Στέφανος Τριανταφυλλίδης: Με μισθούς σχεδόν χαμηλότερους από το 2012, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι χρειάζονται γενναίες αυξήσεις για να φτάσουν σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης

Ράδιο ΜέΡΑ
26 Ιούν, 2022

Με μεγάλη επιτυχία κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής στις 24 Ιουνίου με κύριο αίτημα την υπογραφή τοπικής κλαδικής σύμβασης εργασίας και ο Στέφανος Τριανταφυλλίδης, μέλος του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής, αποκαλύπτει στο Στίγμα της ΜέΡΑς ότι οι μισθοί των εργαζομένων στα ξενοδοχεία βρίσκονται στα επίπεδα του 2012.

“Οι πραγματικοί μισθοί αυτή τη στιγμή στα ξενοδοχεία είναι κάτω από τα επίπεδα του 2012. Υπήρξε εκείνη η περίφημη μείωση 25% την περίοδο των μνημονίων που είχε υπογράψει η Ομοσπονδία και έκτοτε με πολύ μικρές αυξήσεις έχουν φτάσει σήμερα να είναι οριακά κάτω από τα επίπεδα του 2012. Αλλά αυτό βέβαια δεν σημαίνει τίποτα, ειδικά σε μια εποχή όπου η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο και όχι απλά εξαϋλώνει αυτές τις αυξήσεις, αλλά τις καθιστά ανύπαρκτες. Θα πρέπει να μιλάμε για αυξήσεις τουλάχιστον 30-40% για να μπορέσουμε να πούμε ότι θα φτάσουμε σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης” αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Εντούτοις, οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν την αρνητική στάση της εργοδοσίας στις αιτιάσεις τους. “Με μεγάλη δυσκολία δέχτηκε ο Σύλλογος των Ξενοδόχων μια αντιπροσωπεία μας και σε κάθε περίπτωση απέρριψαν το αίτημα για υπογραφή ξεχωριστής συλλογικής σύμβασης τοπικού χαρακτήρα στην Αττική” λέει ο συνδικαλιστής εκπρόσωπος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όμως αυτό δεν πτοεί το φρόνημα των εργαζομένων, οι οποίοι θα συνεχίσουν όπως πληροφόρησε τις κινητοποιήσεις με 4ωρες στάσεις εργασίας μέσα στον Ιούλιο.

Μια θετική έκβαση των κινητοποιήσεων θα πιέσει και για καλύτερες συνθήκες στον κλάδο θεωρούν οι αγωνιστές εργαζόμενοι, ακόμη και προς την κατεύθυνση μιας γενικής συλλογικής σύμβασης με υψηλότερες αποδοχές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο αγώνας θα πρέπει να εστιάσει ιδιαίτερα πάνω στην αποτροπή της εξάπλωσης των ελαστικών μορφών εργασίας, που πλέον είναι σχεδόν κανονικότητα στον κλάδο. “Είναι η μεγάλη πληγή, ειδικά στα ξενοδοχεία. Η τάση είναι μεγάλος όγκος της καθημερινής εργασίας να εκτελείται από εργολαβικούς εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα, χωρίς συμβάσεις ή συμβάσεις ακόμη και 1 ημέρας, στο βωμό της μεγιστοποίησης του κέρδους” καταλήγει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο