Τα μνημόνια τελειώνουν μονιμοποιούμενα… Σχόλιο του ΜέΡΑ25 για τις δηλώσεις Μοσκοβισί

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Απρ, 2018

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί: «η Ελλάδα γίνεται ξανά, από οικονομική άποψη, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα». Όπως εξηγεί, οι πολιτικές της θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Επειδή, ωστόσο, πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα εξακολουθήσουν να υλοποιούνται πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας κατάλληλος τύπος εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

Και συμπληρώνει ο Επίτροπος: «Αλλά ας είμαστε σαφείς: δεν θα υπάρχουν πλέον μνημόνια και, υπό την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα αναληφθούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει πλέον ανάγκη για πολιτικές λιτότητας»

Τα μνημόνια λοιπόν αλλάζουν όνομα, θα λέγονται πλέον “εποπτεία”. Η δε μονιμοποιημένη λιτότητα μέσω των εξωπραγματικών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, 3,5% μέχρι και το 2022 και 2% με 2,5% μέχρι το 2060, παρουσιάζεται σαν τέλος της λιτότητας και επιστροφή στην κανονικότητα.

Στη μεταμοντέρνα εποχή που ζούμε η λιτότητα ονομάζεται ανάπτυξη και η μονιμοποίηση των μνημονίων ονομάζεται έξοδος από τα μνημόνια…

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο