Μήνυμα του Brian Eno προς τους Ευρωπαίους τη μέρα του Brexit – και μια απάντηση

Συνεντεύξεις - videos
03 Φεβ, 2020

Προς τους Ευρωπαίους φίλους μου: Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παρ΄όλο που η χώρα μου πήρε την παράλογη, παιδιάστικη και πιθανότατα αυτοκτονική απόφαση να αποχωρήσει από την Ευρώπη, παραμένω περήφανος που είμαι Ευρωπαίος, και περήφανος για το μεγάλο κοινωνικό πείραμα που αντιπροσωπεύει η Ε.Ε. Στο δικό μου μυαλό είμαι ακόμα στην Ευρώπη, και εκεί θα παραμείνω. Για την Αγγλία αυτό έλαβε τέλος και οι επόμενες γενιές θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Αλλά σας γράφω επειδή θέλω να μοιραστώ μαζί σας τι συνέβη στην Αγγλία. Προφανώς γνωρίζετε τα περισσότερα από τα συστημικά συστατικά: διεφθαρμένος και ψευδολόγος Τύπος στα χέρια μιας χούφτας υπερπλουσίων. Μια εξοργιστική και προσεκτικά καλλιεργημένη ψευδαίσθηση ενός Αυτοκρατορικού παρελθόντος. Ένα μηντιακό τοπίο που στηρίζεται στις εντυπώσεις και στα κλίκς και συνεπώς μεγιστοποιεί τις εκλογικές πιθανότητες παλιάτσων όπως ο Τραμπ και ο Τζόνσον. Ένα σοσιαλμηντιακό οικοσύστημα που ευνοεί την πόλωση αντί της συναίνεσης, και μια σειρά αδιάφορων πολιτικών που προφανώς δεν είχαν τα φόντα να κατανοήσουν οποιοδήποτε από αυτά τα συστημικά προβλήματα.

Αλλά υπήρχε και κάτι άλλο, και αυτός είναι ο λόγος που σας γράφω: Όλοι εμείς που αυτοαποακαλούμαστε προοδευτικοί ή σοσιαλιστές ή δημοκράτες, δεν δώσαμε τη δέουσα προσοχή. Οι περισσότεροι δεν πήραμε καν χαμπάρι ότι για τους εργαζόμενους οι συνθήκες χειροτέρευαν χρόνο με το χρόνο. Και δεν αντιληφθήκαμε ότι οι σκουπιδοφυλάδες ρίχνανε το φταίξιμο γι αυτή την χειροτέρευση στα θύματα – τους μετανάστες, τους φτωχούς, τους δημόσιους υπάλληλους, τους δασκάλους, τους ξένους – και πάνω απ΄όλα στην Ε.Ε. Και δεν το αντιληφθήκαμε γιατί εμείς δε ζοριζόμασταν τόσο – είχαμε τα iPhones μας και τα apps μας, τις αγορές μας απ΄το Amazon και φτηνές πτήσεις για τα νησιά και όλους αυτούς τους τρόπους να σκοτώνουμε το χρόνο μας. Και την ίδια ώρα είχε ξεκινήσει μια επανάσταση.

Δεν αντιληφθήκαμε την επανάσταση επειδή πάντα πιστεύαμε ότι εμείς ήμασταν οι επαναστάτες. Η επανάσταση ήρθε και μας βρήκε ξαπλωμένους στον καναπέ να χαζεύουμε Netflix. Είμαι βέβαιος ότι και στις δικές σας χώρες θα αρχίσουν καμπάνιες εξόδου απ΄ την Ε.Ε., αν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει. Η Ε.Ε. είναι εύκολος στόχος για φερέλπιδες πολιτικούς: Θες να γίνεις φίρμα στην πολιτική; Βρες ένα πρόβλημα, χρέωσέ το στην Ε.Ε. και μετά καβάλα το κύμα του Εθνικισμού, με όλη τη βοήθεια που θα σου προσφέρουν απλόχερα τα πρόθυμα ΜΜΕ.

Ευρωπαιοι φίλοι μου, σας απευθύνω έκκληση: Μην κάνετε το ηλίθιο λάθος που κάναμε εμείς. Μη θεωρείτε απλά γραφικούς τους Τράμπ και τους Τζόνσον, γιατί στο τέλος θα σας κάνουν μια χαψιά. Αν θέλουμε μια ενωμένη Ευρώπη για να επιβιώσουμε, τώρα είναι η ώρα να την υπερασπιστούμε. Συζητώντας γι αυτή. Στοχαζόμενοι πάνω σ΄αυτή. Κάνοντάς την καλύτερη. Κάνοντάς τη να λειτουργεί.  Σας εύχομαι καλή τύχη κι ελπίζω να ξανασυναντηθούμε καμιά δυο γενιές αργότερα.

Και η απάντηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη:

Αγαπητέ Brian, για μας δεν έχεις φύγει. Είσαι μαζί μας στις καρδιές μας και φυσικά στο DiEM25.

Την ημέρα του Brexit, εκ μέρους του DiEM25, έστειλα σ’ εσάς, τους συντρόφους μας στη Μεγάλη Βρεττανία, το ακόλουθο μήνυμα:

Φεύγοντας σήμερα από την ΕΕ μας αφήνετε λυπημένους, φτωχότερους και πιο επιρρεπείς στα λάθη που εξώθησαν πολλούς από εσάς να ψηφίσετε υπέρ του Brexit. Μόνη ανακούφιση η σκέψη ότι το Brexit θα πείσει εσάς ότι, και να μην υπήρχε, μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να έχει εφευρεθεί. Και, ότι μπορεί να πείσει εμάς που μένουμε να εκδημοκρατίσουμε την ΕΕ που έχουμε ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λαών μας και, γιατί όχι, να σας πείσει να επιστρέψετε.

Τίποτα δεν τελείωσε. Η μάχη για τη Βρεττανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ευρώπη γενικότερα, δεν έχει καν αρχίσει ακόμα! Ας την απολαύσουμε!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο