Μιχάλης Κριθαρίδης: Θα μιλήσουμε επιτέλους σοβαρά κάποια στιγμή για την κλιματική κατάρρευση;

Αναδημοσιεύσεις
19 Αυγ, 2021

Οι καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών, μετά και τον παρατεταμένο καύσωνα, έφεραν και πάλι στο πολιτικό προσκήνιο τη συζήτηση για το κλίμα, την κρίση και την καταστροφή που βιώνει ο πλανήτης, μία συζήτηση που ωστόσο γίνεται με καθαρά προσχηματικούς και υποκριτικούς όρους, καθώς τα μέλη και μέρη της (κόμματα) δεν έχουν πάρει ακόμα μετά και τα όσα δραματικά βλέπουμε να συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, σαφή θέση κατά των εξορύξεων των υδρογονανθράκων, σαφή θέση κατά των ανεμογεννητριών στη στεριά που τοποθετούνται αποψιλώνοντας ολόκληρες βουνοκορφές και σαφή θέση υπέρ της απαγόρευσης αλλαγής χρήσης γης για 30 χρόνια –όχι μέχρι να γίνουν τα χωροταξικά σχέδια τα οποία όλοι γνωρίζουμε πως μπορούν να γίνουν όπως μας είπε ο κ. Τσίπρας– αλλά γενικά.

Αντ’ αυτών, η μόνη σαφής θέση που έχει λάβει η Κυβέρνηση πάνω στις στάχτες, τα συντρίμμια και τα αποκαΐδια της πύρινης λαίλαπας, είναι η ούτως ή άλλως σαφής διακηρυκτική της θέση υπέρ της ολιγαρχίας. Ο Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης λίγο ακόμα και έμενε να μας πει, στην προσπάθεια επικοινωνιακής του αντεπίθεσης, ότι η ελεύθερη αγορά θα αυτορρυθμίσει την αποκατάσταση του δάσους. Εφευρίσκοντας παράλληλα βεβαίως και νέα κερδοσκοπικά πεδία για τους φίλους του τους ολιγάρχες, που πλέον πέραν των ανεμογεννητριών θα καταγίγνονται και με τις αναδασώσεις. «Ανάδοχοι αναδασώσεων» είναι το νέο πρότζεκτ που λανσάρει η Μητσοτάκης Α.Ε., όχι βεβαίως για να σώσει τα δάση, το περιβάλλον και το κλίμα, αλλά για τα σπασμένα μίας χούφτας φερόμενων «επενδυτών» πλιατσικολόγων.

Και με αυτούς τους όρους, πάνω σε αυτές τις τραγικές συνθήκες μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά για το κλίμα; Κι αν υποθέταμε πως ναι, με ποιους; Με αυτούς που έχουν παραδώσει τη χώρα μας και το φυσικό της περιβάλλον σε κάθε ειδών κοράκια; Με αυτούς που καταστρέφουν το δάσος στις Σκουριές Χαλκιδικής με πλήρη συναίσθηση και συνείδηση του εγκλήματος που διαπράττουν; Με αυτούς που έδωσα τον απαράμιλλου φυσικού κάλους τόπο του Ερημίτη στην Κέρκυρα για να τον κάνουν τσιμέντα και real estate; Με αυτούς που δεν διστάζουν να αδειοδοτήσουν ανεμογεννήτριες ακόμα και πάνω στα βουνά των Αγράφων με έδαφος εξαιρετικά ευεπίφορο σε κατολισθήσεις και πλημμύρες; Με αυτούς πραγματικά υπάρχει έστω και μία μικρή πιθανότητα να συζητήσουμε για το κλίμα με το βλέμμα μας στραμμένο σε αυτό και όχι στα κέρδη;

Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική και αυτό δεν αφορά μόνο την παρούσα Κυβέρνηση, καθώς το σύνολο του μνημονιακού τόξου που ασπάζεται το δόγμα του «Ναι σε όλα» στο ευρωιερατείο έχει πράξει με τον ίδιο, αν όχι και χειρότερο τρόπο. Χρειάζεται ωστόσο να γίνει αυτή η σοβαρή συζήτηση από τα κάτω, από την ίδια την κοινωνία των πολιτών, από τους φορείς και τα κινήματα που είναι τα μόνα που πραγματικά μπορούν με τον αγώνα τους να εγγυηθούν μία πράσινη μετάβαση και όχι απλώς έναν πράσινο φερετζέ εξυπηρέτησης ολιγαρχικών συμφερόντων. Το πεδίο άλλωστε της μάχης είναι μεγάλο και δύσκολο καθώς έχει φροντίσει τόσο η παρούσα (βλ. περιβαλλοκτόνο νόμο Χατζηδάκη), όσο και οι προηγούμενες μνημονιακές και όχι μόνο Κυβερνήσεις, αλλά και το αμαρτωλό ΣτΕ να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο το οποίο κάθε άλλο παρά φιλικό είναι προς το περιβάλλον.

Τώρα όμως που συντελείται ένα ακόμα πραξικόπημα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου Αύγουστο μήνα, όπου από τη μία προωθείται η ιδιωτικοποίηση των δασών και από την άλλη μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες για τα δάση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και συγκεντρώνεται στην Κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο ώστε να μπορεί να γίνεται η βρώμικη δουλειά για τον «επενδυτή» ακόμα πιο εύκολα, τώρα πρέπει οι πολίτες και ιδιαίτερα οι άνθρωποι που έχουν πληγεί από όλη αυτή την τρομερή καταστροφή να αντιδράσουν και να απαιτήσουν την ανατροπή των πολιτικών προτεραιοτήτων.

Μιχάλης Κριθαρίδης, Εκπρόσωπος Τύπου ΜέΡΑ25

Πηγή: kontranews.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο