή της χώρας στους «θεσμούς». Αυτή τη ρήξη προϋποθέτει η συζήτηση για τα 10 σημεία που έχει θέσει στον διάλογο το ΜέΡΑ25, ανέφερε.

Για την ανασυγκρότηση του ίδιου του ΜέΡΑ25 ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε πως δε θέλουμε ένα κόμμα που απλά να… «μηρυκάζει» τη λέξη Αριστερά αλλά που να είναι αριστερό στην πράξη. Ένα κόμμα ευρωπαϊκό, διεθνικό, ριζοσπαστικό με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και ανοιχτό σε συνεργασίες.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο