25 Νοέμβρη – Κάλεσμα στις δράσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Νοέ, 2023

Η 25η Νοεμβρίου, η «Πορτοκαλί» ημέρα, είναι η ημέρα φεμινιστικής κινητοποίησης και δράσης για να θυμηθούμε ότι απαιτούμε και διεκδικούμε ένα μέλλον που θα έχει εξαλειφθεί η βία κατά των γυναικών. Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από το 1960 που οι αδελφές Mirabal, τρεις πολιτικές ακτιβίστριες, έπεσαν θύματα από πράκτορες στη Δομινικανή Δημοκρατία. Ωστόσο, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών παραμένει η πιο εμφανής παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Περίπου 736 εκατομμύρια γυναίκες — σχεδόν μία στις τρεις — έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από στενό σύντροφο, σεξουαλική βία από μη σύντροφο ή και τα δύο, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Στις 25 Νοέμβρη αγωνιζόμαστε από κοινού με όλες τις γυναίκες και θηλυκότητες που έχουν βιώσει έμφυλη βία ανεξάρτητα από ηλικία, εθνικότητα, τάξη, θρησκεία, πολιτισμικά, γλωσσικά ή άλλα χαρακτηριστικά. Στεκόμαστε μαχητικά απέναντι σε όλ@ όσ@ δεν μας αναγνωρίζουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια. Διεκδικούμε μια συνεκτική και ισότιμη κοινωνία. Απαιτούμε να αποφασίζουμε εμείς για τις εαυτές μας παντού: στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο, στον πολιτικό στίβο, στον συνδικαλισμό, στην τέχνη, στις προσωπικές σχέσεις. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φεμινιστικές και γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες και απαιτούμε να σταματήσει η βία στις εμπόλεμες ζώνες.

Ως Τομέας Ισότητας & Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλα τα θύματα έμφυλης βίας και της πατριαρχίας. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να προβεί σε άμεσα μέτρα προστασίας για όλα τα θύματα της έμφυλης βίας.

Συμμετέχουμε μαζί με άλλες συλλογικότητες και καλούμε όλ@ το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στην συγκέντρωση και πορεία, στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα και στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο