Μήνυμα του Γιάνη Βαρουφάκη για την έναρξη των διαδικασιών εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής

Συνεντεύξεις - videos
25 Αυγ, 2020

Ελπίζω ο Αύγουστος να σας ξεκούρασε αρκετά καθώς το ΜέΡΑ25, σε μια εποχή που η φτώχεια θερίζει και το 5ο Μνημόνιο καραδοκεί, δεν ξαποσταίνει – και σας θέλει ξεκούραστες και ξεκούραστους εν όψει θερμού φθινόπωρου.

Στα τέλη Ιουλίου, ψηφίσαμε πανηγυρικά (και… πανευρωπαϊκά) το νέο συμμετοχικό μας Καταστατικό. Όσο κάποιοι ξεκουραζόμασταν για να ανακτήσουμε δυνάμεις, οι συνοδοιπόροι που ανέλαβαν να προετοιμάσουν την διαδικασία οικοδόμησης των οργάνων που προβλέπει το Καταστατικό δούλευαν σκληρά. Έτσι, σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας γράφω λεπτομερώς για την διαδικασία εκλογής της 1ης Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25 – που θα ολοκληρωθεί με την συνεδρίασή της που προγραμματίζουμε για το Σαββατοκύριακο 26ης και 27ης Σεπτεμβρίου. Και να σας προσκαλώ να θέσετε υποψηφιότητα – και βέβαια να προετοιμαστείτε να ψηφίσετε!

Θυμίζω ότι η 1η Κεντρική Επιτροπή είναι μεταβατική, με θητεία μέχρι το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 που θα λάβει χώρα, ακόμα και διαδικτυακά αν χρειαστεί, τον επόμενο Μάιο. Όμως, επειδή τους 9 επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα στρώνει το δρόμο για το 5ο Μνημόνιο (και με τα εθνικά θέματα να μας κοιτούν απειλητικά), η 1η Κεντρική Επιτροπή, και η Πολιτική Γραμματεία που αυτή θα εκλέξει, έχουν μεγάλο και σημαντικό έργο να επιτελέσουν.

Πώς θα προκύψουν τα 142 μέλη της 1ης Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25

Σύμφωνα με το Καταστατικό μας, η 1η (μεταβατική) Κεντρική Επιτροπή θα αποτελείται από:

• Το Διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο, που απαρτίζεται από:
◦ την Πολιτική Γραμματεία (εκλέχτηκε στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του κόμματος)
◦ το Εθνικό Συμβουλίο του DiEM25 Ελλάδας (εκλέχτηκαν πανευρωπαϊκά, απ’ όλα τα μέλη του DiEM25)
◦ την Κοινοβουλευτική Ομάδα
◦ τον Πολιτικό Σχεδιασμό
◦ την ΟΕΣΚΕ (Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου & Κινηματικής Εξόρμησης)
69 μέλη που εκλέγονται άμεσα από μέλη του κόμματος στις κατά τόπους εκλογικές περιφέρειες (1 μέλος για περιφέρειες που εκλέγουν λιγότερους από 9 βουλευτές, 2 μέλη για περιφέρειες που εκλέγουν μεταξύ 9 και 12 βουλευτές, και 3 μέλη για περιφέρειες που εκλέγουν πάνω από 12 βουλευτές)
15 μέλη που προκύπτουν με κλήρωση
24 μέλη, 2 ανά Διοικητική Περιφέρεια (εξαιρουμένων της Αττικής και των των εκλογικών περιφερειών της Θεσσαλονίκης) που προτείνει ο Γραμματέας στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων

Ας πάρουμε όμως τις πιο πάνω κατηγορίες μία-προς-μία:

Δήλωσε υποψηφιότητα ΤΩΡΑ για 1 από τις 69 θέσεις αιρετών μελών της 1ης Κεντρικής Επιτροπής

Σήμερα άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάθεσης υποψηφιοτήτων για τις 69 θέσεις αιρετών μελών. Κατάθεσε την υποψηφιότητά σου εύκολα και απλά επισκεπτόμενος αυτόν το σύνδεσμο.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 19/9 και θα ολοκληρωθεί στις 23/9. Τόσο ως υποψήφιος όσο και ως ψηφοφόρος το σύστημα σου επιτρέπει να συμμετέχεις μόνο στην εκλογική περιφέρεια που έχεις δηλώσει στο πεδίο Περιοχή/Region.

Πως θα αναδειχθούν οι 15 κληρωτοί;

Θα επιλεχθούν τυχαία (από το ηλεκτρονικό μας σύστημα) μεταξύ όλων των μελών του ΜέΡΑ25 που δεν έθεσαν υποψηφιότητα για μία από τις 69 αιρετές θέσεις.

Μετά την κλήρωση, σε περίπτωση που κληρωθέν μέλος δεν αποδεχθεί την θέση, το σύστημα θα κληρώσει την/τον επόμενο. κ.ο.κ.

Το σκεπτικό επιλογής των 24 διοριστέων μελών

Ο αρχικός οργανωτικός μας σχεδιασμός, που η πανδημία ανέτρεψε, προέβλεπε την διεξαγωγή του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου τον περασμένο Μάιο. Στόχος μας ήταν, έως τότε, οι Προσυνεδριακές Συνδιασκέψεις να είχαν δώσει την ευκαιρία σε νέα μέλη, και ιδίως σε περιοχές που το κόμμα δεν είχε σημαντική παρουσία, να εμπλακούν στην κομματική δουλειά και να ενταχθούν στις διαδικασίες. Η καραντίνα δεν το επέτρεψε.

Παρόλα αυτά, οι συνεχείς διαδικτυακές συναντήσεις μελών του Διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου με φορείς, πολίτες και μέλη της περιφέρειας ανέδειξαν ανθρώπους που τελικά δραστηριοποιήθηκαν στο κόμμα. Στόχος της πρόβλεψης 24 διοριστέων μελών της 1ης Κεντρικής Επιτροπής ήταν ακριβώς αυτός: Η ένταξη στο ανώτατο διαβουλευτικό όργανο του ΜέΡΑ25 συνοδοιπόρων που, από τη μία, δεν πρόλαβαν (λόγω καραντίνας) να αναδειχθούν στο ευρύ κοινό του κόμματος ενώ, από την άλλη, έδειξαν να έχουν πολλά να προσφέρουν στην πορεία προς το 1ο Διαβουλευτικού Συνεδρίου μας τον επόμενο Μάιο.

Η επιλογή των 24 διοριστέων, τα ονόματα των οποίων ακολουθούν πιο κάτω, έγινε στη βάση των εξής τεσσάρων κριτηρίων:

I. Δεν προέρχονται από Αθήνα/Θεσσαλονίκη αλλά εκπροσωπούν την Περιφέρεια.

II. Εκπροσωπούν είτε περιοχές είτε χώρους στους οποίους το ΜέΡΑ25, λόγω κορωνοϊού, δεν πρόλαβε να επεκτείνει την προσυνεδριακή του οργάνωση.

III. Έχουν σημαντική παρουσία στις τοπικές κοινωνίες αλλά δεν έχουν προλάβει να την καταστήσουν γνωστή στα μέλη του ΜέΡΑ25 πανελλαδικά (και πάλι λόγω πανδημίας).

IV. Υπήρξε θετική εισήγηση στον Γραμματέα από την πλειοψηφία των μελών της ΟΕΣΚΕ για την επιλογή τους.

Έχοντας καταθέσει τα πιο πάνω κριτήρια της επιλογής, με χαρά, τιμή και ευχαριστίες στους 24 που δέχθηκαν την πρότασή μου να στελεχώσουν την 1η Κεντρική Επιτροπή μας, σας παρουσιάζω συνοπτικά τους συνοδοιπόρους αυτούς:

1. Μελίνα ΤΣΙΤΙΝΙΔΟΥΖάκυνθος | Διευθύντρια ξενοδοχείου στη Ζάκυνθο με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης
2. Λίτσα ΑΛΕΞΑΚΗΚέρκυρα | Το θρυλικό «Κόκκινο Γάντι», από τις ηγέτιδες του κινήματος των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών
3. Ηλίας ΛΟΥΛΟΥΔΗΣΡέθυμνο | Μαθηματικός. Υποδιευθυντής του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Αγίου Βασιλείου (2014-9), έχοντας λάβει 41% ως υπ. Δήμαρχος
4. Αθηνά ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΧανιά | Βιβλιοθηκονόμος, Προϊστάμενη Έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Πρόεδρος των Εργαζόμενων όλων των Δήμων του Νομού Χανίων
5. Θοδωρής ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΚορινθία |Καθηγητής Ιστορίας, Πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου
6. Γιώργος ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣΈβρος | Γεωπόνος, στέλεχος του DiEM25 από καιρό
7. Μπάμπης ΣΑΜΟΥΤΗΣΔράμα | Οινοποιός, από τα πρώτα μέλη του DiEM25
8. Σταύρος ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣΚοζάνη | Οικονομολόγος, Διδάκτωρ Πληροφορικής
9. Γρηγόρης ΣΙΑΤΣΚΑΣΦλώρινα | Μηχανολόγος, Επιχειρηματίας, Αντ. Εμπορικού Επιμελητηρίου
10. Χρήστος ΔΑΓΚΟΥΛΗΣΣέρρες | Αγρότης, παραγωγός λαϊκών αγορών
11. Γιώργος ΜΑΛΑΚΟΣΛέσβος | Αρχιτέκτονας, παλαιό στέλεχος της Αριστεράς
12. Κωνσταντίνος ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣΣάμος | Συγγραφέας, π. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων
13. Θύμιος ΜΟΥΤΣΙΑΝΑΣΦωκίδα | Ιδιοκτήτης πρότυπης μικρής ξενοδοχειακής μονάδας στο Πολύδροσο, ακτιβιστής για την διάσωση του Παρνασσού
14. Πέτρος ΛΑΜΨΑΣΦθιώτιδα | Μηχανικός Η/Υ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Λαμία)
15. Στέλλα ΚΟΡΟΜΠΙΛΙΑΚαρδίτσα | Κοινωνιολόγος, υπάλληλος Δήμου Λίμνης Πλαστήρα
16. Δημήτρης ΛΑΤΣΗΣΑχαΐα | Φαρμακοποιός, μέλος του DiEM25 από το 2017
17. Γιάννης ΤΣΙΜΒΡΑΚΙΔΗΣΜαγνησία | Τέως μέλος ΔΣ Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας και Εκπρόσωπος Εργαζομένων Δημοτικής Επιχειρησης.
18. Κώστα ΜΠΑΚΑΛΗΣΘεσπρωτία | Πτυχιούχος Τμήματος Πληροφορικής Παν. Πάτρας, πρ. ΓΓ και νυν εκπρόσωπος Συλλόγου Εργαζόμενων Νοσοκομείου Φιλιατών
19. Νίκος ΠΕΤΤΑΣΑχαΐα | Γεωπόνος, στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς
20. Τόνια ΠΑΝΤΕΛΑΙΟΥΠάρος | Οικονομολόγος, ακτιβίστρια πράσινης μετάβασης
21. Γιώργος ΚΑΝΕΤΑΚΗΣΚως | Επιχειρηματίας με πολυετή συνδικαλιστική εμπειρία
22. Ευαγγελία ΚΑΟΥΡΗΜεσσηνία | Δικηγόρος με εξειδίκευση στην προστασία πολιτών από συνθετικά χρηματοπιστωτικά παράγωγα
23. Μαρία ΣΟΦΤΣΗΧαλκιδική | Διεθνής ακτιβίστρια (Ζαπατίστας) που ασχολείται με βιολογικές/εναλλακτικές καλλιέργειες
24. Σοφία ΣΤΡΑΤΟΥΙωάννινα | Παιδίατρος, Επιμελήτρια Α, Νοσοκομείο Φιλιατών

Επίλογος

Το ΜέΡΑ25 οργανώνεται. Συμμετοχικά. Δημοκρατικά.

Το τελευταίο χρόνο αποδείξαμε ότι, πράγματι, η φωνή του ΜέΡΑ25 άξιζε να είναι στη Βουλή.

Τώρα, είμαστε έτοιμοι να φέρουμε αυτή τη φωνή σε κάθε τοπική κοινωνία, σε κάθε χώρο δουλειάς, δημιουργίας, προβληματισμού και ακτιβισμού.

Για να το πετύχουμε έχουμε ανάγκη την συμμετοχή σου.

Προχωράμε!

Γιάνης Βαρουφάκης

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο