Νεολαία ΜέΡΑ25: Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ καταρρίπτει δικαιώματα που έχουν κερδηθεί μέσα από αγώνες χρόνων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
26 Ιούν, 2022

Η ημέρα που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε την απαγόρευση στην ασφαλή άμβλωση, ήταν μια μαύρη μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απόφαση αυτήν εκτός από το γεγονός ότι καταρρίπτει δικαιώματα που έχουν κερδηθεί μέσα από αγώνες πολλών χρόνων, είναι και μια καθαρά πατριαρχική απόφαση, αν αναλογιστούμε ότι κανένας νόμος ποτέ δεν έχει επιβάλει (και σωστά) σε straight άντρες τι δικαιούνται να κάνουν με το σώμα τους. Η κανονικότητα που θέλει για τους άνδρες να είναι όλα αυτονόητα είναι ένα γεγονός που επηρεάζει την ζωή πολλών γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, πως όλο και πιο πολλές χώρες βγάζουν αποφάσεις ή ψηφίζουν νόμους που είναι όλο και πιο συντηρητικοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα με αποτέλεσμα πολλές κοινωνικές ομάδες, όπως γυναίκες ή ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να ζουν μέσα στην καταπίεση και να τους στερείτε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος τους. Νόμοι που τις περισσότερες φορές έχουν δημιουργηθεί μετά από πίεση και επίδραση από κόμματα που ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο, αλλά και επίσημους εκπροσώπους των θρησκειών.

Τέτοιου είδους απόψεις έχουμε δει να υπάρχουν έντονα και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Με υπουργούς της Κυβέρνησης να τάσσονται ανοιχτά κατά των αμβλώσεων, με συμμετοχή εκπροσώπων της Κυβέρνησης σε αναχρονιστικά σεμινάρια γονιμότητας υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και την Υπουργό παιδείας να βάζει την υπογραφή της σε αναχρονιστικά μαθήματα προγεννητικής αγωγής.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως οι διαστάσεις μια τέτοιας απόφασης είναι μεγάλες καθώς εκτός από την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι και ταξικές καθώς οι γυναίκες που θα επηρεάσει περισσότερο είναι γυναίκες που δεν ανήκουν στην ανώτατη οικονομική τάξη και δεν έχουν την δυνατότητα να πάν σε κάποια χώρα που να επιτρέπονται οι αμβλώσεις, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε μέσα αποβολής που μπορεί να θέσουν την ίδια τους την ζωή σε κίνδυνο, είτε όταν κάνουν παιδί χωρίς το δικαίωμα επιλογής να αναγκαστούν να το εγκαταλείψουν.

Ως Νεολαία ΜέΡΑ25 καταδικάζουμε τέτοιου είδους αποφάσεις και στεκόμαστε δίπλα σε όλ@ όσα τους στερούνται τα δικαιώματα τους. Παράλληλα στεκόμαστε επικριτικά και σε όσες/όσους τάσσονται και  υπερασπίζονται τέτοιου είδους απόψεις.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν αποκτηθεί μέσα από δίκαιους αγώνες δεν είναι διαπραγματεύσιμα!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο